300 ezer maszkot ajándékozott Magyarország a horvátoknak és a szerbeknek

Szerző: Techet Péter
2020.04.06. 17:46

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

300 ezer maszkot ajándékozott Magyarország a horvátoknak és a szerbeknek

Hétfőn jelentette be Jadranka Joksimović szerb európai integrációügyi miniszter, hogy 200 ezer maszkot kaptak a magyar hatóságoktól.

„A felszerelések megérkeztek, és minden értelemben nagyon sokat jelentenek nekünk”

idézi a minisztert az ellenzéki Danas napilap. Joksimović elmondta: állandó kapcsolatban van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek köszönetet is mondott „a szolidaritás és barátság gesztusáért”.

A horvátországi BaranjaInfo úgy tudja: hasonló magyar segítségben részesül Horvátország is. Délnyugati szomszédunknak a magyar kormány 100 ezer maszkot és ötezer védőruhát küldött. Az adományokat a zágrábi magyar nagykövetség egyik alkalmazottja, Riczkó Botond Márk külgazdasági attasé adta át. A baranyai honlap kiemeli: a gesztus megmutatja, „mit jelent a szomszédsági szolidaritás”.

PAKOLJÁK A HORVÁTOKNAK JUTTATOTT MASZKOKAT. FOTÓ: BARANJAINFO.HR

Egy harmadik balkáni ország, a friss NATO-tag Észak-Macedónia szintén nemrég kapott százezer maszkot és ötezer védőruhát Magyarországtól. Szijjártó Péter hétfőn Szkopjéban elmondta: Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása.

A magyar kormány nagylelkűségét külön hírértékűvé teszi, hogy nemrég a parlamentben Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt, miért nem kötelező itthon a maszkviselés. Mint mondta, azért nem rendeli el a maszkok kötelező hordását, mert nem tudja garantálni, hogy lesz annyi belőlük az országban, hogy minden nap hozzájussanak az emberek. „Ezért kérem őket, viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek feltételeit, ezért elő sem írhatom kötelezettségként.” (Nincs ezzel egyedül: román kollégája, Ludovic Orban román miniszterelnök ugyanezt mondja.)

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek