+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 6. hétfő, 17:46
A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Hétfőn jelentette be Jadranka Joksimović szerb európai integrációügyi miniszter, hogy 200 ezer maszkot kaptak a magyar hatóságoktól.

 

„A felszerelések megérkeztek, és minden értelemben nagyon sokat jelentenek nekünk”

 

idézi a minisztert az ellenzéki Danas napilap. Joksimović elmondta: állandó kapcsolatban van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek köszönetet is mondott „a szolidaritás és barátság gesztusáért”.

 

A horvátországi BaranjaInfo úgy tudja: hasonló magyar segítségben részesül Horvátország is. Délnyugati szomszédunknak a magyar kormány 100 ezer maszkot és ötezer védőruhát küldött. Az adományokat a zágrábi magyar nagykövetség egyik alkalmazottja, Riczkó Botond Márk külgazdasági attasé adta át. A baranyai honlap kiemeli: a gesztus megmutatja, „mit jelent a szomszédsági szolidaritás”.

 

PAKOLJÁK A HORVÁTOKNAK JUTTATOTT MASZKOKAT. FOTÓ: BARANJAINFO.HR

 

Egy harmadik balkáni ország, a friss NATO-tag Észak-Macedónia szintén nemrég kapott százezer maszkot és ötezer védőruhát Magyarországtól. Szijjártó Péter hétfőn Szkopjéban elmondta: Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása.

 

A magyar kormány nagylelkűségét külön hírértékűvé teszi, hogy nemrég a parlamentben Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt, miért nem kötelező itthon a maszkviselés. Mint mondta, azért nem rendeli el a maszkok kötelező hordását, mert nem tudja garantálni, hogy lesz annyi belőlük az országban, hogy minden nap hozzájussanak az emberek. „Ezért kérem őket, viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek feltételeit, ezért elő sem írhatom kötelezettségként.” (Nincs ezzel egyedül: román kollégája, Ludovic Orban román miniszterelnök ugyanezt mondja.)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás