+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 6. hétfő, 17:46
A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Hétfőn jelentette be Jadranka Joksimović szerb európai integrációügyi miniszter, hogy 200 ezer maszkot kaptak a magyar hatóságoktól.

 

„A felszerelések megérkeztek, és minden értelemben nagyon sokat jelentenek nekünk”

 

idézi a minisztert az ellenzéki Danas napilap. Joksimović elmondta: állandó kapcsolatban van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek köszönetet is mondott „a szolidaritás és barátság gesztusáért”.

 

A horvátországi BaranjaInfo úgy tudja: hasonló magyar segítségben részesül Horvátország is. Délnyugati szomszédunknak a magyar kormány 100 ezer maszkot és ötezer védőruhát küldött. Az adományokat a zágrábi magyar nagykövetség egyik alkalmazottja, Riczkó Botond Márk külgazdasági attasé adta át. A baranyai honlap kiemeli: a gesztus megmutatja, „mit jelent a szomszédsági szolidaritás”.

 

PAKOLJÁK A HORVÁTOKNAK JUTTATOTT MASZKOKAT. FOTÓ: BARANJAINFO.HR

 

Egy harmadik balkáni ország, a friss NATO-tag Észak-Macedónia szintén nemrég kapott százezer maszkot és ötezer védőruhát Magyarországtól. Szijjártó Péter hétfőn Szkopjéban elmondta: Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása.

 

A magyar kormány nagylelkűségét külön hírértékűvé teszi, hogy nemrég a parlamentben Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt, miért nem kötelező itthon a maszkviselés. Mint mondta, azért nem rendeli el a maszkok kötelező hordását, mert nem tudja garantálni, hogy lesz annyi belőlük az országban, hogy minden nap hozzájussanak az emberek. „Ezért kérem őket, viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek feltételeit, ezért elő sem írhatom kötelezettségként.” (Nincs ezzel egyedül: román kollégája, Ludovic Orban román miniszterelnök ugyanezt mondja.)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás