+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. április 3. péntek, 09:04
A mikroblog-szolgáltató összesen öt ország kamuhálózatát törölte, de ebből Szerbiának nagyobb bázisa volt, mint a másik négynek összesen.

A Twitter saját biztonsági közleményeivel foglalkozó csatornáján jelentette be, hogy több összehangoltan működő felhasználói fiókot azonosított, amik csak és kizárólag arra szolgáltak, hogy látványosan támogasság a szerb kormánypártot, és Szerbia elnökét, Aleksandar Vučićot. 

 

Emiatt összesen 8558 accountot töröltek.

 

Szerbia nem akármilyen törlési akcióba került bele, hiszen déli szomszédunkon kívül még egyiptomi, hondurasi, indonéz és szaúd-arábiai kamuprofilokat tüntettek el nagy számban, ráadásul ezek közül messze a szerbeknek volt a legkiterjedtebb hálózatuk: az összes többi országnak 5350 propagandára használt felhasználói fiókja volt.

 

„Ezek a fiókok sértik az irányelveinket, és nyilvánvaló kísérletek a nyilvános beszélgetés befolyásolására”

 

– áll a Twitter közleményében.

 

A Balkan Insight arról ír, a Vučić-féle Szerb Haladó Párt köztudottan nagyon aktívan használ fel online aktivistákat, több csatorna már bizonyíthatóan össze van kötve állami cégekkel. Szerbiában egyébként eredetileg április 26-án rendezték volna a parlamenti választást, ám azt a járvány miatt elhalasztják. A kormánypárt győzelme borítékolható lett volna, az ellenzék nagyrésze ugyanis bojkottálja a választást, azon csak az elnök szatelitellenzéke vesz részt a kritikájuk szerint. Egy március eleji közvélemény-kutatás a Szerb Haladó Párt majd' 60 százalékos fölényét mutatta, a második hely pedig a velük koalícióban kormányzó Slobodan Milošević alapította, 15 százalék körülire mért nacionalista Szerbiai Szocialista Párté, melynek listáján helyet kap Tito unokája, bizonyos Josip Broz is, a 26. helyen.

 

Egy ideje Magyarországon is létezik hasonló kormánypárti propagandahálózat, bár mivel nálunk a Twitter nem annyira népszerű, a módszer inkább Facebookon látható: 2018-ban az Indexnek tálalt ki egy fideszes bérkommentelő, de hozták már gyanúba a Jobbikot is.

 

FOTÓ: Aleksandar Vučić / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás