Hatalmas szerb kormánypárti propagandahálózatot törölt a Twitter

Szerző: Fekő Ádám
2020.04.03. 09:04

A mikroblog-szolgáltató összesen öt ország kamuhálózatát törölte, de ebből Szerbiának nagyobb bázisa volt, mint a másik négynek összesen.

Hatalmas szerb kormánypárti propagandahálózatot törölt a Twitter

A Twitter saját biztonsági közleményeivel foglalkozó csatornáján jelentette be, hogy több összehangoltan működő felhasználói fiókot azonosított, amik csak és kizárólag arra szolgáltak, hogy látványosan támogasság a szerb kormánypártot, és Szerbia elnökét, Aleksandar Vučićot. 

Emiatt összesen 8558 accountot töröltek.

Szerbia nem akármilyen törlési akcióba került bele, hiszen déli szomszédunkon kívül még egyiptomi, hondurasi, indonéz és szaúd-arábiai kamuprofilokat tüntettek el nagy számban, ráadásul ezek közül messze a szerbeknek volt a legkiterjedtebb hálózatuk: az összes többi országnak 5350 propagandára használt felhasználói fiókja volt.

„Ezek a fiókok sértik az irányelveinket, és nyilvánvaló kísérletek a nyilvános beszélgetés befolyásolására”

– áll a Twitter közleményében.

A Balkan Insight arról ír, a Vučić-féle Szerb Haladó Párt köztudottan nagyon aktívan használ fel online aktivistákat, több csatorna már bizonyíthatóan össze van kötve állami cégekkel. Szerbiában egyébként eredetileg április 26-án rendezték volna a parlamenti választást, ám azt a járvány miatt elhalasztják. A kormánypárt győzelme borítékolható lett volna, az ellenzék nagyrésze ugyanis bojkottálja a választást, azon csak az elnök szatelitellenzéke vesz részt a kritikájuk szerint. Egy március eleji közvélemény-kutatás a Szerb Haladó Párt majd' 60 százalékos fölényét mutatta, a második hely pedig a velük koalícióban kormányzó Slobodan Milošević alapította, 15 százalék körülire mért nacionalista Szerbiai Szocialista Párté, melynek listáján helyet kap Tito unokája, bizonyos Josip Broz is, a 26. helyen.

Egy ideje Magyarországon is létezik hasonló kormánypárti propagandahálózat, bár mivel nálunk a Twitter nem annyira népszerű, a módszer inkább Facebookon látható: 2018-ban az Indexnek tálalt ki egy fideszes bérkommentelő, de hozták már gyanúba a Jobbikot is.

FOTÓ: Aleksandar Vučić / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek