A gumicsont utóélete

Bódi Beáta

Szerző:
Bódi Beáta

2020.04.03. 18:33

El kell mondani, hogy veszélyhelyzetben nem Semjén Zsolt nemváltoztatókkal kapcsolatos rémálmai ellen kellene küzdeni, hanem az elszegényedés ellen.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Bakó Bea minapi véleménycikkében azt fejtegette, hogy a Semjén Zsolt által beadott salátatörvény „maga a tökéletesen megalkotott gumicsont”, hiszen minden IS benne van, amin az ellenzék elrágódhat (balosok és liberálisok által fontosnak tartott jogok korlátozása, Városliget, egyházaknak és baráti alapítványoknak juttatott ingatlanok). És tényleg! Valójában a kormány gyakorlatilag azt csinál, amit akar, ahogy tette ezt eddig is, és ilyenkor az ellenzék szokásos reakciója az, hogy elrágódik a számukra felkínált gumicsontokon, hagyva, hogy a kormány határozza meg, mégis miről szóljanak a hírek.

Elnézve a kormánypárti sajtó tudósításait, egyet kell értenem a szerző megállapításaival. Olyan sok tudósítást nem találtam arról, hogy mit is tartalmaz pontosan a salátatörvény, arról viszont annál többet, amiben annak egyik rendelkezését visszavonják. Ebből az látszik, hogy maga a törvénytervezet tartalma nem is annyira fontos a hatalom birtokosai számára, mint az, hogy az ellene tiltakozó ellenzéken lehessen rúgni még egy egészségeset (lásd Gulyás Gergely nyilatkozatai). 

Senki nem lehet annyira naiv, hogy azt hihesse, hogy a nemváltoztatás ellenösztönzése az anyakönyvi szabályok szigorításával, a Városliget beépítése, a színházi felügyelőbizottságok tagságának feltöltése MOST bárkinek is fontos.

Látszik ez abból is, hogy a polgármestereket korlátozó részeket milyen nagyvonalúan és gyorsan húzták ki a salátatörvényből. Lehet, hogy Semjén Zsoltnak tényleg vannak álmatlan éjszakái attól, hogy fiúnak született lányok és lánynak született fiúknak már nem kell magyarázkodniuk a hivatalokban, boltban és számtalan egyéb helyen, hogy miért egy férfi bankkártyájával akar fizetni, amikor ő láthatóan nő (vagy fordítva), de Orbánt biztosan nem érdeklik Semjén rémálmai. Ami őt érdekli, az a hatalom a politikában, hatalom a gazdaságban.

Helyes. Az ellenzék ne rágódjék gumicsontokon. Ne beszéljen másról, csak fontos dolgokról! Mondja el naponta ötször, hogy mindenki a maga eszközeivel a járvány leküzdésén munkálkodik. Mondja el, hogy mit tesznek az önkormányzatokban, mit tesznek a helyi pártalapszervezetekben, mit tesznek az országgyűlésben képviselőként. (Szerintem meg is teszik ott, ami még megmaradt: a Facebookon, nem a KESMA égisze alá tartozó online felületeken, tévékben, rádiókban.)

És? Változik ettől bármi is? A Fidesz Facebook-oldalán majd nem kérik meg szépen Karácsonyt, hogy ne játsszon emberéletekkel; a Magyar Nemzet oldalán Szántó Miklós nem mond olyanokat, hogy az ellenzék most is a vírusnak szurkol; Kovács Zoltán kevésbé lesz arrogáns; a kormány partnerként kezeli majd az ellenzéket? Hát persze! Ja! Mégse.

Most veszélyhelyzet van. És nemcsak azért, mert kihirdették, hanem azért is, mert tényleg nagy a córesz. lyenkor tényleg nem lehet gumicsontokon rágódni. De azért beszélni csak lehet róla, nem? Csak lehet azt mondani feltartott mutatóujjal, hogy „Látlak! Tudom, mire készülsz!”. Ha nem teszi meg az ellenzék, akkor ugyan sok minden nem változik, de a veszélyhelyzet végén itt ülünk majd például egy beépített Városligettel, aminek a beépítése ellen még csak nem is tiltakozott az ellenzék, merthogy „veszélyhelyzetben nem rágunk gumicsontot”. A kormány meg elmondhatja, hogy „de nem is tiltakoztatok!”, amit elég nehéz lesz cáfolni.

És legyünk őszinték: bármilyen törvényjavaslatot benyújthatnak azzal a kommunikációs stratégiával, amit eddig is folytattak, ahol mindenért, mindennek az ellenkezőéért is az ellenzéket, Sorost, a liberális háttérhatalmat, a bevándorlást, az NGO-kat hibáztatják.

Szerintem veszélyhelyzet alatt sem lehet mindent a szőnyeg alá söpörve agyonhallgatni, még a gumicsontokat sem.

Kritizálni kell a kormányt, ha nem jó, amit tesz, egyet kell érteni vele, ha egyetértésre méltó az intézkedése. El kell mondani, hogy veszélyhelyzetben nem Semjén Zsolt nemváltoztatókkal kapcsolatos rémálmai ellen kellene küzdeni, hanem az elszegényedés ellen. El kell mondani, hogy a színházaknál most fontosabbak a kórházak. El lehetne mondani, hogy át lehetne csoportosítani a Városliget beépítésére szánt forrásokat a védekezésre, elvégre Budapest nem nagyon szeretné beépíteni a Ligetet.

Még akkor is, ha ez így kissé demagóg, de legalább igaz. 

A szerző PR- és kommunikációs tanácsadó. Hozzászólnál te is? Írj!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek