Van 3D-nyomtatód? Akkor segíts védőfelszerelést gyártani!

2020.04.02. 19:19

Páran összeáltak egy Facebook-csoportban, hogy önkéntesen pajzsokat gyártsanak kórházaknak a 3D-s nyomtatóikkal. A három önkéntestől indult kezdeményezés már országos méretűvé nőtt: több cég, iskola és egyetem is beszállt a védőfelszerelések gyártásába.

Van 3D-nyomtatód? Akkor segíts védőfelszerelést gyártani!

3D nyomtatás a koronavírus ellen! néven alapított Facebook-csoportot pár lelkes önkéntes, akiknek az a célja, hogy a koronavírus elleni harcban társadalmi összefogással nyújtsanak segítséget eszközök tervezésével, gyártásával, összeszerelésével és szállításával. A csoportot március 19-én alakították, a cikk megjelenésekor már több, mint kétezer tagot számlál.

Egy Facebook-csoportból országos hálózat

„Három magánember kezdte el a szervezést, ebből épült ki egy önkéntes szerveződés, ami most már elérte az országos szintet”

– mesélte az Azonnalinak Havasi Attila alapító tag, aki hozzátette, hogy immáron cégek, szakiskolák és egyetemek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, azonban a szervezési feladatokat továbbra is egy szűkebb, tízfős csapat látja el munka mellett.

A csoport tagjai jelenleg kétfajta pajzsot gyártanak, azok minden alkatrészével együtt. A pajzsokat a csoporton belül tervezték meg egy egyetemi kutatólaborral együttműködve. Budapest mellett Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsen vannak központjaik, de terveik között szerepel a bővítés: a jelenlegi öt központ mellé Miskolcon, Nyíregyházán és Zalaegerszegen létesülhet új központ, hogy a logisztikát minél könnyebben tudják megoldani. 

Ugyan ezeken a helyeken is nyomtatnak, azonban mivel szétszórva vannak a nyomtatók, ezért elsősorban itt gyűjtik össze a legyártott részelemeket. Ezeket már az összeszerelés előtt minőségileg ellenőrzik, majd a már kész pajzsot is alávetik egy újabb ellenőrzésnek. A kész termék mellé használati útmutatót is mellékelnek, amiben pontosan leírják, hogy az általuk készített pajzs mire való, illetve mire alkalmas, külön kitérve annak a tisztítására és fertőtlenítésére, majd pedig a tízfős csapat megszervezi a megrendelőkhöz a termék eljuttatását.

Eddig leginkább az utóbbi adja a nagyobb kihívást, ugyanis a szállítás alkalmával nagy távokat kell megtenni, amit saját autóikkal oldanak meg. Havasi elmondta, csütörtökön a csoport egyik alapító tagja több ezer kilométert utazva szállított le 500 darab pajzsot Debrecenbe, Nyíregyházára, Miskolcra és Szegedre.

A csoporthoz bárki csatlakozhat, akinek otthon vagy munkahelyén van 3D-s nyomtatója, lézervágója vagy stancológépe, viszont a legyártott részelemeket a gyűjtőpontokba egyénileg vagy önkéntes szállítók segítségével kell eljuttatnia. A csoportban jelenleg körülbelül 80 aktív tag van, akik összesen 200 darab 3D nyomtatóval, 10 darab lézervágóval és 1 darab stancológéppel rendelkeznek. 

De mire is valók ezek a pajzsok?

Jelenleg két fajta modellt gyártanak: az egyiknél a fejpántokat 3D nyomtatókkal készítik, míg a plexiket 1 mm-es lapokból vágják ki lézervágóval. A másik modellnél pedig a plexiket 0,3-0,8 mm-es lemezekből vágják ki ún. stancológéppel, míg a fejpántokat lézervágóval készítik el. A két modell egymással nem kompatibilis, azokat párhuzamosan gyártják. 

Ahogy a lenti képen is látszik, ezek a pajzsok az arc védelméért felelősek, meggátolják, hogy a cseppek, illetve a folyadékok az arcra kerüljenek. A pajzsnak a fizikai megállítás mellett van egy másik funkciója is, ugyanis a pajzsot használva a pajzs alatt viselt maszkok élettartalma is nő egy kicsit, ugyanis a maszkok szűrői nem telítődnek be olyan hamar.

ÍGY NÉZ KI A STANCOLÓGÉPPEL ÉS LÉZERVÁGÓVAL KÉSZÍTETT PAJZS. FORRÁS: KŐRÖSI GÁBOR / FACEBOOK

Egy cseppfertőzéssel könnyen terjedő vírus esetében ez pedig létfontosságú.  A csoport által kifejlesztett pajzsokkal kapcsolatban orvosokkal is egyeztettek, például ezért lett úgy kialakítva a pajzs, hogy az a fület is takarja. 

Funkcionalitást tekintve nincs különbség, de anyagminőségben már van egy kicsi

Havasi szerint a funkcionalitását tekintve nincs különbség az általuk készített pajzsok és a forgalomban is kapható pajzsok között, viszont anyagát tekintve már van különbség az orvosi célokra készített pajzsok és a saját termékeik között.

Ennek ellenére Havasi szerint

nagy igény mutatkozik a termékükre, hiszen tapasztalatai alapján „a kórházak és az orvosok gyakorlatilag már az OBI-ban kapható, fűrészeléshez kapható pajzsokat is felvásárolták”, hogy valamilyen védelemhez jussanak.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mennyien is rendeltek már tőlük, Havasi a megrendelők kérésére pontos számot nem közölt, ellenben elmondta, hogy „kétezer megkeresésnél már jóval többet” kaptak és a megrendelések száma folyamatosan nő. Jelenleg 300 darab 3D nyomtatóval készített maszkot és további 600 darab lézervágott pajzsot tudnak elkészíteni egy nap, azonban reményeik szerint jövő héttől akár már napi ötezer darab pajzsot tudnak majd készíteni, ha elkészül az ehhez szükséges új szerszám.

Havasi kérdésünkre azt is elmondta, hogy az operatív törzsnek jelezték a működésüket, illetve fel is ajánlották, hogy szívesen segítik a munkájukat, azonban egyelőre nem érkezett feléjük megkeresés az operatív törzs részéről.

Jelenleg a munkát továbbra is a Facebook-csoporton belül koordinálják, azonban hamarosan egy honlap is rendelkezésre fog állni a hatékonyabb szervezés érdekében. Mivel többen jelezték, hogy szívesen támogatnák a gyártást pénzzel, ezért egy reményei szerint napokon belül indulni tudó alapítványt is létrehoznak, hogy a tevékenységük minden jogszabálynak megfeleljen. Havasi elmondta, hogy már eddig is próbálták az emberek támogatni őket, azonban ezután lehetőségük is lesz erre, mivel létrehoztak egy alapítványi bankszámlaszámot, ami a bejegyzés alatt lévő alapítványhoz lesz rendelve. 

Havasi elmondta, hogy az alapítvány nonprofit alapon fog működni: minden egyes beérkezett pénzt alapanyagra költenek, ugyanis jelenleg nincs belőle elegendő ahhoz, hogy minden megrendelést teljesíteni tudjanak.

Nem csak Magyarországon szálltak be a civilek

Az Egyesült Királyságban is 3D-s nyomtatók segítségével készítenek önkéntesek maszkot, amik ugyan nem kapták meg a CE-jelölést, azaz a maszk a rá vonatkozó előírásoknak nem teljesen felel meg, azonban már így is több, mint 2300 önkéntes szállt be a nyomtatójával abba, hogy PPE-maszkokat gyártsanak az egészségügyi dolgozók mellett a szociális munkásoknak is. A kezdeményezés oldala szerint már 80 000 maszkot gyártottak le, a március 24-i indulástól kezdve pedig már 186 000 igényt adtak le a maszkokra.

Spanyolországban például a Leitat Technológiai Centrum lélegeztetőgépeket gyárt 3D-s nyomtatóval, amivel a lélegeztetőgépek hiányát próbálják megoldani. Magi Galindo, a cég egyik alkalmazottja a BBC-nek elmondta, hogy egy készülék gyártásának a költsége ötszáz euró, azaz körülbelül 180 ezer forint. Ugyan még hetek telhetnek el, amíg embereken is tesztelik a készüléket, de a cégnél remélik, hogy ezt az akadályt is sikerrel veszik. Jelenleg 50-100 készüléket tudnak gyártani naponta, azonban Galindo elmondta, hogy amennyiben alkalmasnak találják a készüléket, megosztják a lélegeztetőgép terveit: direkt úgy tervezték meg, hogy bárki ki tudja nyomtatni, akinek van 3D-s nyomtatója.

Aki szeretne csatlakozni a magyar 3D nyomtatás a koronavírus ellen! csoporthoz, az itt tud jelentkezni. A csoport a nyomtatókon kívül alapanyag felajánlókat és szállítókat is keres. Orvosok és egészségügyi dolgozók pedig itt tudják leadni az igényeiket.

+++

És te hogyan harcolsz a koronavírus ellen? Láttál valami szívmelengetőt? Kezdeményezést, civil mozgalmat indítottál? Vagy csak találtál valamilyen pozitív fotót vagy hírt ezzel kapcsolatban? A koronapánik helyett ilyen hírekről szeretnénk nektek beszámolni,

így ha csinálsz ilyet, tudsz ilyenről, láttál ilyet, és esetleg fotód, videód, hangod van róla, küldd el nekünk a hello@azonnali.hu címre!

NYITÓKÉP: Pxfuel

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek