Koronainfó: van, aki sorozatosan megszegi a kijárási korlátozásokat

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.02. 13:03

Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér? Ezekről is volt szó a csütörtöki koronainfón.

Koronainfó: van, aki sorozatosan megszegi a kijárási korlátozásokat
Már harminckét esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt a koronavírussal kapcsolatban,

vannak olyanok, akik visszatérő jelleggel szegik meg a múlt szombat óta hatályos kijárási korlátozásokat – derült ki az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójából, amit ezúttal Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor rendőrezredes tartottak.

Müller Cecíliától azt tudtuk meg:

+ 585 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában egy 70 éves férfi szív- és érrendszeri betegséggel, anyagcsre-betegséggel elhunyt, így már összesen 21-en vesztették életüket itthon a járvány miatt. A gyógyultak száma 42 főre nőtt.

Akinek van saját autója, azzal járjon munkába és haza, ha ő utasokat szállít, akkor ők a hátsó ülésen helyezkedjenek el, és csak egészséges ember menjen munkába. Munkába menet alehető legrövidebb útvonalat válasszuk.Rendszeresen töröljük át fertőtlenítő kendővel a kormánykereket, műszerfalat, és mindent, amit a kocsiban megérintünk, például a rádiók gombjait.

+ Ha hazaérünk, mossunk kezet, töröljük át fertőtlenítő géllel a kezünket.

+ Hasznos lehet kerékpárral járni dolgozni. Ha mindenképp a tömegközlekednünk kell, akkor menjünk ki az utcára, mikor már feltétlenül szükséges, hogy elérjük a járatot.

Töltsünk minél kevesebb időt a megállóban, és akkor is, a járművön is tartsuk a másfél méteres távolságot az utastársainktól.

Papírzsebkendővel fogjuk meg inkább a járművön a kapaszkodókat.

+ Számítógép, telefon, tablet: ezeket próbáljuk meg minden nap többször is letisztítani, fertőtlenítőkendővel például, de a villanykapcsolókat, az íróasztal fogantyúit, kilincseket, amiket sokan megfogunk, töröljük át.

Sok munkahelyen kihelyeztek automata kézfertőtlenítőket, ezeket használjuk.

Lakatos Tibor pedig arról beszélt:

+ Már több mint 10 668 hatósági házi karantént rendeltek el, 78417 ellenőrzés volt, 418 esetben volt szabálytalanság, 341 főt feljelentettek

+  Az üzletek nyitvatartási korlátozásait megszegők ellen 39 eset figyelmeztetést, 25 esetben helyszíni bírságot, 61 esetben szabálysértési feljelentést szabtak ki.

+  Kijárási korlátozás: 1187 figyelmeztetést kellett alkalmazni, 76 eset helyszíni bírsággal, 162 eset feljelentéssel végződött.

Vannak visszatérő szabályszegők, sokszor előfordul, hogy fiatalok egyes csoportjai gyülekeznek közterületeken.

+  32 esetben indult eljárás rémhírterjesztés, 22 közveszéllyel fenyegetés, 29 esetben pedig csalás miatt.

Az újságírói kérdések közül ezúttal is felolvastak párat:

+ Mi alapján döntik el, mely krónikus beteg kapja meg a kezelését, és kinek kell halasztani? A klinikus dönt a helyzet értékelése után. Fontos tanulmányozni a szakmai kollégiumok által kiadott állásfoglalást, amely 62 szakmára vonatkozóan érhető el.

Növelik-e a hazai eszközök gyártását? Igen,

például a szájmaszkok gyártásának növelése folyamatban van, illetve mosható maszkokat is fognak gyártani.

+Genetikai háttér befolyásolja a vírus elkapását? Természetesen befolyásolja a genetikai állományunk, milyen adottságaink vannak

+Hányszor kell tesztelni valakit a biztos eredményhez? A vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálat a biztos, ez a WHO protokollja, egy vizsgálatot követően még egy megerősítő vizsgálat kell

A szív- és érrendszeri betegség kockázat a koronavírusra, hogyan előzik meg azt, hogy felbukkanjon a betegség olyan helyeken, mint mondjuk a balatonfüredi szívkórház?  Valóban kockázati csoport a betegség, rendkívüli módon védeni kell az érintetteket, ezzel az intézmények is tisztában vannak, ezért az ő megelőző mechanizmusuk kiterjedtebb, még inkább odafigyelnek.

Mi van a börtönben lévők védelmével? A járvány kezdeti szakaszában lettek intézkedések, például a börtönök elhagyásával kapcsolatos rendet szabályozták újra, és a külső helyen munkálatokat végzők esetén is gondoskodnak arról, hogy betartsák az ajánlásokat.

A büntetés-végrehajtás rendelkezik egészségügyi ellátórendszerrel is, de még nem történt fertőzés a büntetés-végrehajtási intézetekben.

+ Szükség van-e árszabályozásra? A drágább termék nem biztos, hogy azt jelenti, hogy anyagi előnyt akar az eladó, például egy gyógyszertár, hanem lehet, hogy drágább neki a beszerzés. Egyébként folyamatosan zajlanak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések.

+ Mikor minősül gyógyultnak egy beteg? A harmadik tesztvizsgálat már bizonyítja, ha meggyógyult.

+ Az allergiások, asztmások fokozott veszélyben vannak?

Igen, ezek is krónikus megbetegedések.

+ Szájmaszkok viselését javasolják-e vagy sem? Az utcai maszk viselése egy saját választás. Ha valaki beteg, maradjon otthon. Aki biztonságban érzi magát tőle, viselje az utcán, de helyesen, ne tapogassa a maszkot, mert fertőzésveszélyes.

+ Lesz-e lehetőség a határ túloldalán érkező munkásoknak bekapcsolódni a mezőgazdasági idénymunkákba? Lesz, Szlovéniával például van könnyítés, folyamatosak a szomszédos országok egyeztetései.

Országos járvány van-e? Igen, egyébként már két összefüggő eset is minősülhet járványnak szakmai szempontból, és már világjárvány van.

Lesznek-e eltérő intézkedések az országon belül? Van jelentősége a járvány területi megoszlásának, monitorozzák az intézkedéseket, a magyarországi intézkedések nem túl szigorúak és igazodnak a járványügyi jelenlegi helyzethez. Ezért nehéz elképzelni, hogy ezeken a szabályokon a közeljövőben enyhítsenek, de ha valahol gócpont alakul ki, lehet, hogy helyi szigorítást bevezetnek.

Van-e elég védőszerelés mindenkinek a kórházakban? Aki közvetlenül ellát bizonyítottan pozitív koronavírusos beteget, nekik a legmagasabb védelmet jelentő felszerelést kell adni. Több olyan beavatkozás is van, például ami aeroszol-képződéssel jár, neki kis a legmagasabb szintű védelem kell, például egy-egy pulmonológiai osztályon. Ahol nem ilyen beavatkozás van, ott elég a sebészi szájmaszk kesztyűvel, köpennyel. Lakatos Tibor hozzátette:

csütörtök reggel foglalkoztak azzal a kérdéssel, milyen a kórházak ellátottsága a védőfelszerelésekkel, a kórházak rendelkeznek egyheti tartalék készlettel előre, és továbbra is folyamatos az ellátásuk.

Mi a védelmi bizottságok szerepe? Koordinációs tevékenységet látnak el.

Az elhunytak közt van egy 41 éves, csupán magas vérnyomással rendelkező nő, ekkora kockázat ez? Sajnos az összes krónikus megbetegedés kockázat.

Melyek azok a fiatalokat érintő betegségek, amiknél különösen nagy óvatosság indokolt? Amikor az immunrendszer védekezőképessége csökkent, például anyagcsere-betegség, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, tehát bármely szervrendszerre kiterjedő krónikus megbetegedés.

Van-e eszközhiány, jeleztek-e ilyet a kórházparancsnokok az elmúlt két napban? Olyan komoly hiányosságot, ami az egészségügyi ellátást veszélyezteti, nem jelentettek.

Házikaranténos hogyan kérjen ellátást, ha balesetet szenved? Ha súlyos, akkor mentőt kell hívni, ha kisebb a baj, a háziorvost hívjuk telefonon.

Csak az államilag végzett teszteket számítják? Azokat a laboratóriumi vizsgálatokat veszik figyelembe, amik garantáltan akkreditáltak, az egyéb piacon és mindenhol lévő számos tesztre nem vállalnak garanciát.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek