+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. április 2. csütörtök, 13:03
Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér? Ezekről is volt szó a csütörtöki koronainfón.
Már harminckét esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt a koronavírussal kapcsolatban,

 

vannak olyanok, akik visszatérő jelleggel szegik meg a múlt szombat óta hatályos kijárási korlátozásokat – derült ki az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójából, amit ezúttal Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor rendőrezredes tartottak.

 

Müller Cecíliától azt tudtuk meg:

 

+ 585 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában egy 70 éves férfi szív- és érrendszeri betegséggel, anyagcsre-betegséggel elhunyt, így már összesen 21-en vesztették életüket itthon a járvány miatt. A gyógyultak száma 42 főre nőtt.

 

Akinek van saját autója, azzal járjon munkába és haza, ha ő utasokat szállít, akkor ők a hátsó ülésen helyezkedjenek el, és csak egészséges ember menjen munkába. Munkába menet alehető legrövidebb útvonalat válasszuk.Rendszeresen töröljük át fertőtlenítő kendővel a kormánykereket, műszerfalat, és mindent, amit a kocsiban megérintünk, például a rádiók gombjait.

 

+ Ha hazaérünk, mossunk kezet, töröljük át fertőtlenítő géllel a kezünket.

 

+ Hasznos lehet kerékpárral járni dolgozni. Ha mindenképp a tömegközlekednünk kell, akkor menjünk ki az utcára, mikor már feltétlenül szükséges, hogy elérjük a járatot.

 

Töltsünk minél kevesebb időt a megállóban, és akkor is, a járművön is tartsuk a másfél méteres távolságot az utastársainktól.

 

Papírzsebkendővel fogjuk meg inkább a járművön a kapaszkodókat.

 

+ Számítógép, telefon, tablet: ezeket próbáljuk meg minden nap többször is letisztítani, fertőtlenítőkendővel például, de a villanykapcsolókat, az íróasztal fogantyúit, kilincseket, amiket sokan megfogunk, töröljük át.

 

Sok munkahelyen kihelyeztek automata kézfertőtlenítőket, ezeket használjuk.

 

Lakatos Tibor pedig arról beszélt:

 

+ Már több mint 10 668 hatósági házi karantént rendeltek el, 78417 ellenőrzés volt, 418 esetben volt szabálytalanság, 341 főt feljelentettek

 

+  Az üzletek nyitvatartási korlátozásait megszegők ellen 39 eset figyelmeztetést, 25 esetben helyszíni bírságot, 61 esetben szabálysértési feljelentést szabtak ki.

 

+  Kijárási korlátozás: 1187 figyelmeztetést kellett alkalmazni, 76 eset helyszíni bírsággal, 162 eset feljelentéssel végződött.

 

Vannak visszatérő szabályszegők, sokszor előfordul, hogy fiatalok egyes csoportjai gyülekeznek közterületeken.

 

+  32 esetben indult eljárás rémhírterjesztés, 22 közveszéllyel fenyegetés, 29 esetben pedig csalás miatt.

 

Az újságírói kérdések közül ezúttal is felolvastak párat:

 

+ Mi alapján döntik el, mely krónikus beteg kapja meg a kezelését, és kinek kell halasztani? A klinikus dönt a helyzet értékelése után. Fontos tanulmányozni a szakmai kollégiumok által kiadott állásfoglalást, amely 62 szakmára vonatkozóan érhető el.

 

Növelik-e a hazai eszközök gyártását? Igen,

 

például a szájmaszkok gyártásának növelése folyamatban van, illetve mosható maszkokat is fognak gyártani.

 

+Genetikai háttér befolyásolja a vírus elkapását? Természetesen befolyásolja a genetikai állományunk, milyen adottságaink vannak

 

+Hányszor kell tesztelni valakit a biztos eredményhez? A vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálat a biztos, ez a WHO protokollja, egy vizsgálatot követően még egy megerősítő vizsgálat kell

 

A szív- és érrendszeri betegség kockázat a koronavírusra, hogyan előzik meg azt, hogy felbukkanjon a betegség olyan helyeken, mint mondjuk a balatonfüredi szívkórház?  Valóban kockázati csoport a betegség, rendkívüli módon védeni kell az érintetteket, ezzel az intézmények is tisztában vannak, ezért az ő megelőző mechanizmusuk kiterjedtebb, még inkább odafigyelnek.

 

Mi van a börtönben lévők védelmével? A járvány kezdeti szakaszában lettek intézkedések, például a börtönök elhagyásával kapcsolatos rendet szabályozták újra, és a külső helyen munkálatokat végzők esetén is gondoskodnak arról, hogy betartsák az ajánlásokat.

 

 

A büntetés-végrehajtás rendelkezik egészségügyi ellátórendszerrel is, de még nem történt fertőzés a büntetés-végrehajtási intézetekben.

 

+ Szükség van-e árszabályozásra? A drágább termék nem biztos, hogy azt jelenti, hogy anyagi előnyt akar az eladó, például egy gyógyszertár, hanem lehet, hogy drágább neki a beszerzés. Egyébként folyamatosan zajlanak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések.

 

+ Mikor minősül gyógyultnak egy beteg? A harmadik tesztvizsgálat már bizonyítja, ha meggyógyult.

 

+ Az allergiások, asztmások fokozott veszélyben vannak?

 

Igen, ezek is krónikus megbetegedések.

 

+ Szájmaszkok viselését javasolják-e vagy sem? Az utcai maszk viselése egy saját választás. Ha valaki beteg, maradjon otthon. Aki biztonságban érzi magát tőle, viselje az utcán, de helyesen, ne tapogassa a maszkot, mert fertőzésveszélyes.

 

+ Lesz-e lehetőség a határ túloldalán érkező munkásoknak bekapcsolódni a mezőgazdasági idénymunkákba? Lesz, Szlovéniával például van könnyítés, folyamatosak a szomszédos országok egyeztetései.

 

Országos járvány van-e? Igen, egyébként már két összefüggő eset is minősülhet járványnak szakmai szempontból, és már világjárvány van.

 

Lesznek-e eltérő intézkedések az országon belül? Van jelentősége a járvány területi megoszlásának, monitorozzák az intézkedéseket, a magyarországi intézkedések nem túl szigorúak és igazodnak a járványügyi jelenlegi helyzethez. Ezért nehéz elképzelni, hogy ezeken a szabályokon a közeljövőben enyhítsenek, de ha valahol gócpont alakul ki, lehet, hogy helyi szigorítást bevezetnek.

 

Van-e elég védőszerelés mindenkinek a kórházakban? Aki közvetlenül ellát bizonyítottan pozitív koronavírusos beteget, nekik a legmagasabb védelmet jelentő felszerelést kell adni. Több olyan beavatkozás is van, például ami aeroszol-képződéssel jár, neki kis a legmagasabb szintű védelem kell, például egy-egy pulmonológiai osztályon. Ahol nem ilyen beavatkozás van, ott elég a sebészi szájmaszk kesztyűvel, köpennyel. Lakatos Tibor hozzátette:

 

csütörtök reggel foglalkoztak azzal a kérdéssel, milyen a kórházak ellátottsága a védőfelszerelésekkel, a kórházak rendelkeznek egyheti tartalék készlettel előre, és továbbra is folyamatos az ellátásuk.

 

Mi a védelmi bizottságok szerepe? Koordinációs tevékenységet látnak el.

 

Az elhunytak közt van egy 41 éves, csupán magas vérnyomással rendelkező nő, ekkora kockázat ez? Sajnos az összes krónikus megbetegedés kockázat.

 

Melyek azok a fiatalokat érintő betegségek, amiknél különösen nagy óvatosság indokolt? Amikor az immunrendszer védekezőképessége csökkent, például anyagcsere-betegség, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, tehát bármely szervrendszerre kiterjedő krónikus megbetegedés.

 

Van-e eszközhiány, jeleztek-e ilyet a kórházparancsnokok az elmúlt két napban? Olyan komoly hiányosságot, ami az egészségügyi ellátást veszélyezteti, nem jelentettek.

 

Házikaranténos hogyan kérjen ellátást, ha balesetet szenved? Ha súlyos, akkor mentőt kell hívni, ha kisebb a baj, a háziorvost hívjuk telefonon.

 

Csak az államilag végzett teszteket számítják? Azokat a laboratóriumi vizsgálatokat veszik figyelembe, amik garantáltan akkreditáltak, az egyéb piacon és mindenhol lévő számos tesztre nem vállalnak garanciát.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás