Arra kérik Oroszországot, engedje szabadon elítéltjeit a koronavírus miatt

Szerző: Fekő Ádám
2020.04.01. 07:52

Az Amnesty International levelet írt az orosz kormánynak, könyörüljön meg többek közt azon a majdnem százezer fogvatartotton is, akik még csak a tárgyalásukra várnak a túlzsúfolt börtönökben.

Arra kérik Oroszországot, engedje szabadon elítéltjeit a koronavírus miatt

Az Amnesty International levélben kérte Oroszországot, fontolja meg néhány előzetesben lévő, illetve már elítélt börtönlakó szabadon engedését annak érdekében, hogy elkerüljék a koronavírus tragikus következményeit – írja a Moscow Times. A jogvédő szervezet arra hivatkozik, hogy az orosz börtönök rettenetesen túl vannak terhelve:

„A túlzsúfoltság, rossz szellőzés, nem megfelelő egészségügyi ellátás és higiénia nagyon magas fertőzési kockázatnak teszi ki az orosz foglyokat”

– áll a levélben, hozzátéve, hogy annak beláthatatlan következményei lesznek, ha az ország nem védi meg a börtönök kiszolgáltatott helyzetben lévő lakóit.

Oroszországban egész Európa legnagyobb börtönpopulációja él, ráadásul nagyjából 9000 közülük 60 éven felüli, 97 ezren pedig csak a tárgyalásukra várnak.

Oroszország börtönügyei már múlt héten is előtérbe kerültek, akkor a Human Rights Watch kritizálta őket, amiért a koronavírus miatt nemcsak a fogvatartottak látogatására szüntették meg a lehetőséget, de a telefonálási lehetőségüket is elvették.

Közben amúgy Irán és Afganisztán már meglépett hasonlót, mint amit most az Amnesty kér.

Oroszországban a szerda reggeli statisztikák szerint összesen 2337 fertőzöttet és 17 halottat tartanak nyilván, az országba már nem léphet be senki, Moszkvában már teljes karantént rendeltek el keddre, illetve szintén kedden ment át a törvény, ami szerint akár öt év börtönt is kaphat, aki álhíreket terjeszt a vírusról.

A vírus már Vlagyimir Putyin környezetében is megjelent: az elnöki hivatalának egy tagjáról már kiderült, hogy elkapta a fertőzést, de most kiderült, hogy az az orvos is, aki hat nappal ezelőtt látványosan fogott kezet a helyzetet felmérő Putyinnal.

Oroszországban nem csak sok fogvatartott van börtönben, de az állapotok is elképesztőek innen nézve, többek közt ezeket mutatja be a Pussy Riot elítéléséről szóló könyv, amiről ide kattintva olvashatsz egy kis összefoglalót.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek