+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. március 31. kedd, 13:57
Az élet otthonról is megy tovább, az otthoni munkavégzéshez és a távoktatáshoz szükséges eszközök, illetve szolgáltatások pedig szinte soha nem pörögtek még ennyire.

A koronavírus-járvány miatt számos ország, köztük Magyarország is bezárta oktatási intézményeit, pontosabban megszüntették a bejárás lehetőségét, és digitális távoktatásra próbálnak átállni. Azok a munkahelyek, ahol erre a munka jellegéből adódóan van lehetőség, szintén sorra állnak át az otthoni munkavégzésre.

 

2009-ben, amikor a H1N1 járvány szedte az áldozatait, ez a fajta átállás ekkora méretekben még elképzelhetetlen lett volna. Habár már akkor is volt lehetőség otthonról dolgozni néhány munkáltatónál, nem rendelkezett ennyi háztartás a kivitelezéshez szükséges eszközökkel, a notebookok drágábbak,a feladatra alkalmas táblagépek pedig relatív technológiai újdonságként sokak számára megfizethetetlenek voltak.

 

Az olcsó telekommunikációs eszközökkel viszont az élet válsághelyzetben is megy tovább, a kereslet pedig nő

 

– már a 2008-as gazdasági világválság idején is sokkal többen vásároltak mobiltelefont.

 

Létezik tehát egy üzletág, amely nem megsínyli a világjárványt, hanem a megnövekedett keresletnek és az online értékesítésnek köszönhetően jobban pörög, mint eddig. Hogy pontosan mennyire, arról a legnagyobb hazai forgalmazókat kérdeztük.

 

A járvány előtt is kizárólag online értékesítő eMag PR-ügynökségétől megtudtuk, hogy

 

február elseje, az operatív törzs megalakulása óta 22,6, március tizenegyedikén, a veszélyhelyzet kihirdetésekor 30,8, másnap pedig 37,9 százalékkal nőtt az összforgalmuk

 

az előző év azonos időszakaihoz képest.

 

A telekommunikációs eszközök körében (mobiltelefonok és táblagépek) február elseje óta 16,6 százalékos növekedést tapasztaltak az előző év ezen időszakához képest, március tizenegytől viszont még kiugróbban nőtt a kereslet,

 

a veszélyhelyzet bejelentésének másnapján 146,5 százalékos növekedést realizáltak az előző év ezen időszakához képest.

 

Az otthoni munkavégzéshez és a távoktatáshoz szükséges kommunikációs eszközökön túl pedig a szórakoztatóelektronikai eszközök (televíziók, számítógépes kiegészítők) iránti igény is növekszik, ha sokan töltik otthon a szabadidejüket is, itt február eleje óta 34,5 százalékos, a veszélyhelyzet bejelentése óta pedig 97 százalékos növekedést tapasztaltak az eMagnál az azt megelező időszakhoz képest, és

 

ezeknél az eszközöknél a forgalom növekedése azóta is folyamatos.

 

Ahogyan a jelen helyzetben számítottak rá, az eMagnál a háztartási tisztítószereket és fertőtlenítőket vásárolják a legnagyobb számban, de a pelenkák is keresett termékek (hozzátennénk, hogy ők a Media Markttal ellentétben már korábban is nagyobb számban értékesítették ezeket a termékeket, hiszen nem kifejezetten csak elektronikai termékekre specializálódtak).

 

Ezeket követik csak a különböző elektronikai készülékek, mint például a tabletek, mobiltelefonok, laptopok és egyéb számítógépes kiegészítők, illetve keresettek még a hűtők, fagyasztók és tévékészülékek is.

 

A Media Marktnál is érdeklődtünk, a sajtókommunikációs felelősétől megtudtuk, hogy a legkeresettebb termékek náluk az otthoni munkavégzéshez, illetve távoktatáshoz szükséges notebookok, amelyeknek a forgalma

 

ötszörösére emelkedett egy átlagos hónaphoz képest, de az asztali számítógépekből és webkamerákból is a szokásos mennyiség többszörösét adták el.

 

Keresettek továbbá a táblagépek és monitorok, amelyeknél egy átlagos hónap háromszoros forgalmát regisztrálta a műszaki áruházlánc, de duplájára nőtt a nyomtatók és az e-könyvolvasók forgalma is. Utóbbi különösen érdekes annak tudatában, hogy nemrég Pécs ikonikus könyvesboltjának, a Bagolyfészeknek a tulajdonosával beszéltünk, akitől megtudtuk, hogy a nyomtatott könyveik online fogralma harmadára esett, a bolti eladásaik pedig a nullához közelítenek.

 

A Media Marktnál a szórakoztatóelektronikai termékek körében a játékkonzolok esetében tapasztaltak nagyobb mértékű növekedést, de ez elmarad az év csúcsidőszakát jelentő karácsonyi forgalomtól.

 

Ezeken kívül

 

egyre többet vásárolnak még a fagyasztókból, konyhai gépekből, gőzölős fertőtlenítőkből és valamiért a légfrissítőkből is.

 

A forgalom növekedését eredményezheti még, hogy a távoktatásra és távmunkára való átállás miatt lehet számítani közbeszerzésekre is, főleg a táblagépek terén, ez viszont már nem a fentiekhez hasonló áruházaknak, hanem a nagykereskedőknek fog kedvezni.

 

Az eszközök megléte viszont csak az egyik fele a távoktatásnak, vagy az otthoni munkavégzésnek, rákérdeztünk a legnagyobb hazai mobilszolgáltatóknál is, hogy az ügyfeleik mobil adatforgalma és előfizetéseik hogyan változtak az elmúlt időszakban.

 

A Telenor kommunikációs igazgatóságától megtudtuk, hogy

 

a veszélyhelyzet kihirdetését követő két hétben a napi adatforgalom 30 százalékkal nőtt hálózatukon, a növekedés már a reggeli óráktól kezdődően jelentkezett a le- és feltöltésekben egyaránt.

 

A Vodafone-nál is jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak, pontos adatokat nem kaptunk tőlük, viszont közölték hogy a hálózatuk stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket sikeresen elvégezték.

 

Az új előfizetésekre és nagyobb csomagra váltásokkal kapcsolatos információk üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem tájékoztathattak minket, a Telekomtól pedig nem kaptunk választ az adatforgalomra vonatkozóan sem cikkünk megjelenéséig.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás