+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. március 31. kedd, 13:57
Az élet otthonról is megy tovább, az otthoni munkavégzéshez és a távoktatáshoz szükséges eszközök, illetve szolgáltatások pedig szinte soha nem pörögtek még ennyire.

A koronavírus-járvány miatt számos ország, köztük Magyarország is bezárta oktatási intézményeit, pontosabban megszüntették a bejárás lehetőségét, és digitális távoktatásra próbálnak átállni. Azok a munkahelyek, ahol erre a munka jellegéből adódóan van lehetőség, szintén sorra állnak át az otthoni munkavégzésre.

 

2009-ben, amikor a H1N1 járvány szedte az áldozatait, ez a fajta átállás ekkora méretekben még elképzelhetetlen lett volna. Habár már akkor is volt lehetőség otthonról dolgozni néhány munkáltatónál, nem rendelkezett ennyi háztartás a kivitelezéshez szükséges eszközökkel, a notebookok drágábbak,a feladatra alkalmas táblagépek pedig relatív technológiai újdonságként sokak számára megfizethetetlenek voltak.

 

Az olcsó telekommunikációs eszközökkel viszont az élet válsághelyzetben is megy tovább, a kereslet pedig nő

 

– már a 2008-as gazdasági világválság idején is sokkal többen vásároltak mobiltelefont.

 

Létezik tehát egy üzletág, amely nem megsínyli a világjárványt, hanem a megnövekedett keresletnek és az online értékesítésnek köszönhetően jobban pörög, mint eddig. Hogy pontosan mennyire, arról a legnagyobb hazai forgalmazókat kérdeztük.

 

A járvány előtt is kizárólag online értékesítő eMag PR-ügynökségétől megtudtuk, hogy

 

február elseje, az operatív törzs megalakulása óta 22,6, március tizenegyedikén, a veszélyhelyzet kihirdetésekor 30,8, másnap pedig 37,9 százalékkal nőtt az összforgalmuk

 

az előző év azonos időszakaihoz képest.

 

A telekommunikációs eszközök körében (mobiltelefonok és táblagépek) február elseje óta 16,6 százalékos növekedést tapasztaltak az előző év ezen időszakához képest, március tizenegytől viszont még kiugróbban nőtt a kereslet,

 

a veszélyhelyzet bejelentésének másnapján 146,5 százalékos növekedést realizáltak az előző év ezen időszakához képest.

 

Az otthoni munkavégzéshez és a távoktatáshoz szükséges kommunikációs eszközökön túl pedig a szórakoztatóelektronikai eszközök (televíziók, számítógépes kiegészítők) iránti igény is növekszik, ha sokan töltik otthon a szabadidejüket is, itt február eleje óta 34,5 százalékos, a veszélyhelyzet bejelentése óta pedig 97 százalékos növekedést tapasztaltak az eMagnál az azt megelező időszakhoz képest, és

 

ezeknél az eszközöknél a forgalom növekedése azóta is folyamatos.

 

Ahogyan a jelen helyzetben számítottak rá, az eMagnál a háztartási tisztítószereket és fertőtlenítőket vásárolják a legnagyobb számban, de a pelenkák is keresett termékek (hozzátennénk, hogy ők a Media Markttal ellentétben már korábban is nagyobb számban értékesítették ezeket a termékeket, hiszen nem kifejezetten csak elektronikai termékekre specializálódtak).

 

Ezeket követik csak a különböző elektronikai készülékek, mint például a tabletek, mobiltelefonok, laptopok és egyéb számítógépes kiegészítők, illetve keresettek még a hűtők, fagyasztók és tévékészülékek is.

 

A Media Marktnál is érdeklődtünk, a sajtókommunikációs felelősétől megtudtuk, hogy a legkeresettebb termékek náluk az otthoni munkavégzéshez, illetve távoktatáshoz szükséges notebookok, amelyeknek a forgalma

 

ötszörösére emelkedett egy átlagos hónaphoz képest, de az asztali számítógépekből és webkamerákból is a szokásos mennyiség többszörösét adták el.

 

Keresettek továbbá a táblagépek és monitorok, amelyeknél egy átlagos hónap háromszoros forgalmát regisztrálta a műszaki áruházlánc, de duplájára nőtt a nyomtatók és az e-könyvolvasók forgalma is. Utóbbi különösen érdekes annak tudatában, hogy nemrég Pécs ikonikus könyvesboltjának, a Bagolyfészeknek a tulajdonosával beszéltünk, akitől megtudtuk, hogy a nyomtatott könyveik online fogralma harmadára esett, a bolti eladásaik pedig a nullához közelítenek.

 

A Media Marktnál a szórakoztatóelektronikai termékek körében a játékkonzolok esetében tapasztaltak nagyobb mértékű növekedést, de ez elmarad az év csúcsidőszakát jelentő karácsonyi forgalomtól.

 

Ezeken kívül

 

egyre többet vásárolnak még a fagyasztókból, konyhai gépekből, gőzölős fertőtlenítőkből és valamiért a légfrissítőkből is.

 

A forgalom növekedését eredményezheti még, hogy a távoktatásra és távmunkára való átállás miatt lehet számítani közbeszerzésekre is, főleg a táblagépek terén, ez viszont már nem a fentiekhez hasonló áruházaknak, hanem a nagykereskedőknek fog kedvezni.

 

Az eszközök megléte viszont csak az egyik fele a távoktatásnak, vagy az otthoni munkavégzésnek, rákérdeztünk a legnagyobb hazai mobilszolgáltatóknál is, hogy az ügyfeleik mobil adatforgalma és előfizetéseik hogyan változtak az elmúlt időszakban.

 

A Telenor kommunikációs igazgatóságától megtudtuk, hogy

 

a veszélyhelyzet kihirdetését követő két hétben a napi adatforgalom 30 százalékkal nőtt hálózatukon, a növekedés már a reggeli óráktól kezdődően jelentkezett a le- és feltöltésekben egyaránt.

 

A Vodafone-nál is jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak, pontos adatokat nem kaptunk tőlük, viszont közölték hogy a hálózatuk stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket sikeresen elvégezték.

 

Az új előfizetésekre és nagyobb csomagra váltásokkal kapcsolatos információk üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem tájékoztathattak minket, a Telekomtól pedig nem kaptunk választ az adatforgalomra vonatkozóan sem cikkünk megjelenéséig.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás