+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. március 31. kedd, 09:30
A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede innen származik.

Vesztegzár alá vonták a bukovinai Szucsáva várost és a vonzáskörzetébe tartozó nyolc községet a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres tájékoztatása szerint. Szucsáva egy szebb múlttal, mint jelennel rendelkező százezres város, a leghíresebb látnivaló itt ma a vár, valamint a Monarchia-korabeli városháza, ezen túl itt gyártják a Románia-szerte népszerű Betty Ice-jégkrémeket is. 

 

 

A román belügyminiszter, Marcel Vela közölte, a Szucsáva megyében regisztrált koronavírusos esetek nagy száma miatt karantén alá vonják a megyeközpontot, annak nyolc környékbeli községét, és védelmi övezetet alakítanak ki a megye több más településén. A vesztegzár Szucsávára és a következő környező településekre vonatkozik: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi és Mitocu Dragomirnei.

 

Szucsávában napokkal ezelőtt már egy kórházat is be kellett zárni 48 órára, mert 34 orvos és 49 asszisztens kapta el ott a koronavírust – az előző romániai egészségügyi miniszter lemondatásához ez is hozzájárult.

 

A védelmi övezetet a karantén alatt lévő települések körül alakítják ki. A karanténban levő területekre be- és kijárhat a gazdasági tevékenységhez, valamint a lakosság ellátásához szükséges árut szállító teherforgalom. Ugyanakkor bejárást biztosítanak a más településen lakó, de valamely karantén alá vont településen dolgozó személyek számára is. Az érintett településeket tilos más úton megközelíteni az európai, ország-, megyei vagy községi utakon kívül. A szucsávai nemzetközi repülőtéren csak az állami tulajdonban lévő gépek, a teherszállító, postai, humanitárius, orvosi sürgősségi szolgálatot teljesítő, illetve a műszaki feladatokat ellátó gépek szállhatnak le és fel.

 

Raed Arafat romániai belügyi államtitkár korábban bejelentette, hogy

 

a hétfő estig Covid-19-cel diagnosztizált 2109 személy közül 593 Szucsáva megyei.

 

Hétfőn este a laboratóriumi eredmények alapján az is bebizonyosodott, hogy 13 (40 és 80 év közötti) személy, akik a napokban elhunytak a szucsávai megyei sürgősségi kórház különböző részlegeinek pácienseként, koronavírussal fertőzött volt. A páciensek március 22-e és 29-e között haltak meg, de csak március 30-án készültek el a Covid-19-re utaló pozitív teszteredmények.

 

Ha érdekel, milyen Szucsáva környéke amúgy, nézd meg a videónkat!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás