Moszkvában az új koronavírusosok többsége 40 év alatti

Szerző: Illés Gergő
2020.03.30. 17:35

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

Moszkvában az új koronavírusosok többsége 40 év alatti

A koronavírussal kapcsolatban gyakori sztereotípia, hogy leginkább az időseket érinti, ők vannak fokozott veszélyben a világjárvány miatt: ugyanakkor a koronavírusos esetekkel foglalkozó moszkvai operatív törzs hétfői közleménye pont arra figyelmeztet, hogy a fiatalabbaknak is érdemes nagyon komolyan venniük a világjárványt.

A Moszgorzdrav városi egészségügyi szervezet ugyanis arról tudósít, csak hétfőn 212 koronavírusos megbetegedést rögzítettek az orosz fővárosban, közülük 102-en tizennyolc és negyven év közöttiek, 17-en pedig tizennyolc év alatti gyermekek.

Vagyis az új koronavírus-fertőzöttek 56 százaléka negyven év alatti,

míg csak a fennmaradó 44 százalékot adják a negyven év felettiek, hatvanöt év feletti pedig „csak” 35 fő, vagyis a hétfői megbetegedettek 16,5 százaléka volt csupán.

Persze eddig is ismert volt, hogy a koronavírust bár a fiatalabbak is elkaphatják, egy egészséges, alapbetegségek nélküli fiatalra közel sem annyira veszélyes a járvány, mint a leggyengébb immunrendszerű, 65 év feletti vagy más alapbetegségben szenvedő fertőzöttek számára. Mégis, a moszkvai példa bizonyítja a legjobban, hogy a fertőzésveszélyt érdemes a fiatalabbaknak is komolyan venniük – nemcsak azért, hogy potenciális hordozókként a járványt ne kapják el tőlük az idősebbek, hanem azért is, mert a vírus rájuk is veszélyt jelenthet. A moszkvai operatív törzs ugyanis arról is beszámolt:

a súlyos állapotban lévő, intenzív osztályon kezelt betegek 45 százaléka 60 év alatti, 15 százalékuk pedig 40 év alatti.

A negyven év alatti páciensek közel 40 százalékát lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, olyan súlyosan érintette a szervezetüket a vírus, de a hatvan év alatti megbetegedettek körében már 64 százalékra ugrik a lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos betegek aránya.

A moszkvai számok valamelyest ellentmondanak a nemzetközi példáknak, melyek azt mutatják, hogy a vírus leginkább az idősebbekre jelent komoly veszélyt. A Moscow Times arról ír, Dr. Mike Ryan, a WHO sürgősségi szakértője szerint ötven év alattiak körülbelül 10-15 százalékának súlyos az állapota, ez pedig „egy jelentős kisebbség”. Ehhez képest az orosz fővárosban aggasztó adat, hogy a negyven év alattiak 40 százaléka lélegeztetőgépes kezelésre szorul.

Nem véletlen, hogy az orosz főváros rendkívül szigorú kijárási tilalmat léptetett életbe március 30-ától: a moszkvaiak hétfőtől csak akkor hagyhatják el a lakásukat, ha sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak, ha munkába kell menniük, ha ki kell vinniük a szemetet, vagy boltba, vagy patikába kell lemenniük.

Még háziállatokat sem lehet a bejelentett tartózkodási- vagy lakóhelytől 100 méternél távolabb sétáltatni.

Oroszországot aránylag később érte el a koronavírus, azóta viszont meredeken emelkedik a megbetegedések száma: országszerte a hétfői adatok alapán 1836 koronavírusos megbetegedettet tartottak számon, ebből a legtöbben, 1226-an Moszkvában vannak.

Máshol nem tartanak számon túl sok megbetegedést, még a távol-keleti, Kínával határos szövetségi területeken sem jelentős a terjedés. Igaz, a vírusnak talán a legjobban a turizmus kedvez, ez pedig Moszkvában összpontosul, az orosz vidék ritkán lakott területein pedig kisebb az esély, hogy valaki behozza a fertőzést – főleg, hogy Oroszország nagyon hamar lezárta a kínai határszakaszát.

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek