Kelet-Európából repteti be a hiányzó gondozói személyzetet egy osztrák tartomány

Szerző: Keresztes Gergő
2020.03.30. 14:37

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Kelet-Európából repteti be a hiányzó gondozói személyzetet egy osztrák tartomány

Ausztriában 33 ezer ember szorul 24 órás gondozói ellátásra, a gondozóként foglalkoztatottak közül pedig majdnem mindenki külföldi. Mivel az Ausztriával szomszédos országok lezárták határaikat, azon ápolók, akik szülőhazájukban tartózkodnak, most egy darabig nem mehetnek vissza osztrák munkaadójukhoz. A koronavírus miatt létrejött állapot nem várt nehézségek elé állíthat számos osztrák családot: a szövetségi egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober (Zöldek) szerint a helyzet meglehetősen fenyegető, ráadásul a megoldás egyelőre tisztázatlan, egy, a szövetségi tartományokra kiterjedő terv pedig nem áll rendelkezésre.

Alsó-Ausztria tartomány most mégiscsak előállt egy nem mindennapi ötlettel: az Alsó-ausztriai Iparkamarával együttműködve fognak 250 ápolót Romániából, illetve Bulgáriából bereptetni.

Christiane Teschl-Hofmeister, a tartományi szociális ügyekért felelős tanácsosa, valamint Robert Pozdena, a gondozók szakmai vezetőjének közlése szerint hétfőn fog landolni az első két Austrian Airlines-repülő (az osztrák légitársaság március 18-ával felfüggesztette a menetrend szerinti személyszállítást), fedélzetén a kényszerhelyzetre toborzott gondozó személyzettel. A bécsi Kurier napilap információi szerint külön engedéllyel a bánsági Temesvárból, valamint Bulgária fővárosából, Szófiából száll majd fel a két gép.

A repülőutat tartományi pénzből fedezik, az érkezés utáni kéthetes szállodai karantént pedig az Iparkamara finanszírozza.

A vesztegzár azért is szükséges a kelet-európai ápolók számára, mert a gondozói tevékenység nem minősül elengedhetetlen tevékenységnek a szükségállapotban, ami miatt nincs lehetőség arra, hogy gyors vírustesztet végezzenek rajtuk. Pozdena szerint ezen mindenképpen változtatni kell: mint mondja, nem csak a pénzről van szó, hanem mindenek előtt az értékes időről, ami eltelik, mielőtt az Ausztriába utaztatott ápolóknak lehetőségük lenne munkába állniuk.

Az osztrák egészségügyi minisztérium viszont a karantént ezesetben is elkerülhetetlennek tartja. Ennek oka a koronavírus akár kéthetes lappangási ideje: önmagában egy negatívra tesztelt, tünetmentes személy még nem garancia arra, hogy a vírus tünetei nem esetleg órákkal vagy napokkal a vizsgálat után jelentkeznek. Ezért lenne a karantén létfontosságú, mondják. Jelenleg is mérlegelik annak a lehetőségét, hogy néhány, pillanatnyilag bezárt rehabilitációs intézetet, amik nem lettek szükségkórházzá alakítva, átmeneti gondozóotthonokká alakítanának. 

FOTÓ: Austrian Airlines

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek