+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Keresztes Gergő
2020. március 30. hétfő, 14:37
A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Ausztriában 33 ezer ember szorul 24 órás gondozói ellátásra, a gondozóként foglalkoztatottak közül pedig majdnem mindenki külföldi. Mivel az Ausztriával szomszédos országok lezárták határaikat, azon ápolók, akik szülőhazájukban tartózkodnak, most egy darabig nem mehetnek vissza osztrák munkaadójukhoz. A koronavírus miatt létrejött állapot nem várt nehézségek elé állíthat számos osztrák családot: a szövetségi egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober (Zöldek) szerint a helyzet meglehetősen fenyegető, ráadásul a megoldás egyelőre tisztázatlan, egy, a szövetségi tartományokra kiterjedő terv pedig nem áll rendelkezésre.

 

Alsó-Ausztria tartomány most mégiscsak előállt egy nem mindennapi ötlettel: az Alsó-ausztriai Iparkamarával együttműködve fognak 250 ápolót Romániából, illetve Bulgáriából bereptetni.

 

Christiane Teschl-Hofmeister, a tartományi szociális ügyekért felelős tanácsosa, valamint Robert Pozdena, a gondozók szakmai vezetőjének közlése szerint hétfőn fog landolni az első két Austrian Airlines-repülő (az osztrák légitársaság március 18-ával felfüggesztette a menetrend szerinti személyszállítást), fedélzetén a kényszerhelyzetre toborzott gondozó személyzettel. A bécsi Kurier napilap információi szerint külön engedéllyel a bánsági Temesvárból, valamint Bulgária fővárosából, Szófiából száll majd fel a két gép.

 

A repülőutat tartományi pénzből fedezik, az érkezés utáni kéthetes szállodai karantént pedig az Iparkamara finanszírozza.

 

A vesztegzár azért is szükséges a kelet-európai ápolók számára, mert a gondozói tevékenység nem minősül elengedhetetlen tevékenységnek a szükségállapotban, ami miatt nincs lehetőség arra, hogy gyors vírustesztet végezzenek rajtuk. Pozdena szerint ezen mindenképpen változtatni kell: mint mondja, nem csak a pénzről van szó, hanem mindenek előtt az értékes időről, ami eltelik, mielőtt az Ausztriába utaztatott ápolóknak lehetőségük lenne munkába állniuk.

 

Az osztrák egészségügyi minisztérium viszont a karantént ezesetben is elkerülhetetlennek tartja. Ennek oka a koronavírus akár kéthetes lappangási ideje: önmagában egy negatívra tesztelt, tünetmentes személy még nem garancia arra, hogy a vírus tünetei nem esetleg órákkal vagy napokkal a vizsgálat után jelentkeznek. Ezért lenne a karantén létfontosságú, mondják. Jelenleg is mérlegelik annak a lehetőségét, hogy néhány, pillanatnyilag bezárt rehabilitációs intézetet, amik nem lettek szükségkórházzá alakítva, átmeneti gondozóotthonokká alakítanának. 

 

FOTÓ: Austrian Airlines

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás