+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Keresztes Gergő
2020. március 30. hétfő, 14:37
A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Ausztriában 33 ezer ember szorul 24 órás gondozói ellátásra, a gondozóként foglalkoztatottak közül pedig majdnem mindenki külföldi. Mivel az Ausztriával szomszédos országok lezárták határaikat, azon ápolók, akik szülőhazájukban tartózkodnak, most egy darabig nem mehetnek vissza osztrák munkaadójukhoz. A koronavírus miatt létrejött állapot nem várt nehézségek elé állíthat számos osztrák családot: a szövetségi egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober (Zöldek) szerint a helyzet meglehetősen fenyegető, ráadásul a megoldás egyelőre tisztázatlan, egy, a szövetségi tartományokra kiterjedő terv pedig nem áll rendelkezésre.

 

Alsó-Ausztria tartomány most mégiscsak előállt egy nem mindennapi ötlettel: az Alsó-ausztriai Iparkamarával együttműködve fognak 250 ápolót Romániából, illetve Bulgáriából bereptetni.

 

Christiane Teschl-Hofmeister, a tartományi szociális ügyekért felelős tanácsosa, valamint Robert Pozdena, a gondozók szakmai vezetőjének közlése szerint hétfőn fog landolni az első két Austrian Airlines-repülő (az osztrák légitársaság március 18-ával felfüggesztette a menetrend szerinti személyszállítást), fedélzetén a kényszerhelyzetre toborzott gondozó személyzettel. A bécsi Kurier napilap információi szerint külön engedéllyel a bánsági Temesvárból, valamint Bulgária fővárosából, Szófiából száll majd fel a két gép.

 

A repülőutat tartományi pénzből fedezik, az érkezés utáni kéthetes szállodai karantént pedig az Iparkamara finanszírozza.

 

A vesztegzár azért is szükséges a kelet-európai ápolók számára, mert a gondozói tevékenység nem minősül elengedhetetlen tevékenységnek a szükségállapotban, ami miatt nincs lehetőség arra, hogy gyors vírustesztet végezzenek rajtuk. Pozdena szerint ezen mindenképpen változtatni kell: mint mondja, nem csak a pénzről van szó, hanem mindenek előtt az értékes időről, ami eltelik, mielőtt az Ausztriába utaztatott ápolóknak lehetőségük lenne munkába állniuk.

 

Az osztrák egészségügyi minisztérium viszont a karantént ezesetben is elkerülhetetlennek tartja. Ennek oka a koronavírus akár kéthetes lappangási ideje: önmagában egy negatívra tesztelt, tünetmentes személy még nem garancia arra, hogy a vírus tünetei nem esetleg órákkal vagy napokkal a vizsgálat után jelentkeznek. Ezért lenne a karantén létfontosságú, mondják. Jelenleg is mérlegelik annak a lehetőségét, hogy néhány, pillanatnyilag bezárt rehabilitációs intézetet, amik nem lettek szükségkórházzá alakítva, átmeneti gondozóotthonokká alakítanának. 

 

FOTÓ: Austrian Airlines

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás