+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Keresztes Gergő
2020. március 30. hétfő, 14:37
A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Ausztriában 33 ezer ember szorul 24 órás gondozói ellátásra, a gondozóként foglalkoztatottak közül pedig majdnem mindenki külföldi. Mivel az Ausztriával szomszédos országok lezárták határaikat, azon ápolók, akik szülőhazájukban tartózkodnak, most egy darabig nem mehetnek vissza osztrák munkaadójukhoz. A koronavírus miatt létrejött állapot nem várt nehézségek elé állíthat számos osztrák családot: a szövetségi egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober (Zöldek) szerint a helyzet meglehetősen fenyegető, ráadásul a megoldás egyelőre tisztázatlan, egy, a szövetségi tartományokra kiterjedő terv pedig nem áll rendelkezésre.

 

Alsó-Ausztria tartomány most mégiscsak előállt egy nem mindennapi ötlettel: az Alsó-ausztriai Iparkamarával együttműködve fognak 250 ápolót Romániából, illetve Bulgáriából bereptetni.

 

Christiane Teschl-Hofmeister, a tartományi szociális ügyekért felelős tanácsosa, valamint Robert Pozdena, a gondozók szakmai vezetőjének közlése szerint hétfőn fog landolni az első két Austrian Airlines-repülő (az osztrák légitársaság március 18-ával felfüggesztette a menetrend szerinti személyszállítást), fedélzetén a kényszerhelyzetre toborzott gondozó személyzettel. A bécsi Kurier napilap információi szerint külön engedéllyel a bánsági Temesvárból, valamint Bulgária fővárosából, Szófiából száll majd fel a két gép.

 

A repülőutat tartományi pénzből fedezik, az érkezés utáni kéthetes szállodai karantént pedig az Iparkamara finanszírozza.

 

A vesztegzár azért is szükséges a kelet-európai ápolók számára, mert a gondozói tevékenység nem minősül elengedhetetlen tevékenységnek a szükségállapotban, ami miatt nincs lehetőség arra, hogy gyors vírustesztet végezzenek rajtuk. Pozdena szerint ezen mindenképpen változtatni kell: mint mondja, nem csak a pénzről van szó, hanem mindenek előtt az értékes időről, ami eltelik, mielőtt az Ausztriába utaztatott ápolóknak lehetőségük lenne munkába állniuk.

 

Az osztrák egészségügyi minisztérium viszont a karantént ezesetben is elkerülhetetlennek tartja. Ennek oka a koronavírus akár kéthetes lappangási ideje: önmagában egy negatívra tesztelt, tünetmentes személy még nem garancia arra, hogy a vírus tünetei nem esetleg órákkal vagy napokkal a vizsgálat után jelentkeznek. Ezért lenne a karantén létfontosságú, mondják. Jelenleg is mérlegelik annak a lehetőségét, hogy néhány, pillanatnyilag bezárt rehabilitációs intézetet, amik nem lettek szükségkórházzá alakítva, átmeneti gondozóotthonokká alakítanának. 

 

FOTÓ: Austrian Airlines

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás