Elvennék az EU-pénzeket Orbántól a felhatalmazási törvény miatt

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.30. 19:13

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Elvennék az EU-pénzeket Orbántól a felhatalmazási törvény miatt

Miután az Országgyűlés Fidesz-KDNP-s kétharmados többsége, valamint a Mi Hazánk nevű szélsőjobboldali párt független országgyűlési képviselői megszavazták a felhatalmazási törvényt hétfőn, Daniel Freund német zöld EP-képviselő arról tájékoztatta az Azonnalit, hogy petícióban tiltakoznak ezellen az Európai Bizottságnál, az ebben a félévben a horvátok által elnökölt Európai Unió Tanácsánál, valamint az EU-tagállamok kormányainál.

Mint írja, az elfogadott törvény nem a koronavírust, hanem a magyarországi ellenzéket akarja legyőzni, és erről eddig mind az EU intézményei (a felhatalmazási törvényt már kritizáló Európa Tanács ugye nem EU-s intézmény), mind Orbán kereszténydemokrata pártcsaládja, az Európai Néppárt hallgatott.

DANIEL FREUND NÉMET ZÖLD EP-KÉPVISELŐ. FOTÓ: A FACEBOOK-OLDALA

Freund petíciója persze nem csak a magyar helyzetből indul ki, noha apropóját egyértelműen az adja. Mint írja, a demokráciát a járvány alatt is meg kell védeni, a kormányok intézkedéseinek tiszteletben kell tartania a demokratikus eljárásmódokat, a transzparenciát és a jogállamiságot. „Sajnos egyes EU-tagállamok intézkedéseinek köze sincs a vírus elleni harchoz. Ők ehelyett inkább a kritikusaik, az ellenzék és a szabad véleménynyilvánítás ellen harcolnak. Jobboldali és populista kormányok ehhez ürügynek használják fel a koronavírust.”

Freund úgy látja, komoly veszély van arra, hogy a járványt kezeléséhez hozott intézkedések autokratikus rendszerekké alakítják át a liberális demokráciákat. A magyar példák mellett mindössze egy lengyelt hoz fel: mint írja, a lengyel kormány minden elnökjelöltet arra kényszerített a veszélyhelyzet kihirdetésével, hogy függessze fel a kampányát, ám magát a május 10-re kitűzött elnökválasztást nem hajlandó elhalasztani, így a PiS által támogatott, újrázásra készülő államfő, Andrzej Duda kihasználhatja ezt a lehetőséget.

A petícióban a következőket fogalmazták meg:

+ Minden európai uniós tagállam veszélyhelyzetbeli rendelkezései foglaljanak magukba egy lejárati dátumot is, amit aztán szükség szerint meg is lehet hosszabbítani.

+ Az újságíróknak és a parlamenteknek továbbra is el kell látniuk a demokratikus ellenőrző szerepüket, az ehhez való feltételeket biztosítani kell.

+ Az Európai Bizottság világosan pozicionálja magát az autoriter kormányok koronavírus-válság alatti hatalomkiterjesztése ellen!

+ A vitatott „koronatörvény” miatt függessze fel az Európai Bizottság a budapesti kormánynak kifizetendő uniós forrásokat. Helyette közvetlenül maga a Bizottság ossza ki ezeket a pénzeket a magyarországi címzetteknek.

+ A civil szervezetek és a sajtó munkáját ne lehessen korlátozni. 

Az aláírók között a balközép S&D, a progresszív Renew Europe és a szélsőbalos GUE/NGL-frakciók mellett az Európai Néppártból is találni politikust: ezen frakció tagja az EP-ben a Fidesz is,

bár a pártcsaládban egy éve fel van függesztve a magyar kormánypárt.

A kezdeményező Daniel Freund mellett szerepel a listán Guy Verhofstadt, az akkor még ALDE névre hallgató progresszív-liberális frakció mára háttérbeszorult belga exfrakcióvezetője, a Trócsányi László uniós biztosságát megbuktató EP-s jogi szakbizottság alelnöke, Sergey Lagodinski német zöld EP-képviselő (interjúnk vele itt), Franziska Brantner német zöld EP-képviselő (interjúnk vele itt), valamint holland szocdem, cseh kalózpárti, finn kereszténydemokrata, román liberális és görög kommunista EP-képviselők. De aláírta azt például Ulrike Guérot, a mai európai politikai viták egyik legizgalmasabb teoretikusa is, azzal az indoklással, hogy a koronavírus nem lehet ürügy a demokrácia lebontására.

Ha érdekel, mi van a felhatalmazási törvényben, ide kattints!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek