+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 29. vasárnap, 08:58
Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt a héten adott online beszédében.

A Mexikóban található Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg a legmegdöbbentőbb állítást tette szavazóinak megnyugtatására az egész világon: a szerdán Youtube-on és Facebookon élő videóban mondta el gondolatait a Közép-Amerika országát is sújtó koronavírusról, itt sikerült gyorsan világhírűvé válnia.

 

„A koronavírussal fertőzött emberek többsége tehetős. Ha gazdag vagy, van kockázat, de ha szegény vagy, mint mi, akkor immunis vagy a betegségre”

 

– mondta Barbosa.

 

A kormányzó ezt a következtetést abból vonta le, hogy bár csütörtökre már 44 ember tesztje lett pozitív Pueblában, egész Mexikóban pedig nyolcszáznál  is többen vannak, közülük sokan a külföldi utazásuk során kapták el, például az USA-ban vagy olaszországi síutakon. Jelenleg tizenhat halottnál jár a járvány, de az ő anyagi helyzetükre nem tért ki külön.

 

Barbosa ezek mellett még felelevenítette azt a régi hiedelmet, hogy a rossz higiéniai körülmények között növekszik az immunitás, mert több baktériumnak van kitéve az ember. Az ezzel foglalozó orvosok szerint ebből semmi nem igaz, a koronavírus esetében pedig pláne nem.

 

Mexikóban anyagi háttértől függetlenül április 20-ig bezárták az iskolákat, lezárták a határokat és leállítottak minden nem lényeges tevékenységet, de Andrés Manuel López Obrador elnök egyelőre nem akar kijárási tilalmat, és szerinte az ország egy hónap múlva már túl lesz a járvány legrosszabb részén.

 

A politikus azt javasolta az embereknek, próbálják élni a mindennapi életüket, és majd szól, ha már nem mehet így tovább.

 

Bár nem Mexikó, hanem Kolumbia, de érdemes elolvasni az ott ragadt Kömlődi Ferenc naplóját róla, mi történik Latin-Amerikában a járvány miatt.

 

FOTÓ: Canal Once / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás