+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 29. vasárnap, 11:51
Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

Vasárnap is együtt tölthettük a délelőttünket kicsit az Operatív Törzs két arcával, Müller Cecília tisztifőorvossal és Lakatos Tibor rendőrezredessel, az ő bejelentéseiket és válaszaikat összegezzük röviden.

 

Bejelentések:

 

+ Összesen 13 halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon, és 408 regisztrált fertőzött.

 

+ Vasárnapra újabb két ember halt meg: egy 86 és egy 90 éves beteg hunyt el, akik más krónikus betegségben szenvedtek.

 

+ 12148 vizsgálat volt Magyarországon.

 

+ Kórházparancsnokok kezdenek dolgozni a kijelölt kórházakban. Ők orvosszakmai kérdésben nem döntenek, a készletgazdálkodásról döntenek, illetve információt cserélnek, illetve a kórházak védelme is a feladatuk lesz. Délután 2-kor kapják meg megbízólevelüket.

 

+ Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy az időseknek szóló bevásárlási idő 9 és 12 óra között szigorítás, és csak végszükség esetére vezették be.

 

Újságírói kérdésekre:

 

+ Van fiatal és gyermek a fertőzöttek között, de azt nem árulta el Müller Cecília, mennyien vannak és hány évekek.

 

+ Szombaton a piacokon és bevásárlóközpontokat ellenőrizte a rendőrség: Lakatos Tibor szerint általában megértették az intézkedéseket, és tartották egymástól a távolságot.

 

+ Magyarország vizsgálja a Kínából és máshonnan küldött maszkokat is, de azt nem mondták el, mire jutottak.

 

+ Vannak egészségügyi dolgozók is a fertőzöttek között, de számokat itt sem árultak el.

 

+ A szemétszállítók akkor kapnak majd védőeszközöket, ha a munkáltatójuk ad nekik.

 

+ A fertőzésben elhunytaknak eddig minden esetben valamelyik alapbetegségük volt a fő ok, a koronavírus gyorsította a halálozásukhoz vezető időt.

 

+ A nagymágocsi idősekotthona egyik lakóját egy elesés után vitték be kórházba, de mivel lázas volt, megvizsgálták, és tényleg pozitív lett a tesztje. Jelenleg is dolgoznak a kontaktok felderítésén, 286 ápolt van az intézményben, hét embernek lett pozitív a tesztje. Az intézmény dolgozói között egy sem.

 

+ A jelenlegi fertőzöttek közül tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

 

+ Ez eddig elhunytak átlagéletkora 69 év.

 

FOTÓ: M1

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás