+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. március 30. hétfő, 19:29
Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk a járvány közepében, nézzük meg, miben lett igazunk!

Pár éve írtam egy posztot, amiben az összes, Fidesz által indított gumicsont-ügy koreográfiáját felvázoltam a fiktív cicakiirtási törvényen keresztül  – ezt tavaly decemberben kicsit aktualizálva az Azonnali is közölte.

 

Ennek nyomán már januárban az járt a fejemben, hogy hogyan is fog reagálni az ország, ha megjön a vírus.

 

Persze akkor még fogalmam sem volt róla, hogy a vírus tényleg megjön majd Európába, ráadásul elég keményen, és másfél hónap múlva az ország nagy része otthon üldögél majd miatta – azt azonban sejtettem, hogy a kormány és a média hogyan fog reagálni, szóval írtam ebből egy szatirikus cikket.

 

Nézzük csak: miben lett eddig igazam?

 

A kormány tényleg elgondolkodott a TikTok használatán

 

A kormány az utóbbi hónapokban egyre erősebben teper, hogy meg tudjon szólalni a fiatalok hangján, így a cikkemben visszatérő elem volt, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Instagram-sztoriban, vagy éppen TikTokon reagál bizonyos dolgokra.

 

Alig telt el tizenhárom nap a cikk után, Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentette, hogy akár TikTokon is hajlandó csapatni a kormány üzeneteit,

 

bár nem biztos benne, hogy ez lehetséges. A koronavírusról azóta sem készített TikTok-videót sem a tisztifőorvos, sem az operatív törzs szóvivője, szóval a jóslat teljes beteljesedésére még várni kell. (Olvasóink közben jelezték, hogy Orbán Viktor viszont már meg is osztott egyet! Hoppá!)

 

Orbán tényleg megpróbálta a külföldiekre és az ellenzékre kenni ezt az egész járványdolgot

 

Bár a cikkben a szatíra kedvéért azt feltételeztük, hogy a kormány legalább egy ideig megpróbálja eltitkolni, hogy megjelent itthon a vírus, a valóságban jóval nyíltabban kezelték a válsághelyzetet, még ha a sajtóval továbbra is úgy bántak többnyire, mint a ronggyal (itt Kovács Zoltánra nézünk).

 

Szóval eltagadás nem volt, de az a része bejött a cikknek, hogy a Fidesz nyilván megpróbálja a dolgot rákenni valakire:

 

a miniszterelnök először megpróbálta a külföldiekre kenni az egész járványt

 

még március 13-án a Kossuth Rádióban, bár ezt a vonalat aztán nem igazán vitte tovább a központi propaganda. Nem úgy a kormány segédcsapatai, mint például a CÖF, akik ugyan még nem követelték a vírus átnevezését a Szent Korona imidzsének védelmében, de ebben a tökéletes grafikában máris összekapcsolták a bevándorlást a koronavírussal:

 

 

Mi több, még Soros Györgyöt is megemlítik rajta, ami már elég közel jár ahhoz, hogy a vírust magát is Soros-vírusnak kereszteljék el, ahogy azt a cikkben megjósoltam. Mivel ez a vonal láthatóan senkit sem érdekelt jelen helyzetben, az új főmumus az ellenzék lett: azért, mert nem volt hajlandó megszavazni a gyorsított parlamenti szavazás lehetőségét az időkorlát nélküli rendeleti kormányzásról. Nem is értem, miért.

 

Tényleg rémhírterjesztőnek állította be a független médiát a propaganda

 

„Rémhíreket terjeszt a gyurcsányista patkánymédia címmel jelenik meg hamarosan cikk a 888-on” – írtam a januári cikkben, és ez teljesen be is jött: a védőfelszerelés hiánya miatt, vagy más okból panaszkodó egészségügyi dolgozók jelzéseiből cikket író, a kormány egyes válságkezelő intézkedéseit kritizáló médiának természetesen nekiment a Fidesz propagandagépezete.

 

Ennek a csúcspontja az volt, amikor Orbán néma beszéde helyett az M1 műsorán arról adtak riportot, hogy pánikot kelt a független média,

 

és közben még van pofájuk pénzt is gyűjteni.

 

Tényleg bezuhant a forint

 

Oké, ez nem volt nagy jóslat: egy ilyen járvánnyal együtt jár a gazdasági válság, az amúgy sem acélos forint pedig nyilván mélyrepülésbe kezdett. Business as usual manapság.

 

Az ellenzék tényleg online tüntetést szervezett

 

Egyre kevesebb ellenzék ellenállási formának van értelme az elmúlt tíz évben, de a tömegtüntetés még mindig érni szokott valamit: ha elég nagy (mint a netadó esetében), akkor Orbán Viktor azért meg szokott hátrálni, de ha ehhez nem is elég nagy, egy utcára vitt tömeg azért csak mutat valamit.

 

Éppen ezért dobtam be poénnak a két hónappal ezelőtti cikkben, hogy az ellenzék online szervez tüntetést, mutatom: „az ellenzék tüntetést hirdet estére, de mivel kijárási tilalom van, ezért azt online, a Momentum által létrehozott VR-szobában tartják meg”.

 

De lám, a valóság most már tényleg jobb, vagy legalábbis ugyanolyan mint a Hírcsárda, hiszen civilek tényleg online szerveztek tüntetést a felhatalmazási törvény ellen,

 

aminek egyébként lehet, hogy pont annyi értelme volt, mintha fizikailag is megtartották volna azt.

 

Kardos Gábor tényleg írt egy cikket a járványról és a fogyasztói társadalomról

 

„Kardos Gábor az Azonnalin a fogyasztói társadalmat kárhoztató cikkéből az derül ki, hogy ő a vírusnak szurkol” – írtam, és a cikkemet nem is olvasó Kardos Gábor tényleg írt egy cikket a témában, bár ebből valójában nem derült ki, hogy a vírusnak szurkol.

 

Mindenesetre: őrület, mekkora Nostradamus vagyok! Kardos Gábor cikke itt érhető el.

 

Egyes fideszesek tényleg kihasználták politikai céljaira a vészhelyzetet

 

A szatírában vizionáltunk egy olyan törvényt, ami valahogy átadja az irányítást a frissen ellenzékivé lett városok önkormányzatai fölött a Fidesznek, de ilyesmiről egyelőre nincs szó.

 

A közgyűlésben kisebbségben lévő fideszes polgármesterek azonban kapva kaptak az alkalmon,

 

és a vészhelyzetben megszerzett plusz jogosítványaikkal gyorsan elfogadtak mindenféle olyan dolgot, amivel korábban nem tudták volna megkerülni az ellenzéki közgyűlést. Ez történt Nagykanizsán, Szekszárdon és Komlón is – mindhárom helyen fideszes a polgármester.

 

+++

 

Eddig ennyi, de ki tudja, mit hoz még a következő pár hét?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás