A várható gazdasági válság miatt lett öngyilkos a hesseni pénzügyminiszter?

Szerző: Techet Péter
2020.03.29. 17:50

Szombat délelőtt találták meg Thomas Schäfer holtestét egy vasúti sínen, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézett a politikus búcsúleveléből, de utóbb törölte azt.

A várható gazdasági válság miatt lett öngyilkos a hesseni pénzügyminiszter?

A wiesbadeni rendőrség szombat este adott ki közleményt, miszerint aznap délelőtt Thomas Schäfernek, a Wiesbaden központú Hessen tartomány pénzügyminiszterének a holttestét találták meg egy vasúti sínen. A rendőrségi és ügyészségi vizsgálatok is kizárták az idegenkezűséget,

az 54 éves kereszténydemokrata politikus minden jel szerint öngyilkosságot követett el.

A hír mindenkit megdöbbentett, Schäfert ugyanis Hessenben, de az egész CDU-ban is életerős, határozott, joviális, vidám politikusként ismerték meg, aki tíz éve tölti be a Frankfurtot is magába foglaló tartomány pénzügyminiszterségét. Pár hete még főzőversenyen vett részt Frankfurtban. (A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadójának, Werner D´Inkának nekrológja itt olvasható el.)

Az először banki képzést végző politikus jogot tanult, majd abból doktorált, már gimnáziumi éveiben belépett a CDU-ba. Politikai karrierje a keményen jobbos volt hesseni miniszterelnök, Roland Koch alatt ívelt fel, 2009-ben államtitkár lett a wiesbadeni pénzügyminisztériumban, a gazdasági válság idején neki kellett az Opel-autógyárral tárgyalnia.

2010-ben Volker Bouffier, aki Roland Kochot követte a kormányfői székben, pénzügyminiszterré nevezte ki. A hírek szerint Schäfer, aki a CDU-n belül Friedrich Merz hívének számított, szívesen vette volna át 2023-ban Bouffier-tól a kormányfőséget.

Schäfer hátrahagyott egy búcsúlevelet is, amiről a Franfkurter Allgemeine Zeitung beszámolt – de utóbb levették a honlapjukról a magánélet védelmére hivatkozva a hírt. Ott az újság azt írta: rendőrségi körökből úgy értesült, hogy

Schäfer a levélben a jelenlegi gazdasági helyzet „kilátástalanságára” hivatkozott,

bár nem derült egyértelműen ki, hogy itt a koronavírus okozta várható visszaesésekre gondolt-e, amiket pénzügyminiszterként neki is kezelnie kellett.

Volker Bouffier, aki a tartományt egy CDU-Zöldek-koalíció élén vezeti, arról beszélt, hogy Schäfert minden bizonnyal nyomasztotta, eleget tud-e tenni a jelenlegi válságban a lakossági elvárásoknak: „Abból kell kiindulnom, hogy elnyomták őt ezek az aggodalmak, nem látott kiutat, és eltávozott tőlünk”. Bouffier szerint éppen egy mostani helyzetben lett volna nagyon nagy szükség Schäfer konzervatív higgadtságára, mértékletességére és jogi-pénzügyi szaktudására.

NYITÓKÉP: Schäfer a wiesbadeni pénzügyminisztérium lépcsőin / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek