+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 29. vasárnap, 17:50
Szombat délelőtt találták meg Thomas Schäfer holtestét egy vasúti sínen, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézett a politikus búcsúleveléből, de utóbb törölte azt.

A wiesbadeni rendőrség szombat este adott ki közleményt, miszerint aznap délelőtt Thomas Schäfernek, a Wiesbaden központú Hessen tartomány pénzügyminiszterének a holttestét találták meg egy vasúti sínen. A rendőrségi és ügyészségi vizsgálatok is kizárták az idegenkezűséget,

 

az 54 éves kereszténydemokrata politikus minden jel szerint öngyilkosságot követett el.

 

A hír mindenkit megdöbbentett, Schäfert ugyanis Hessenben, de az egész CDU-ban is életerős, határozott, joviális, vidám politikusként ismerték meg, aki tíz éve tölti be a Frankfurtot is magába foglaló tartomány pénzügyminiszterségét. Pár hete még főzőversenyen vett részt Frankfurtban. (A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadójának, Werner D´Inkának nekrológja itt olvasható el.)

 

Az először banki képzést végző politikus jogot tanult, majd abból doktorált, már gimnáziumi éveiben belépett a CDU-ba. Politikai karrierje a keményen jobbos volt hesseni miniszterelnök, Roland Koch alatt ívelt fel, 2009-ben államtitkár lett a wiesbadeni pénzügyminisztériumban, a gazdasági válság idején neki kellett az Opel-autógyárral tárgyalnia.

 

2010-ben Volker Bouffier, aki Roland Kochot követte a kormányfői székben, pénzügyminiszterré nevezte ki. A hírek szerint Schäfer, aki a CDU-n belül Friedrich Merz hívének számított, szívesen vette volna át 2023-ban Bouffier-tól a kormányfőséget.

 

Schäfer hátrahagyott egy búcsúlevelet is, amiről a Franfkurter Allgemeine Zeitung beszámolt – de utóbb levették a honlapjukról a magánélet védelmére hivatkozva a hírt. Ott az újság azt írta: rendőrségi körökből úgy értesült, hogy

 

Schäfer a levélben a jelenlegi gazdasági helyzet „kilátástalanságára” hivatkozott,

 

bár nem derült egyértelműen ki, hogy itt a koronavírus okozta várható visszaesésekre gondolt-e, amiket pénzügyminiszterként neki is kezelnie kellett.

 

Volker Bouffier, aki a tartományt egy CDU-Zöldek-koalíció élén vezeti, arról beszélt, hogy Schäfert minden bizonnyal nyomasztotta, eleget tud-e tenni a jelenlegi válságban a lakossági elvárásoknak: „Abból kell kiindulnom, hogy elnyomták őt ezek az aggodalmak, nem látott kiutat, és eltávozott tőlünk”. Bouffier szerint éppen egy mostani helyzetben lett volna nagyon nagy szükség Schäfer konzervatív higgadtságára, mértékletességére és jogi-pénzügyi szaktudására.

 

NYITÓKÉP: Schäfer a wiesbadeni pénzügyminisztérium lépcsőin / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka budapesti eset, az elhunytaké pedig 61 százalék jelenleg.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás