Meglepetés: koronavírusosak lettek a WC-ülőkéket és jegyautomatákat nyalogató influenszerek

2020.03.27. 15:35

A közösségi médiában egyre terjednek a különböző „koronakihívások”, amivel a készítők a vírus terjedését szeretnék elősegíteni. Általában nincs jó vége.

Meglepetés: koronavírusosak lettek a WC-ülőkéket és jegyautomatákat nyalogató influenszerek

Mivel a gazdag nyugati világ kollektíven elkezdett nagyon unatkozni a koronavírus miatti bezártságban, a közösségi médiában tömegesen indultak útnak a különböző kihívások: ezek javarészt teljesen ártalmatlanok, és kimerülnek abban, hogy valaki töltsön fel magáról Instagramra egy gyerekkori vagy egy mosolygós képet.

Az unaloműző kihívások mellett van ugyanakkor olyan, amelyik kifejezetten ártalmas, sőt veszélyes is lehet: a tinédzserek körében népszerű TikTokon, de más felületeken is elkezdett például terjedni a „Corona-Challenge”, vagyis a koronakihívás trendje, amely azon alapul, hogy a videókat, képeket készítő influenszerek

sokak által használt felületeket nyalogatnak és harapdálnak, hogy így szerezzenek követőket, vagy hogy így segítsék elő a vírus terjedését.

Az alsó-ausztriai rendőrség például csütörtökön kapott el egy 26 éves fiatalembert, aki lefilmezte,

amint egy társa egy helyi szupermarketben almákba harap bele, majd visszateszi azokat a polcra.

Ő is „Corona-Challenge”-nek nevezte ezt, elvileg egyszerre akarja bizonyítani ezzel, hogy nem kell tartani a fertőzésektől, de – ha esetleg mégis fertőzött lenne – azért szívesen továbbadná azt. A rendőrségen a filmet készítő fiatal önként jelentkezett, és tagadja, hogy ismerné azt, aki beleharapott az almába, de ezt a rendőrség nem hiszi el neki.

Hasonló akcióra ragadtatta magát egy müncheni 33 éves rapper, aki levideózta és a közösségi oldalakra feltöltötte, amint

a müncheni metróban több helyen is végignyalta (!) a jegyautomatákat és több metrószerelvény kilincsét.

A MÜNCHENI TZ BULVÁRNAPILAP ÖRÖKÍTETTE MEG A RAPPER INSTAGRAMJÁRA FELTÖLTÖTT (MÁR NEM ELÉRHETŐ) AKCIÓT. FOTÓ: INSTAGRAM / TZ

Az elkövető Felix Krull rapper, aki már korábban is hasonlóan színvonalas socialmedia-kihívásokat (például nyilvános maszturbáció) teljesített.

A videón azt állítja, hogy koronavírus-fertőzött, és azért nyalogat végig olyan felületeket, amiket sokan megfoghatnak, hogy ezzel is a vírus terjedését segítse.

A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával vette őrizetbe – azzal, hogy elvileg vírusosként ennek terjedéséhez hozzájárult, kimerítheti valóban ezt a tényállást.

Nemcsak német nyelvterületen van azonban valami a levegőben, ami miatt az influenszerek magasról tennének a járványügyi helyzetre: az egyesült államokbeli Virginia államban már nyomoz a rendőrség azok ellen a fiatalok ellen, akik összeköhögték egy élelmiszerbolt zöldség- és gyümölcspultját, majd mindezt feltöltötték a közösségi médiára.

Az őrület valószínűleg attól a 22 éves TikTok-sztártól indult ki, aki körülbelül két hete nyalta végig egy repülőgép WC-ülőkéjét a koronakihívás keretében. Ava Luise pedig nem úgy tűnik, mintha megbánta volna, hogy elindította a kihívást: később úgy fogalmazott, csak a „befolyás” kedvéért csinálta,

a koronavírus pedig „a legjobb dolog, ami a karrierjével történhetett”.

„Nem kaphatom el a koronavírust... ahogy a melegek, úgy a gazdag szőke kurvák is immunisak” – jegyezte meg Twitteren, később pedig arról posztolt, hogy egy sugar daddy repülőgépén nyalt meg egy tiszta ülőkét, szóval magát nem sodorta túlságosan nagy veszélybe.

Ez persze nem akadályozott meg más TikTok-ozókat, hogy beszálljanak a koronakihívásba: egy Larz művésznéven futó, 21 éves TikTok-sztár ennek keretében egy nyilvános WC karimáját nyalta végig. Most az influenszer azt állítja, pozitív lett a koronavírus-tesztje, és jelenleg kórházban van emiatt. Persze ezen információ valóságtartalmát senki nem tudja megerősíteni, és jóllehet, hogy csak az influenszer népszerűséghajhászására megy ki a játék, de

a koronavírus-kihívások elterjedése egy ennél mélyebben gyökerező problémára is felhívja a figyelmet.

Nevezetesen arra, hogy a koronakihívás leginkább a tizenévesek által rendkívüli népszerűségnek örvendő TikTok-platformon terjed. Itt a tartalomgyártók nagyrészt pár másodperces minivideókat töltenek fel magukról, vagy ezek alá illesztenek be valamilyen zenét, és a kínai alkalmazás nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend.

Ha egy járványhelyzet idején a platform népszerű arcai pedig koronakihívásokat terjesztenek a potenciálisan még nem is nagykorú követőknek, az csak tovább fokozhatja a már most is épp elég súlyos járványügyi helyzetet.

BORÍTÓKÉP: A készítők TikTok- és Instagram-oldalai

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek