+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Illés Gergő
2020. március 27. péntek, 15:35
A közösségi médiában egyre terjednek a különböző „koronakihívások”, amivel a készítők a vírus terjedését szeretnék elősegíteni. Általában nincs jó vége.

Mivel a gazdag nyugati világ kollektíven elkezdett nagyon unatkozni a koronavírus miatti bezártságban, a közösségi médiában tömegesen indultak útnak a különböző kihívások: ezek javarészt teljesen ártalmatlanok, és kimerülnek abban, hogy valaki töltsön fel magáról Instagramra egy gyerekkori vagy egy mosolygós képet.

 

Az unaloműző kihívások mellett van ugyanakkor olyan, amelyik kifejezetten ártalmas, sőt veszélyes is lehet: a tinédzserek körében népszerű TikTokon, de más felületeken is elkezdett például terjedni a „Corona-Challenge”, vagyis a koronakihívás trendje, amely azon alapul, hogy a videókat, képeket készítő influenszerek

 

sokak által használt felületeket nyalogatnak és harapdálnak, hogy így szerezzenek követőket, vagy hogy így segítsék elő a vírus terjedését.

 

Az alsó-ausztriai rendőrség például csütörtökön kapott el egy 26 éves fiatalembert, aki lefilmezte,

 

amint egy társa egy helyi szupermarketben almákba harap bele, majd visszateszi azokat a polcra.

 

Ő is „Corona-Challenge”-nek nevezte ezt, elvileg egyszerre akarja bizonyítani ezzel, hogy nem kell tartani a fertőzésektől, de – ha esetleg mégis fertőzött lenne – azért szívesen továbbadná azt. A rendőrségen a filmet készítő fiatal önként jelentkezett, és tagadja, hogy ismerné azt, aki beleharapott az almába, de ezt a rendőrség nem hiszi el neki.

 

Hasonló akcióra ragadtatta magát egy müncheni 33 éves rapper, aki levideózta és a közösségi oldalakra feltöltötte, amint

 

a müncheni metróban több helyen is végignyalta (!) a jegyautomatákat és több metrószerelvény kilincsét.

 

A MÜNCHENI TZ BULVÁRNAPILAP ÖRÖKÍTETTE MEG A RAPPER INSTAGRAMJÁRA FELTÖLTÖTT (MÁR NEM ELÉRHETŐ) AKCIÓT. FOTÓ: INSTAGRAM / TZ

 

Az elkövető Felix Krull rapper, aki már korábban is hasonlóan színvonalas socialmedia-kihívásokat (például nyilvános maszturbáció) teljesített.

 

A videón azt állítja, hogy koronavírus-fertőzött, és azért nyalogat végig olyan felületeket, amiket sokan megfoghatnak, hogy ezzel is a vírus terjedését segítse.

 

A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával vette őrizetbe – azzal, hogy elvileg vírusosként ennek terjedéséhez hozzájárult, kimerítheti valóban ezt a tényállást.

 

Nemcsak német nyelvterületen van azonban valami a levegőben, ami miatt az influenszerek magasról tennének a járványügyi helyzetre: az egyesült államokbeli Virginia államban már nyomoz a rendőrség azok ellen a fiatalok ellen, akik összeköhögték egy élelmiszerbolt zöldség- és gyümölcspultját, majd mindezt feltöltötték a közösségi médiára.

 

Az őrület valószínűleg attól a 22 éves TikTok-sztártól indult ki, aki körülbelül két hete nyalta végig egy repülőgép WC-ülőkéjét a koronakihívás keretében. Ava Luise pedig nem úgy tűnik, mintha megbánta volna, hogy elindította a kihívást: később úgy fogalmazott, csak a „befolyás” kedvéért csinálta,

 

a koronavírus pedig „a legjobb dolog, ami a karrierjével történhetett”.

 

„Nem kaphatom el a koronavírust... ahogy a melegek, úgy a gazdag szőke kurvák is immunisak” – jegyezte meg Twitteren, később pedig arról posztolt, hogy egy sugar daddy repülőgépén nyalt meg egy tiszta ülőkét, szóval magát nem sodorta túlságosan nagy veszélybe.

 

 

Ez persze nem akadályozott meg más TikTok-ozókat, hogy beszálljanak a koronakihívásba: egy Larz művésznéven futó, 21 éves TikTok-sztár ennek keretében egy nyilvános WC karimáját nyalta végig. Most az influenszer azt állítja, pozitív lett a koronavírus-tesztje, és jelenleg kórházban van emiatt. Persze ezen információ valóságtartalmát senki nem tudja megerősíteni, és jóllehet, hogy csak az influenszer népszerűséghajhászására megy ki a játék, de

 

a koronavírus-kihívások elterjedése egy ennél mélyebben gyökerező problémára is felhívja a figyelmet.

 

Nevezetesen arra, hogy a koronakihívás leginkább a tizenévesek által rendkívüli népszerűségnek örvendő TikTok-platformon terjed. Itt a tartalomgyártók nagyrészt pár másodperces minivideókat töltenek fel magukról, vagy ezek alá illesztenek be valamilyen zenét, és a kínai alkalmazás nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend.

 

Ha egy járványhelyzet idején a platform népszerű arcai pedig koronakihívásokat terjesztenek a potenciálisan még nem is nagykorú követőknek, az csak tovább fokozhatja a már most is épp elég súlyos járványügyi helyzetet.

 

BORÍTÓKÉP: A készítők TikTok- és Instagram-oldalai

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás