+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Illés Gergő
2020. március 27. péntek, 15:35
A közösségi médiában egyre terjednek a különböző „koronakihívások”, amivel a készítők a vírus terjedését szeretnék elősegíteni. Általában nincs jó vége.

Mivel a gazdag nyugati világ kollektíven elkezdett nagyon unatkozni a koronavírus miatti bezártságban, a közösségi médiában tömegesen indultak útnak a különböző kihívások: ezek javarészt teljesen ártalmatlanok, és kimerülnek abban, hogy valaki töltsön fel magáról Instagramra egy gyerekkori vagy egy mosolygós képet.

 

Az unaloműző kihívások mellett van ugyanakkor olyan, amelyik kifejezetten ártalmas, sőt veszélyes is lehet: a tinédzserek körében népszerű TikTokon, de más felületeken is elkezdett például terjedni a „Corona-Challenge”, vagyis a koronakihívás trendje, amely azon alapul, hogy a videókat, képeket készítő influenszerek

 

sokak által használt felületeket nyalogatnak és harapdálnak, hogy így szerezzenek követőket, vagy hogy így segítsék elő a vírus terjedését.

 

Az alsó-ausztriai rendőrség például csütörtökön kapott el egy 26 éves fiatalembert, aki lefilmezte,

 

amint egy társa egy helyi szupermarketben almákba harap bele, majd visszateszi azokat a polcra.

 

Ő is „Corona-Challenge”-nek nevezte ezt, elvileg egyszerre akarja bizonyítani ezzel, hogy nem kell tartani a fertőzésektől, de – ha esetleg mégis fertőzött lenne – azért szívesen továbbadná azt. A rendőrségen a filmet készítő fiatal önként jelentkezett, és tagadja, hogy ismerné azt, aki beleharapott az almába, de ezt a rendőrség nem hiszi el neki.

 

Hasonló akcióra ragadtatta magát egy müncheni 33 éves rapper, aki levideózta és a közösségi oldalakra feltöltötte, amint

 

a müncheni metróban több helyen is végignyalta (!) a jegyautomatákat és több metrószerelvény kilincsét.

 

A MÜNCHENI TZ BULVÁRNAPILAP ÖRÖKÍTETTE MEG A RAPPER INSTAGRAMJÁRA FELTÖLTÖTT (MÁR NEM ELÉRHETŐ) AKCIÓT. FOTÓ: INSTAGRAM / TZ

 

Az elkövető Felix Krull rapper, aki már korábban is hasonlóan színvonalas socialmedia-kihívásokat (például nyilvános maszturbáció) teljesített.

 

A videón azt állítja, hogy koronavírus-fertőzött, és azért nyalogat végig olyan felületeket, amiket sokan megfoghatnak, hogy ezzel is a vírus terjedését segítse.

 

A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával vette őrizetbe – azzal, hogy elvileg vírusosként ennek terjedéséhez hozzájárult, kimerítheti valóban ezt a tényállást.

 

Nemcsak német nyelvterületen van azonban valami a levegőben, ami miatt az influenszerek magasról tennének a járványügyi helyzetre: az egyesült államokbeli Virginia államban már nyomoz a rendőrség azok ellen a fiatalok ellen, akik összeköhögték egy élelmiszerbolt zöldség- és gyümölcspultját, majd mindezt feltöltötték a közösségi médiára.

 

Az őrület valószínűleg attól a 22 éves TikTok-sztártól indult ki, aki körülbelül két hete nyalta végig egy repülőgép WC-ülőkéjét a koronakihívás keretében. Ava Luise pedig nem úgy tűnik, mintha megbánta volna, hogy elindította a kihívást: később úgy fogalmazott, csak a „befolyás” kedvéért csinálta,

 

a koronavírus pedig „a legjobb dolog, ami a karrierjével történhetett”.

 

„Nem kaphatom el a koronavírust... ahogy a melegek, úgy a gazdag szőke kurvák is immunisak” – jegyezte meg Twitteren, később pedig arról posztolt, hogy egy sugar daddy repülőgépén nyalt meg egy tiszta ülőkét, szóval magát nem sodorta túlságosan nagy veszélybe.

 

 

Ez persze nem akadályozott meg más TikTok-ozókat, hogy beszálljanak a koronakihívásba: egy Larz művésznéven futó, 21 éves TikTok-sztár ennek keretében egy nyilvános WC karimáját nyalta végig. Most az influenszer azt állítja, pozitív lett a koronavírus-tesztje, és jelenleg kórházban van emiatt. Persze ezen információ valóságtartalmát senki nem tudja megerősíteni, és jóllehet, hogy csak az influenszer népszerűséghajhászására megy ki a játék, de

 

a koronavírus-kihívások elterjedése egy ennél mélyebben gyökerező problémára is felhívja a figyelmet.

 

Nevezetesen arra, hogy a koronakihívás leginkább a tizenévesek által rendkívüli népszerűségnek örvendő TikTok-platformon terjed. Itt a tartalomgyártók nagyrészt pár másodperces minivideókat töltenek fel magukról, vagy ezek alá illesztenek be valamilyen zenét, és a kínai alkalmazás nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend.

 

Ha egy járványhelyzet idején a platform népszerű arcai pedig koronakihívásokat terjesztenek a potenciálisan még nem is nagykorú követőknek, az csak tovább fokozhatja a már most is épp elég súlyos járványügyi helyzetet.

 

BORÍTÓKÉP: A készítők TikTok- és Instagram-oldalai

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a DW-nek dolgozik.

Németországban semmi nem utal arra, hogy ezt az évfordulót különösebben komolyan vennék.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás