Karanténba teszik a kamionosokat is

Szerző: Bakó Bea
2020.03.27. 11:27

A Magyarországra érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, hiába nem mutatják koronavírus gyanúját.

Karanténba teszik a kamionosokat is

Az ugytudjuk.hu szúrta ki az országos tisztifőorvos friss határozatát, amely szerint az ország területére belépő magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálatra kötelesek, és amennyiben koronavírus-gyanúsak, úgy kijelölt karanténba, ha nem gyanúsak, akkor is hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Külföldiek, ahogy eddig, nem léphetnek be Magyarországra, kivéve a szomszédos országok polgárai számára  időnként megnyitott tranzitfolyosókat.

Érdekesebb azonban az a rendelkezés, amely a teherforgalomban belépő személyekre, magyarul a kamionosokra vonatkozik. Ha a kamionos magyar állampolgár és az úticélja is Magyarországon van, akkor,

még ha nem is mutatja koronavírus gyanúját, 14 napra köteles hatósági házi karanténba vonulni.

(Külföldi kamionosoknak ez esetben 24 órájuk van, hogy elhagyják az országot.) A magyarországi közlekedés során a kamionosok kötelesek kesztyűt és szájmaszkot viselni, a tranzitszállítmányoknak pedig a legrövidebb úton, kijelölt idő alatt kell elhagyniuk az országot.

Amennyiben egy kamionosnál a koronavírus-fertőzés gyanúját megállapítják, úgy ha magyar, kijelölt karanténban helyezik el, ha pedig külföldi, nem engedik be az országba.

Az ugytudjuk.hu úgy értesült: az éjjel már intézkedtek is a határon az új tisztifőorvosi határozat alapján, és több kamionost is karantén alá vontak. A portál arról is ír, hogy az illetékes járványügyi hatóság felmentést adhat a kéthetes karantén alól, azonban a tisztifőorvosi határozatban erre nincs utalás.

Az Azonnali kérdésekkel fordult az országos tisztifőorvosi hivatalhoz és a külügyminisztériumhoz, hogy megtudjuk:

a bevezetett intézkedések mellett hogyan lesz biztosítva, hogy Magyarország továbbra is el legyen látva a szükséges árukkal.

Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek