+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. március 27. péntek, 11:27
A Magyarországra érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, hiába nem mutatják koronavírus gyanúját.

Az ugytudjuk.hu szúrta ki az országos tisztifőorvos friss határozatát, amely szerint az ország területére belépő magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálatra kötelesek, és amennyiben koronavírus-gyanúsak, úgy kijelölt karanténba, ha nem gyanúsak, akkor is hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Külföldiek, ahogy eddig, nem léphetnek be Magyarországra, kivéve a szomszédos országok polgárai számára  időnként megnyitott tranzitfolyosókat.

 

Érdekesebb azonban az a rendelkezés, amely a teherforgalomban belépő személyekre, magyarul a kamionosokra vonatkozik. Ha a kamionos magyar állampolgár és az úticélja is Magyarországon van, akkor,

 

még ha nem is mutatja koronavírus gyanúját, 14 napra köteles hatósági házi karanténba vonulni.

 

(Külföldi kamionosoknak ez esetben 24 órájuk van, hogy elhagyják az országot.) A magyarországi közlekedés során a kamionosok kötelesek kesztyűt és szájmaszkot viselni, a tranzitszállítmányoknak pedig a legrövidebb úton, kijelölt idő alatt kell elhagyniuk az országot.

 

Amennyiben egy kamionosnál a koronavírus-fertőzés gyanúját megállapítják, úgy ha magyar, kijelölt karanténban helyezik el, ha pedig külföldi, nem engedik be az országba.

 

Az ugytudjuk.hu úgy értesült: az éjjel már intézkedtek is a határon az új tisztifőorvosi határozat alapján, és több kamionost is karantén alá vontak. A portál arról is ír, hogy az illetékes járványügyi hatóság felmentést adhat a kéthetes karantén alól, azonban a tisztifőorvosi határozatban erre nincs utalás.

 

Az Azonnali kérdésekkel fordult az országos tisztifőorvosi hivatalhoz és a külügyminisztériumhoz, hogy megtudjuk:

 

a bevezetett intézkedések mellett hogyan lesz biztosítva, hogy Magyarország továbbra is el legyen látva a szükséges árukkal.

 

Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás