+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 26. csütörtök, 16:07
Dunja Mijatović elégedetlenkedni kezdett a felhatalmazási törvény miatt, a Fidesz EP-delegációvezetőjétől kapott fejmosást.

Élesen kritizálta a magyar Országgyűlés által hétfőn tárgyalt felhatalmazási törvényt Dunja Mijatović, az Európa Tanács (ez nem az EU, hanem egy annál tágabb, 47 tagot számláló nemzetközi szervezet) emberi jogi biztosa Twitteren, de Deutsch Tamástól csak kioktatást kapott.

 

A bosznia-hercegovinai származású Mijatović a magyar felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban még hétfőn írta ki Twitterre, hogy „a magyar parlament előtti, T/9790 számú COVID-19-törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a kormány rendeletekkel kormányozzon bármilyen időbeli korlát és garancia nélkül.

 

Még veszélyhelyzet esetén is tiszteleteben kell tartani az alkotmányt, biztosítani a parlamenti és bírósági jogköröket, illetve az információszabadságot.”

 

 

 

 

Mijatović sokféle reakcióra számíthatott, de amit Deutsch Tamástól, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjétől kapott, aligha. Deutsch a tweetre válaszul csak annyit írt:

 

„Törődjön a maga dolgával. Ennyi!”

 

Nemcsak Mijatović kritizálta az Európa Tanács berkeiből a magyar törvényjavaslatot – amelyet a házszabálytól való eltérés négyötödös kritériuma miatt egyelőre még nem fogadtak el. Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke szerint bár a veszélyhelyzet igényelheti olyan döntések meghozatalát, amelyek túlmutatnak az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokon, „megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve”. A közgyűlés elnöke szerint a veszélyhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kéne, a veszélyhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni.

 

Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára pedig egyenesen Orbán Viktornak címzett levelet kedden, aki a fenti aggodalmakat ismételte, elmondta, hogy a sürgősségi intézkedéseknek arányosnak kell lenniük a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

 

Orbán a főtitkár levelére csütörtökön válaszolt, a magyar miniszterelnök azzal ment neki az aggódó Pejčinović Burićnak, hogy

 

„Ha ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától”.

 

Az Európa Tanács strasbourgi székhelyű emberi jogi, és alapvetően konzultatív jogkörökkel felruházott regionális nemzetközi szervezet. Neve, 12 csillaggal ellátott emblémája és az Európai Parlamenttel megegyező székhelye ellenére viszont az ET nem tagja az Európai Unió intézményrendszerének, sőt, az EU-nál a tagsága is jóval kiterjedtebb. Tagjai között szerepel többek között ugyanis Oroszország (amely tavaly kapta vissza a Krím megszállását követően elvesztett szavazati jogát), Azerbajdzsán vagy Törökország is. Túl sok jogkörrel ugyanakkor az ET nem rendelkezik, emiatt számos kritika is éri a szervezetet. 

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás