Törődjön a maga dolgával! – üzeni Deutsch Tamás az Európa Tanács emberi jogi biztosának

Szerző: Illés Gergő
2020.03.26. 16:07

Dunja Mijatović elégedetlenkedni kezdett a felhatalmazási törvény miatt, a Fidesz EP-delegációvezetőjétől kapott fejmosást.

Törődjön a maga dolgával! – üzeni Deutsch Tamás az Európa Tanács emberi jogi biztosának

Élesen kritizálta a magyar Országgyűlés által hétfőn tárgyalt felhatalmazási törvényt Dunja Mijatović, az Európa Tanács (ez nem az EU, hanem egy annál tágabb, 47 tagot számláló nemzetközi szervezet) emberi jogi biztosa Twitteren, de Deutsch Tamástól csak kioktatást kapott.

A bosznia-hercegovinai származású Mijatović a magyar felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban még hétfőn írta ki Twitterre, hogy „a magyar parlament előtti, T/9790 számú COVID-19-törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a kormány rendeletekkel kormányozzon bármilyen időbeli korlát és garancia nélkül.

Még veszélyhelyzet esetén is tiszteleteben kell tartani az alkotmányt, biztosítani a parlamenti és bírósági jogköröket, illetve az információszabadságot.”

Mijatović sokféle reakcióra számíthatott, de amit Deutsch Tamástól, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjétől kapott, aligha. Deutsch a tweetre válaszul csak annyit írt:

„Törődjön a maga dolgával. Ennyi!”

Nemcsak Mijatović kritizálta az Európa Tanács berkeiből a magyar törvényjavaslatot – amelyet a házszabálytól való eltérés négyötödös kritériuma miatt egyelőre még nem fogadtak el. Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke szerint bár a veszélyhelyzet igényelheti olyan döntések meghozatalát, amelyek túlmutatnak az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokon, „megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve”. A közgyűlés elnöke szerint a veszélyhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kéne, a veszélyhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni.

Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára pedig egyenesen Orbán Viktornak címzett levelet kedden, aki a fenti aggodalmakat ismételte, elmondta, hogy a sürgősségi intézkedéseknek arányosnak kell lenniük a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

Orbán a főtitkár levelére csütörtökön válaszolt, a magyar miniszterelnök azzal ment neki az aggódó Pejčinović Burićnak, hogy

„Ha ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától”.

Az Európa Tanács strasbourgi székhelyű emberi jogi, és alapvetően konzultatív jogkörökkel felruházott regionális nemzetközi szervezet. Neve, 12 csillaggal ellátott emblémája és az Európai Parlamenttel megegyező székhelye ellenére viszont az ET nem tagja az Európai Unió intézményrendszerének, sőt, az EU-nál a tagsága is jóval kiterjedtebb. Tagjai között szerepel többek között ugyanis Oroszország (amely tavaly kapta vissza a Krím megszállását követően elvesztett szavazati jogát), Azerbajdzsán vagy Törökország is. Túl sok jogkörrel ugyanakkor az ET nem rendelkezik, emiatt számos kritika is éri a szervezetet. 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek