+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 26. csütörtök, 16:07
Dunja Mijatović elégedetlenkedni kezdett a felhatalmazási törvény miatt, a Fidesz EP-delegációvezetőjétől kapott fejmosást.

Élesen kritizálta a magyar Országgyűlés által hétfőn tárgyalt felhatalmazási törvényt Dunja Mijatović, az Európa Tanács (ez nem az EU, hanem egy annál tágabb, 47 tagot számláló nemzetközi szervezet) emberi jogi biztosa Twitteren, de Deutsch Tamástól csak kioktatást kapott.

 

A bosznia-hercegovinai származású Mijatović a magyar felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban még hétfőn írta ki Twitterre, hogy „a magyar parlament előtti, T/9790 számú COVID-19-törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a kormány rendeletekkel kormányozzon bármilyen időbeli korlát és garancia nélkül.

 

Még veszélyhelyzet esetén is tiszteleteben kell tartani az alkotmányt, biztosítani a parlamenti és bírósági jogköröket, illetve az információszabadságot.”

 

 

 

 

Mijatović sokféle reakcióra számíthatott, de amit Deutsch Tamástól, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjétől kapott, aligha. Deutsch a tweetre válaszul csak annyit írt:

 

„Törődjön a maga dolgával. Ennyi!”

 

Nemcsak Mijatović kritizálta az Európa Tanács berkeiből a magyar törvényjavaslatot – amelyet a házszabálytól való eltérés négyötödös kritériuma miatt egyelőre még nem fogadtak el. Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke szerint bár a veszélyhelyzet igényelheti olyan döntések meghozatalát, amelyek túlmutatnak az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokon, „megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve”. A közgyűlés elnöke szerint a veszélyhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kéne, a veszélyhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni.

 

Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára pedig egyenesen Orbán Viktornak címzett levelet kedden, aki a fenti aggodalmakat ismételte, elmondta, hogy a sürgősségi intézkedéseknek arányosnak kell lenniük a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

 

Orbán a főtitkár levelére csütörtökön válaszolt, a magyar miniszterelnök azzal ment neki az aggódó Pejčinović Burićnak, hogy

 

„Ha ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától”.

 

Az Európa Tanács strasbourgi székhelyű emberi jogi, és alapvetően konzultatív jogkörökkel felruházott regionális nemzetközi szervezet. Neve, 12 csillaggal ellátott emblémája és az Európai Parlamenttel megegyező székhelye ellenére viszont az ET nem tagja az Európai Unió intézményrendszerének, sőt, az EU-nál a tagsága is jóval kiterjedtebb. Tagjai között szerepel többek között ugyanis Oroszország (amely tavaly kapta vissza a Krím megszállását követően elvesztett szavazati jogát), Azerbajdzsán vagy Törökország is. Túl sok jogkörrel ugyanakkor az ET nem rendelkezik, emiatt számos kritika is éri a szervezetet. 

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás