+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. március 26. csütörtök, 12:43
Három évbe telt volna a mostani tempó mellett koronavírusra tesztelni a főváros lakosságát, Orban megkérte: távozzon.

Lemondott tisztségéről Victor Costache román egészségügyi miniszter, közölte az Agerpres román nemzeti hírügynökség. „Tudomásul vettem a lemondását és továbbítom Johannis elnöknek” – közölte a koronavírus-járvány miatt a saját megbuktatásával felhagyó jobboldali ügyvezető kormányfő, Ludovic Orban, hozzátéve, csaknem öt hónapon át dolgozott Costachéval, számos fontos döntést hoztak meg együtt. „Sajnálom a lemondását, ugyanakkor azonban megértem azt, köszönöm neki az eddigi jó együttműködést.”

 

A Libertatea értesülése szerint a kormányfő

 

amiatt került összetűzésbe a miniszterrel, mert az szerdán egy tévéinterjúban belengette, hogy egész Bukarestet, majd a romániai nagyvárosok lakosságát is végigtesztelik majd koronavírusra.

 

Ezzel lényegében Románia a dél-koreai mintát követte volna, ahol házról házra megvizsgálnak mindenkit, hogy fertőzött-e, hogy így kapjanak minél pontosabb képet a járványról. Dél-Koreában eddig nagyjából 250 ezer tesztet végeztek el a járvány kitörése óta, a román egészségügyi minisztérium számításai szerint a miniszteri ígéret 2-5 millió teszt elvégzését jelentette volna.

 

Romániában csütörtök délig 16 ezer koronavírus-tesztet végeztek (ebből 823-at magánintézményekben), a Libertatea számításai szerint az exminiszter ötletének végrehajtása a jelenlegi, 2500 teszt/napos tempóban kerek három évet vett volna igénybe, ami egyben három évnyi önkéntes izolációt is jelentene a pánikolóknak. Ráadásul amiatt is számos kritika érte a javaslatot, hogy miért épp a gócpontnak eleve nem számító fővárossal kezdené a tesztelést a miniszter, miközben a bukovinai Szucsávában már egy olyan kórházat is be kellett zárni, ahol 34 orvos és 49 asszisztens kapta el a koronavírust.

 

Lapértesülések szerint ezért valójában nem is az egészségügyi miniszter mondott le, hanem Orban megkérte őt, hogy távozzon. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy ideiglenes jelleggel Nelu Tătaru eddigi egészségügyi államtitkárt, a mémalapanyagban gazdag vászlói PNL elnökét bízza meg az egészségügyi minisztérium vezetésével. A Libertatea szerint Orban már eddig is jobban bízott benne, mint Costachéban.

 

Románia területén csütörtök déli adatok szerint 1029 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést, közülük 17-en meghaltak. A fertőzöttek közül 94-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 28-at Bukarestben, hatot Craiován, ötöt Konstancán, egyet-egyet Jászvásáron és Kolozsváron. 6151 személy van hatósági karanténban, 110 042 otthoni elkülönítésben.

 

FOTÓ: Katonai sátor a dési kórház előtt / Román védelmi minisztérium

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás