Lemondatták a román egészségügyi minisztert, miután megígérte, tesztelik egész Bukarestet

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.26. 12:43

Három évbe telt volna a mostani tempó mellett koronavírusra tesztelni a főváros lakosságát, Orban megkérte: távozzon.

Lemondatták a román egészségügyi minisztert, miután megígérte, tesztelik egész Bukarestet

Lemondott tisztségéről Victor Costache román egészségügyi miniszter, közölte az Agerpres román nemzeti hírügynökség. „Tudomásul vettem a lemondását és továbbítom Johannis elnöknek” – közölte a koronavírus-járvány miatt a saját megbuktatásával felhagyó jobboldali ügyvezető kormányfő, Ludovic Orban, hozzátéve, csaknem öt hónapon át dolgozott Costachéval, számos fontos döntést hoztak meg együtt. „Sajnálom a lemondását, ugyanakkor azonban megértem azt, köszönöm neki az eddigi jó együttműködést.”

A Libertatea értesülése szerint a kormányfő

amiatt került összetűzésbe a miniszterrel, mert az szerdán egy tévéinterjúban belengette, hogy egész Bukarestet, majd a romániai nagyvárosok lakosságát is végigtesztelik majd koronavírusra.

Ezzel lényegében Románia a dél-koreai mintát követte volna, ahol házról házra megvizsgálnak mindenkit, hogy fertőzött-e, hogy így kapjanak minél pontosabb képet a járványról. Dél-Koreában eddig nagyjából 250 ezer tesztet végeztek el a járvány kitörése óta, a román egészségügyi minisztérium számításai szerint a miniszteri ígéret 2-5 millió teszt elvégzését jelentette volna.

Romániában csütörtök délig 16 ezer koronavírus-tesztet végeztek (ebből 823-at magánintézményekben), a Libertatea számításai szerint az exminiszter ötletének végrehajtása a jelenlegi, 2500 teszt/napos tempóban kerek három évet vett volna igénybe, ami egyben három évnyi önkéntes izolációt is jelentene a pánikolóknak. Ráadásul amiatt is számos kritika érte a javaslatot, hogy miért épp a gócpontnak eleve nem számító fővárossal kezdené a tesztelést a miniszter, miközben a bukovinai Szucsávában már egy olyan kórházat is be kellett zárni, ahol 34 orvos és 49 asszisztens kapta el a koronavírust.

Lapértesülések szerint ezért valójában nem is az egészségügyi miniszter mondott le, hanem Orban megkérte őt, hogy távozzon. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy ideiglenes jelleggel Nelu Tătaru eddigi egészségügyi államtitkárt, a mémalapanyagban gazdag vászlói PNL elnökét bízza meg az egészségügyi minisztérium vezetésével. A Libertatea szerint Orban már eddig is jobban bízott benne, mint Costachéban.

Románia területén csütörtök déli adatok szerint 1029 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést, közülük 17-en meghaltak. A fertőzöttek közül 94-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 28-at Bukarestben, hatot Craiován, ötöt Konstancán, egyet-egyet Jászvásáron és Kolozsváron. 6151 személy van hatósági karanténban, 110 042 otthoni elkülönítésben.

FOTÓ: Katonai sátor a dési kórház előtt / Román védelmi minisztérium

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek