+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. március 26. csütörtök, 10:55
Az ellenzék nem veszi észre, hogy Orbán a black jack néven ismert kártyajátékot játssza, és van nála jelenleg olyan 17-18, és nem arról ismert, hogy kiszállna.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A vesztegzár stimulálja a politikai sajtót, mi is egész sokat írunk.

 

Stumpf András kiváló publicisztikája mellett tegnap még érdekes volt Ungváry Krisztián és Koltay András vitája. Koltay (NKE-rektor, kiváló médiajogász, az Smtv, ismertebb nevén a Médiaalkotmány egyik szellemi atyja) amellett érvel, hogy a tervezett módosítás nem teszi kevésbé szabaddá a magyar sajtót és szólásszabadságot. Igaza van.

 

Ungváry (a magyar diktatúrák disznóságainak egyik legjobb ismerője) viszont azt mondja, hogy de, korlátozza, és azzal fenyeget a dolog, hogy a kormány túlhatalmat kap. Neki is igaza van.

 

Ungváry és Koltay két kiváló értelmiségi. A saját szakterületükön az ország legjobbjai között vannak, és gyerekszobájuk, általános műveltségük is van ahhoz, hogy ha közéleti kérdésben nyilvánulnak meg, akkor ezt magas színvonalon tegyék. Ők megtehetik, sőt az is a dolguk, hogy megtegyék, hogy a közélet kérdéseiről finom distinkciókat alkalmazva, jogtudományi és történettudományi érveket felhozva vitázzanak. Stumpf cikke viszont arra mutat rá, hogy a politikának vannak olyan terepei, ahol a Koltay és Ungváry kezében oly művészien forgó párbajtőr helyett lehet szerencsésebb egy méteres horganyzott colos csővel érkezni a vitarendezéshez.

 

A kormány beterjeszti a javaslatát a különleges hatalomról, és amit eddig hozzám elhozott a szél az ellenzéki reakcióról, az elég lesújtó.

 

(Kitérő: tartozom egy vallomással. Nem olvasom a 24.hu-t és a 444-et is egyre ritkábban, Nyugati Fényt meg a többi DK-s mozgósító oldalt meg sose olvastam. A HVG és a Narancs stílusától tüsszögnöm kell, ahogy dohos pincékben szoktam, ahol nem bort, hanem krumplit és répát tárolnak. Kb. ezek az orgánumok írnak meg még bármit a baloldali ellenzékről. Így aztán valójában fogalmam sincs, hogy pontosan mit akar vagy mond a DK, az MSZP vagy az LMP, néha szűrődik át egy-egy hír a buborékomon. A Momentum dolgai rendben megtalálnak facebookos megosztásokon keresztül. Lehet, el kellene ezen gondolkozni azoknak az ellenzéki pártoknak, akik tömegesen akarnak szavazathoz jutni két év múlva.)

 

Először is, Stumpf helyesen mutat rá, hogy ez egy csapda.

 

Eleve fel kellett volna mérni, hogy a máskor oly hangosan követelt ellenzéki összefogásra most szükség van, és ha Orbán sürgősen akar tárgyalni, hát tárgyaljunk sürgősen. Fölösleges izmozás volt abba belemenni, hogy ne legyen soron kívüli tárgyalás.

 

Az ellenzék nem veszi észre, hogy Orbán a black jack néven ismert kártyajátékot játssza, és van nála jelenleg olyan 17-18 és nem arról ismert, hogy kiszállna.

 

A lapot arra húzza, hogy a járvány, a magyarok fegyelmezettsége és az eltérő szociális modell, továbbá a legkésőbb május elején várható 25 fok és napsütés miatt majd enyhébb lesz, mint Olaszországban. Elmúlik szépen magától, az EU épp ezerrel tárgyal a nagy közös mentőcsomagról. Szépen kihúzza a káró hármast, és köszöni szépen, nyert.

 

Persze ez nagy hazárdjáték, hiszen a járvány terjedésére semmilyen hatása nincs. Magyarország nagyrészt tőle függetlenül teszi, amit tesz, a vírust pedig nem érdekli, hogy az áldozatának milyen útlevele van. Kiválóan jön tehát neki az ellenzék, amelyik fel akarja borítani a blackjack-asztalt, lehet felhúzott orral azt mondani, hogy na jó, akkor nem játszunk. Csúnya ellenzék. Hazaárulók.

 

Az ellenzéknek pedig egy jó döntése lett volna, illetve lehet még mindig: Miniszterelnök Úr, parancsoljon, itt a pakli, méltóztassék húzni.

 

Mert mi lenne a teendő? Egy közös ellenzéki módosító indítvány.

 

Észre kéne venni, hogy a Koltay-Ungváry vitában jelentős Btk-módosítás a gyakorlati politikában nem annyira jelentős, úgyis megszavazzák, el kell engedni. Azt is észre kell venni, hogy

 

a magyarok igenis félnek a járványtól és a kezelésére még mindig alkalmasabbnak tartják Orbánt, mint bármelyik ellenzékit.

 

Nem kéne tehát részletkérdésekbe belemenni, és főleg nem kéne úgy csinálni, mintha arra lenne egy pillanatig is esély, hogy nem lesz felhatalmazási törvény. Lesz. A veszteséget kellett volna, illetve kellene minimalizálni.

 

Egy kb. ilyen módosító indítvánnyal:

 

Noha túlzónak tartjuk a felhatalmazási törvényt, meg fogjuk szavazni, ha:

 

1. A különleges jogrend 60 napra szól, amely mindenféle szavazás nélkül meghosszabbodik újabb 60 nappal, ha az első 60 nap lejártát megelőző 8 napban országosan átlagosan 1500 vagy több embert kezelnek a kórházban koronavírusos tünetekkel, vagy ebben a nyolc napban naponta legalább 1500 új pozitív teszteredmény lett (ezek kb. a felfutóban levő olasz járvány számai, és az egy hatszor akkora nép, mint mi).

 

2. A kormány 30 naponta a Magyar Közlönyben beszámolót tesz közé, melyben minimum közli: az esetszámokat, halálozási arányokat napi országos és megyei lebontásban, a védekezésre rendelkezésre álló eszközök számát megyei lebontásban, az esetleg meghozott kormányrendeletek, kormányhatározatok indokolását.

 

3. Ameddig van 100 olyan parlamenti képviselő, akinek negatív tesztje van, addig az országgyűlés a beszámoló közzétételét követő 5. napon rendkívüli ülést tart, amelyen a miniszterelnök 15, a frakcióvezetők vagy helyetteseik 10-10 perces időkeretben felszólalhatnak, majd az Országgyűlés egyszerű többséggel dönt arról, hogy a kormány beszámolóját elfogadja vagy sem. Ha nincs 100 olyan képviselő, aki a járványügyi szabályok megsértése nélkül bemehet, akkor a szavazást elektronikusan kell megtartani.

 

Ennyi. Indokolás: a vészhelyzetet mi is látjuk.

 

Ha a kormány úgy látja, hogy ezt nem képes leküzdeni, hanem kénytelen rendkívüli felhatalmazást kérni, honfitársaink jó egészsége érdekében a felhatalmazást megadjuk. Tekintettel azonban arra, hogy

 

épp 4 éve van migrációs válsághelyzet, holott lassan a gazdák elkezdenek zöldpaszulyt futtatni a határkerítésre, annyira nem jár arra senki,

 

úgy gondoljuk, hogy a választóink nem bíznak abban, hogy a Miniszterelnök Úr le fog mondani a felhatalmazásról, ezért 60+60 nap, egy perccel se több.

 

Olaszországban egy hónap alatt futott fel a csúcsra a járvány, Kínában is négy hónapja volt az első eset, és már nincs karantén. Az április 1-én megszavazott 120 nap azt jelenti, hogy találkozunk augusztusban, ha addig nem oldódik meg a dolog, nem a járvánnyal van baj, hanem a kormánnyal.

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás