Különleges jogrend: gondolkozni kéne

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2020.03.26. 10:55

Az ellenzék nem veszi észre, hogy Orbán a black jack néven ismert kártyajátékot játssza, és van nála jelenleg olyan 17-18, és nem arról ismert, hogy kiszállna.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A vesztegzár stimulálja a politikai sajtót, mi is egész sokat írunk.

Stumpf András kiváló publicisztikája mellett tegnap még érdekes volt Ungváry Krisztián és Koltay András vitája. Koltay (NKE-rektor, kiváló médiajogász, az Smtv, ismertebb nevén a Médiaalkotmány egyik szellemi atyja) amellett érvel, hogy a tervezett módosítás nem teszi kevésbé szabaddá a magyar sajtót és szólásszabadságot. Igaza van.

Ungváry (a magyar diktatúrák disznóságainak egyik legjobb ismerője) viszont azt mondja, hogy de, korlátozza, és azzal fenyeget a dolog, hogy a kormány túlhatalmat kap. Neki is igaza van.

Ungváry és Koltay két kiváló értelmiségi. A saját szakterületükön az ország legjobbjai között vannak, és gyerekszobájuk, általános műveltségük is van ahhoz, hogy ha közéleti kérdésben nyilvánulnak meg, akkor ezt magas színvonalon tegyék. Ők megtehetik, sőt az is a dolguk, hogy megtegyék, hogy a közélet kérdéseiről finom distinkciókat alkalmazva, jogtudományi és történettudományi érveket felhozva vitázzanak. Stumpf cikke viszont arra mutat rá, hogy a politikának vannak olyan terepei, ahol a Koltay és Ungváry kezében oly művészien forgó párbajtőr helyett lehet szerencsésebb egy méteres horganyzott colos csővel érkezni a vitarendezéshez.

A kormány beterjeszti a javaslatát a különleges hatalomról, és amit eddig hozzám elhozott a szél az ellenzéki reakcióról, az elég lesújtó.

(Kitérő: tartozom egy vallomással. Nem olvasom a 24.hu-t és a 444-et is egyre ritkábban, Nyugati Fényt meg a többi DK-s mozgósító oldalt meg sose olvastam. A HVG és a Narancs stílusától tüsszögnöm kell, ahogy dohos pincékben szoktam, ahol nem bort, hanem krumplit és répát tárolnak. Kb. ezek az orgánumok írnak meg még bármit a baloldali ellenzékről. Így aztán valójában fogalmam sincs, hogy pontosan mit akar vagy mond a DK, az MSZP vagy az LMP, néha szűrődik át egy-egy hír a buborékomon. A Momentum dolgai rendben megtalálnak facebookos megosztásokon keresztül. Lehet, el kellene ezen gondolkozni azoknak az ellenzéki pártoknak, akik tömegesen akarnak szavazathoz jutni két év múlva.)

Először is, Stumpf helyesen mutat rá, hogy ez egy csapda.

Eleve fel kellett volna mérni, hogy a máskor oly hangosan követelt ellenzéki összefogásra most szükség van, és ha Orbán sürgősen akar tárgyalni, hát tárgyaljunk sürgősen. Fölösleges izmozás volt abba belemenni, hogy ne legyen soron kívüli tárgyalás.

Az ellenzék nem veszi észre, hogy Orbán a black jack néven ismert kártyajátékot játssza, és van nála jelenleg olyan 17-18 és nem arról ismert, hogy kiszállna.

A lapot arra húzza, hogy a járvány, a magyarok fegyelmezettsége és az eltérő szociális modell, továbbá a legkésőbb május elején várható 25 fok és napsütés miatt majd enyhébb lesz, mint Olaszországban. Elmúlik szépen magától, az EU épp ezerrel tárgyal a nagy közös mentőcsomagról. Szépen kihúzza a káró hármast, és köszöni szépen, nyert.

Persze ez nagy hazárdjáték, hiszen a járvány terjedésére semmilyen hatása nincs. Magyarország nagyrészt tőle függetlenül teszi, amit tesz, a vírust pedig nem érdekli, hogy az áldozatának milyen útlevele van. Kiválóan jön tehát neki az ellenzék, amelyik fel akarja borítani a blackjack-asztalt, lehet felhúzott orral azt mondani, hogy na jó, akkor nem játszunk. Csúnya ellenzék. Hazaárulók.

Az ellenzéknek pedig egy jó döntése lett volna, illetve lehet még mindig: Miniszterelnök Úr, parancsoljon, itt a pakli, méltóztassék húzni.

Mert mi lenne a teendő? Egy közös ellenzéki módosító indítvány.

Észre kéne venni, hogy a Koltay-Ungváry vitában jelentős Btk-módosítás a gyakorlati politikában nem annyira jelentős, úgyis megszavazzák, el kell engedni. Azt is észre kell venni, hogy

a magyarok igenis félnek a járványtól és a kezelésére még mindig alkalmasabbnak tartják Orbánt, mint bármelyik ellenzékit.

Nem kéne tehát részletkérdésekbe belemenni, és főleg nem kéne úgy csinálni, mintha arra lenne egy pillanatig is esély, hogy nem lesz felhatalmazási törvény. Lesz. A veszteséget kellett volna, illetve kellene minimalizálni.

Egy kb. ilyen módosító indítvánnyal:

Noha túlzónak tartjuk a felhatalmazási törvényt, meg fogjuk szavazni, ha:

1. A különleges jogrend 60 napra szól, amely mindenféle szavazás nélkül meghosszabbodik újabb 60 nappal, ha az első 60 nap lejártát megelőző 8 napban országosan átlagosan 1500 vagy több embert kezelnek a kórházban koronavírusos tünetekkel, vagy ebben a nyolc napban naponta legalább 1500 új pozitív teszteredmény lett (ezek kb. a felfutóban levő olasz járvány számai, és az egy hatszor akkora nép, mint mi).

2. A kormány 30 naponta a Magyar Közlönyben beszámolót tesz közé, melyben minimum közli: az esetszámokat, halálozási arányokat napi országos és megyei lebontásban, a védekezésre rendelkezésre álló eszközök számát megyei lebontásban, az esetleg meghozott kormányrendeletek, kormányhatározatok indokolását.

3. Ameddig van 100 olyan parlamenti képviselő, akinek negatív tesztje van, addig az országgyűlés a beszámoló közzétételét követő 5. napon rendkívüli ülést tart, amelyen a miniszterelnök 15, a frakcióvezetők vagy helyetteseik 10-10 perces időkeretben felszólalhatnak, majd az Országgyűlés egyszerű többséggel dönt arról, hogy a kormány beszámolóját elfogadja vagy sem. Ha nincs 100 olyan képviselő, aki a járványügyi szabályok megsértése nélkül bemehet, akkor a szavazást elektronikusan kell megtartani.

Ennyi. Indokolás: a vészhelyzetet mi is látjuk.

Ha a kormány úgy látja, hogy ezt nem képes leküzdeni, hanem kénytelen rendkívüli felhatalmazást kérni, honfitársaink jó egészsége érdekében a felhatalmazást megadjuk. Tekintettel azonban arra, hogy

épp 4 éve van migrációs válsághelyzet, holott lassan a gazdák elkezdenek zöldpaszulyt futtatni a határkerítésre, annyira nem jár arra senki,

úgy gondoljuk, hogy a választóink nem bíznak abban, hogy a Miniszterelnök Úr le fog mondani a felhatalmazásról, ezért 60+60 nap, egy perccel se több.

Olaszországban egy hónap alatt futott fel a csúcsra a járvány, Kínában is négy hónapja volt az első eset, és már nincs karantén. Az április 1-én megszavazott 120 nap azt jelenti, hogy találkozunk augusztusban, ha addig nem oldódik meg a dolog, nem a járvánnyal van baj, hanem a kormánnyal.

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek