+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 26. csütörtök, 12:19
Miért kell, hogy a Tescóhoz kimenjen a honvédség? Tervezik-e a fitnesstermek bezárását, és vannak-e koronavírusos gócpontok Magyarországon? Ezekről is volt szó az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ha valaki azt gyanítja, hogy koronavírusos, maradjon otthon, hívja fel a háziorvosát, és majd ő fog dönteni a járványügyi szakemberrel együtt arról, hogy tényleg gyanús-e – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

 

Ha a szakemberek szerint is gyanús, hogy fertőzöttről van szó, akkor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) speciális csoportja veszi mintavételezés alá otthon, vagy ha súlyosabbak a tünetei, ugyancsak az OMSZ viszi el őt a kijelölt intézménybe. Müller Cecília a maszkok viselésére is kitért, mert szerinte nagy a káosz erről (így például az Azonnali korona-kisokosa is foglalkozott vele):

 

+ Az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül kell a maszk. Ők oktatásban részesültek arról, milyen maszkot kell viselniük. Közülük

 

azoknak, akik nem végeznek konkrét beavatkozást koronavírusos beteggel, a sebészi maszk is elég.

 

+ Ajánlott lehet akkor is maszkot viselni, ha beteget ápolunk otthon, de persze ha valakinek biztonságérzetet nyújt, használja, ám önmagában ez nem elég a járvány megállításához, ehhez kell a higiénés szabályok betartása is és a kontaktusok mellőzése is.

 

+ Aki használ maszkot, az tegye jól, mert ha állandóan a maszkhoz nyúlkálunk, magunkat fetőzhetjük meg, hiszen a maszkok nem zártak, csak a cseppfertőzés terjedésének akadályozását segítik. Figyeljünk arra is, hogy ha kint jártunk, akkor előbb a kesztyűnket vegyük le, utána mossunk kezet, és csak ezután vegyük le a maszkot

 

A sajtótájékoztatón szokás szerint Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője is felszólalt:

 

+ A szlovák határnál a teherforgalomnál kell belépő irányban kisebb torlódásra számítani, Hegyeshalomnál mind a személy, mind a teherforgalomnál hosszabb várakozási idő van a belépő irányban.

 

+ A román határszakaszon nincs jelentősebb torlódás, csak a teherforgalomnál hosszabb kicsit a várakozási idő. Röszkénél és Tompánál pedig egyórás várakozással kell számolni.

 

+ Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de lassan csökkeni fog a házi karanténban tartózkodók száma, mert letelik a 14 nap.

 

Eddig 172, a hatósági házi karantén szabályait megsértő esetben tettek szabálysértési feljelentést, 28 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

 

+ Az üzletek nyitvartásának ellenőrzése miatt 44 esetben volt szabálysértési feljelentés, 25 személyt megbírságoltak.

 

Ami a kérdéseket illeti, az alábbiak is felmerültek:

 

+ Miért megy ki a honvédelem a Tesco-hoz? Honvédelmi irányító csoportokat küldtek a létfontosságú üzemekhez,

 

nekik azonnal jelentést kell tenniük, ha az ellátással, a beszállítandó termékekkel probléma lenne. Ennek alapján azonnal tudnak intézkedni, hogy az üzemek ellássák a lakosságot.

 

+ Másként kell-e majd viselkedni, ha elértük a tömeges megbetegedések időszakát? Akkor növekedni fognak a korlátozó intézkedések, a higiénés szabályok betartását már most is ugyanúgy be kell tartani, mintha fokozódna járvány.

 

+ A fitnesstermek nyitva lehetnek 3-ig, tervezik-e a bezárásukat? Nem tervezik.

 

+ Van-e becslés, hogy a lakosság mekkora része marad otthon? A normál időszakokhoz képest lecsökkent a közterületek igénybevétele, úgy látják,

 

jelenleg az élet 30 százaléka zajlik közterületen, vagyis 60-70 százalékos visszaesés tapasztalható.

 

+ Mi lesz azokkal, akiknek maradandó károsodást okoz az, hogy a járványra hivatkozva elküldik az orvosok? Ha akut ellátásra van szüksége valakinek, kötelesége az egészségügynek fogadni az illetőket.

 

+ Jövő hétre elkészül a kiskunhalasi mobilkórház, de csak akkor fogják használatba venni, ha már a normál kórházakban a fertőzötteket nem tudják ellátni.

 

+ Vannak-e olyan gócpontok, ahol nagyobb a betegségek aránya? A sűrűbben lakott területeken több a beteg, de konkrét területhez köthetően nincsenek.

 

A gyógyultakkal mi történik? Ugyanazokat a rendszabályokat kell betartaniuk, mint mindnyájunknak

 

+ Mennyivel lehet több a tényleges fertőzött, mint az igazolt? A ténylegesen fertőzöttek száma többszöröse lehet a regisztráltaknak, de hogy konkrétan mennyivel lehetnek többen, arra nem tért ki Müller Cecília.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás