+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 26. csütörtök, 12:19
Miért kell, hogy a Tescóhoz kimenjen a honvédség? Tervezik-e a fitnesstermek bezárását, és vannak-e koronavírusos gócpontok Magyarországon? Ezekről is volt szó az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ha valaki azt gyanítja, hogy koronavírusos, maradjon otthon, hívja fel a háziorvosát, és majd ő fog dönteni a járványügyi szakemberrel együtt arról, hogy tényleg gyanús-e – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

 

Ha a szakemberek szerint is gyanús, hogy fertőzöttről van szó, akkor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) speciális csoportja veszi mintavételezés alá otthon, vagy ha súlyosabbak a tünetei, ugyancsak az OMSZ viszi el őt a kijelölt intézménybe. Müller Cecília a maszkok viselésére is kitért, mert szerinte nagy a káosz erről (így például az Azonnali korona-kisokosa is foglalkozott vele):

 

+ Az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül kell a maszk. Ők oktatásban részesültek arról, milyen maszkot kell viselniük. Közülük

 

azoknak, akik nem végeznek konkrét beavatkozást koronavírusos beteggel, a sebészi maszk is elég.

 

+ Ajánlott lehet akkor is maszkot viselni, ha beteget ápolunk otthon, de persze ha valakinek biztonságérzetet nyújt, használja, ám önmagában ez nem elég a járvány megállításához, ehhez kell a higiénés szabályok betartása is és a kontaktusok mellőzése is.

 

+ Aki használ maszkot, az tegye jól, mert ha állandóan a maszkhoz nyúlkálunk, magunkat fetőzhetjük meg, hiszen a maszkok nem zártak, csak a cseppfertőzés terjedésének akadályozását segítik. Figyeljünk arra is, hogy ha kint jártunk, akkor előbb a kesztyűnket vegyük le, utána mossunk kezet, és csak ezután vegyük le a maszkot

 

A sajtótájékoztatón szokás szerint Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője is felszólalt:

 

+ A szlovák határnál a teherforgalomnál kell belépő irányban kisebb torlódásra számítani, Hegyeshalomnál mind a személy, mind a teherforgalomnál hosszabb várakozási idő van a belépő irányban.

 

+ A román határszakaszon nincs jelentősebb torlódás, csak a teherforgalomnál hosszabb kicsit a várakozási idő. Röszkénél és Tompánál pedig egyórás várakozással kell számolni.

 

+ Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de lassan csökkeni fog a házi karanténban tartózkodók száma, mert letelik a 14 nap.

 

Eddig 172, a hatósági házi karantén szabályait megsértő esetben tettek szabálysértési feljelentést, 28 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

 

+ Az üzletek nyitvartásának ellenőrzése miatt 44 esetben volt szabálysértési feljelentés, 25 személyt megbírságoltak.

 

Ami a kérdéseket illeti, az alábbiak is felmerültek:

 

+ Miért megy ki a honvédelem a Tesco-hoz? Honvédelmi irányító csoportokat küldtek a létfontosságú üzemekhez,

 

nekik azonnal jelentést kell tenniük, ha az ellátással, a beszállítandó termékekkel probléma lenne. Ennek alapján azonnal tudnak intézkedni, hogy az üzemek ellássák a lakosságot.

 

+ Másként kell-e majd viselkedni, ha elértük a tömeges megbetegedések időszakát? Akkor növekedni fognak a korlátozó intézkedések, a higiénés szabályok betartását már most is ugyanúgy be kell tartani, mintha fokozódna járvány.

 

+ A fitnesstermek nyitva lehetnek 3-ig, tervezik-e a bezárásukat? Nem tervezik.

 

+ Van-e becslés, hogy a lakosság mekkora része marad otthon? A normál időszakokhoz képest lecsökkent a közterületek igénybevétele, úgy látják,

 

jelenleg az élet 30 százaléka zajlik közterületen, vagyis 60-70 százalékos visszaesés tapasztalható.

 

+ Mi lesz azokkal, akiknek maradandó károsodást okoz az, hogy a járványra hivatkozva elküldik az orvosok? Ha akut ellátásra van szüksége valakinek, kötelesége az egészségügynek fogadni az illetőket.

 

+ Jövő hétre elkészül a kiskunhalasi mobilkórház, de csak akkor fogják használatba venni, ha már a normál kórházakban a fertőzötteket nem tudják ellátni.

 

+ Vannak-e olyan gócpontok, ahol nagyobb a betegségek aránya? A sűrűbben lakott területeken több a beteg, de konkrét területhez köthetően nincsenek.

 

A gyógyultakkal mi történik? Ugyanazokat a rendszabályokat kell betartaniuk, mint mindnyájunknak

 

+ Mennyivel lehet több a tényleges fertőzött, mint az igazolt? A ténylegesen fertőzöttek száma többszöröse lehet a regisztráltaknak, de hogy konkrétan mennyivel lehetnek többen, arra nem tért ki Müller Cecília.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás