Koronavírus: 60-70 százalékkal kevesebbet vannak a magyarok közterületen

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.26. 12:19

Miért kell, hogy a Tescóhoz kimenjen a honvédség? Tervezik-e a fitnesstermek bezárását, és vannak-e koronavírusos gócpontok Magyarországon? Ezekről is volt szó az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Koronavírus: 60-70 százalékkal kevesebbet vannak a magyarok közterületen

Ha valaki azt gyanítja, hogy koronavírusos, maradjon otthon, hívja fel a háziorvosát, és majd ő fog dönteni a járványügyi szakemberrel együtt arról, hogy tényleg gyanús-e – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Ha a szakemberek szerint is gyanús, hogy fertőzöttről van szó, akkor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) speciális csoportja veszi mintavételezés alá otthon, vagy ha súlyosabbak a tünetei, ugyancsak az OMSZ viszi el őt a kijelölt intézménybe. Müller Cecília a maszkok viselésére is kitért, mert szerinte nagy a káosz erről (így például az Azonnali korona-kisokosa is foglalkozott vele):

+ Az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül kell a maszk. Ők oktatásban részesültek arról, milyen maszkot kell viselniük. Közülük

azoknak, akik nem végeznek konkrét beavatkozást koronavírusos beteggel, a sebészi maszk is elég.

+ Ajánlott lehet akkor is maszkot viselni, ha beteget ápolunk otthon, de persze ha valakinek biztonságérzetet nyújt, használja, ám önmagában ez nem elég a járvány megállításához, ehhez kell a higiénés szabályok betartása is és a kontaktusok mellőzése is.

+ Aki használ maszkot, az tegye jól, mert ha állandóan a maszkhoz nyúlkálunk, magunkat fetőzhetjük meg, hiszen a maszkok nem zártak, csak a cseppfertőzés terjedésének akadályozását segítik. Figyeljünk arra is, hogy ha kint jártunk, akkor előbb a kesztyűnket vegyük le, utána mossunk kezet, és csak ezután vegyük le a maszkot

A sajtótájékoztatón szokás szerint Lakatos Tibor rendőrezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője is felszólalt:

+ A szlovák határnál a teherforgalomnál kell belépő irányban kisebb torlódásra számítani, Hegyeshalomnál mind a személy, mind a teherforgalomnál hosszabb várakozási idő van a belépő irányban.

+ A román határszakaszon nincs jelentősebb torlódás, csak a teherforgalomnál hosszabb kicsit a várakozási idő. Röszkénél és Tompánál pedig egyórás várakozással kell számolni.

+ Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de lassan csökkeni fog a házi karanténban tartózkodók száma, mert letelik a 14 nap.

Eddig 172, a hatósági házi karantén szabályait megsértő esetben tettek szabálysértési feljelentést, 28 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

+ Az üzletek nyitvartásának ellenőrzése miatt 44 esetben volt szabálysértési feljelentés, 25 személyt megbírságoltak.

Ami a kérdéseket illeti, az alábbiak is felmerültek:

+ Miért megy ki a honvédelem a Tesco-hoz? Honvédelmi irányító csoportokat küldtek a létfontosságú üzemekhez,

nekik azonnal jelentést kell tenniük, ha az ellátással, a beszállítandó termékekkel probléma lenne. Ennek alapján azonnal tudnak intézkedni, hogy az üzemek ellássák a lakosságot.

+ Másként kell-e majd viselkedni, ha elértük a tömeges megbetegedések időszakát? Akkor növekedni fognak a korlátozó intézkedések, a higiénés szabályok betartását már most is ugyanúgy be kell tartani, mintha fokozódna járvány.

+ A fitnesstermek nyitva lehetnek 3-ig, tervezik-e a bezárásukat? Nem tervezik.

+ Van-e becslés, hogy a lakosság mekkora része marad otthon? A normál időszakokhoz képest lecsökkent a közterületek igénybevétele, úgy látják,

jelenleg az élet 30 százaléka zajlik közterületen, vagyis 60-70 százalékos visszaesés tapasztalható.

+ Mi lesz azokkal, akiknek maradandó károsodást okoz az, hogy a járványra hivatkozva elküldik az orvosok? Ha akut ellátásra van szüksége valakinek, kötelesége az egészségügynek fogadni az illetőket.

+ Jövő hétre elkészül a kiskunhalasi mobilkórház, de csak akkor fogják használatba venni, ha már a normál kórházakban a fertőzötteket nem tudják ellátni.

+ Vannak-e olyan gócpontok, ahol nagyobb a betegségek aránya? A sűrűbben lakott területeken több a beteg, de konkrét területhez köthetően nincsenek.

A gyógyultakkal mi történik? Ugyanazokat a rendszabályokat kell betartaniuk, mint mindnyájunknak

+ Mennyivel lehet több a tényleges fertőzött, mint az igazolt? A ténylegesen fertőzöttek száma többszöröse lehet a regisztráltaknak, de hogy konkrétan mennyivel lehetnek többen, arra nem tért ki Müller Cecília.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek