Van most már „szentmise elvitelre” is

Szerző: Techet Péter
2020.03.24. 09:34

A katolikus egyház egyre különfélébb módokon próbálja meg a híveit a koronavírus idején is kiszolgálni. Több német plébánia is bevezette a „szentmisét elvitelre”.

Van most már „szentmise elvitelre” is

Németországban bezártak a templomok, ez számos embernek megnehezíti hite gyakorlását. A különböző felekezetek eltérő megoldásokat választanak, miként tudják a hitéletet fenntartani. A leggyakoribb értelemszerűen a misék, istentiszteletek internetes közvetítése. Amint a közszolgálati ARD Tagesthemen esti híradója vasárnap egy berlini katolikus család kapcsán beszámolt arról:

a híveknek először furcsa, hogy egy laptopot nézve kell keresztet venniük, letérdelniük, felállniuk

– de jelenleg másképp nem tudnának misén résztvenni.

Azonban a Tagesthemenben megszólaló berlini pap is kiemelte: az online misék inkább a fiatalabb korosztály számára jelenthetnek alternatívát, az idősebbeknek sokszor nincs is internetük. Számukra több német katolikus és evangélikus templom egy másik megoldást talált ki: istentiszteletet elvitelre.

Több újság is beszámolt arról, hogy

katolikus papok és evangélikus lelkipásztorok a templomaik előtt szárítókötélre kis zacskókát lógatnak ki, ezek lennének a „mise to go”:

a zsákokban kinyomtatott imák, elmélkedések, szentképek vannak. Brémától a koronavírustól keményen sújtott heinsbergi régión át Kölnig katolikusok és evangélikusok – egymás híveit is kiszolgálva – helyeznek ki ilyen csomagokat. Aki zenei aláfestést is akar, az a csomagon lévő QR-kóddal hívhatja le az aktuális egyházi zenét.

Amint az Azonnali arról beszámolt, a Vatikán is reagált a koronavírusra, teljes bűnbocsánatot kínálva minden olyan fertőzöttnek és ápolóiknak, akik akadályozva vannak ugyan a gyónásban, szentáldozásban, de bizonyos imákat elmondanak, vagy – ahogy Ferenc pápa mondta – közvetlenül Istennel közlik „az igazságot” magukról.

NYITÓKÉP: A münsteri katolikus Liebfrauen-Überwasserkirche belseje – tavaly májusban is csaknem üresen. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek