+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 24. kedd, 09:34
A katolikus egyház egyre különfélébb módokon próbálja meg a híveit a koronavírus idején is kiszolgálni. Több német plébánia is bevezette a „szentmisét elvitelre”.

Németországban bezártak a templomok, ez számos embernek megnehezíti hite gyakorlását. A különböző felekezetek eltérő megoldásokat választanak, miként tudják a hitéletet fenntartani. A leggyakoribb értelemszerűen a misék, istentiszteletek internetes közvetítése. Amint a közszolgálati ARD Tagesthemen esti híradója vasárnap egy berlini katolikus család kapcsán beszámolt arról:

 

a híveknek először furcsa, hogy egy laptopot nézve kell keresztet venniük, letérdelniük, felállniuk

 

– de jelenleg másképp nem tudnának misén résztvenni.

 

Azonban a Tagesthemenben megszólaló berlini pap is kiemelte: az online misék inkább a fiatalabb korosztály számára jelenthetnek alternatívát, az idősebbeknek sokszor nincs is internetük. Számukra több német katolikus és evangélikus templom egy másik megoldást talált ki: istentiszteletet elvitelre.

 

Több újság is beszámolt arról, hogy

 

katolikus papok és evangélikus lelkipásztorok a templomaik előtt szárítókötélre kis zacskókát lógatnak ki, ezek lennének a „mise to go”:

 

a zsákokban kinyomtatott imák, elmélkedések, szentképek vannak. Brémától a koronavírustól keményen sújtott heinsbergi régión át Kölnig katolikusok és evangélikusok – egymás híveit is kiszolgálva – helyeznek ki ilyen csomagokat. Aki zenei aláfestést is akar, az a csomagon lévő QR-kóddal hívhatja le az aktuális egyházi zenét.

 

Amint az Azonnali arról beszámolt, a Vatikán is reagált a koronavírusra, teljes bűnbocsánatot kínálva minden olyan fertőzöttnek és ápolóiknak, akik akadályozva vannak ugyan a gyónásban, szentáldozásban, de bizonyos imákat elmondanak, vagy – ahogy Ferenc pápa mondta – közvetlenül Istennel közlik „az igazságot” magukról.

 

NYITÓKÉP: A münsteri katolikus Liebfrauen-Überwasserkirche belseje – tavaly májusban is csaknem üresen. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás