Müller Cecília: Nem az idősek miatt van a járvány

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.24. 12:37

Tesztelnek-e elhunytakat koronavírusra? Mit lehet tudni a járvány kilencedik magyarországi áldozatáról, és meddig tarthat ez az egész? Összefoglaló az operatív törzs keddi sajtótájékoztatójáról.

Müller Cecília: Nem az idősek miatt van a járvány

Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából – hangzott el a koronavírus elleni védekezésre felállított operatív törzs keddi tájékoztatóján, amit Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartottak – ezúttal a hétfői nappal ellentétben a miniszterelnök vendégeskedése nélkül.

Az alábbiak derültek ki Lakatos Tibortól:

+ 15 ezer forintig lehet majd érintéssel fizetni a mostani 5 ezres limit helyett április 15-től.

A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, koordinálják a védekezést.

Egyre több csaló próbálja meg kihasználni a koronavírus miatti helyzetet, 14 ilyen ügyben indult eljárás, míg rémhírterjesztők ellen 16, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 13 eljárás fut.

4207 ember van hatósági házi karanténban, 26 864-szer ellenőrizték őket, és ahogy telik az idő, egyre több a szabálytalanság, eddig 177 alkalommal találtak szabálytalanságot.

Az üzletek zárásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt 40 fővel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni, 16 fővel szemben helyszíni bírság volt.

Fiatal, de krónikus betegségekben szenvedő nő a kilencedik elhunyt

Müller Cecília arról beszélt: már 187 fertőzött és 9 elhunyt van. A betegség legújabb, kilencedik áldozata egy fiatalabb női beteg, aki számos olyan krónikus megbetegedésben szenvedett, ami őt a magas kockázatúak közé sorolta, például szívrendellenessége, anyagcserebetegsége volt.

Az alábbiakról volt szó még:

+ Nem az idősek miatt van a járvány, azt mindenki terjesztheti, aki valamilyen úton-módon megfertőződik.

+ A várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt a koronavírusra,

de mivel maga a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, általánosságban fogékonyabbá teheti a kismamákat a vírusfertőzéssel szemben.

+ Gyakorlati jótanácsként azt ismételte: archoz ne nyúlkáljunk; rendszeresen, sokszor, röviden, de hatékonyan szellőztessünk; ha van a családban kisgyerek, a játékait rendszeresen mossuk el, napi fertőtlenítő tisztítás javasolt (ehhez egy liter vízbe két löttyentés hipót kell tenni).

 A háziorvosi alapellátás racionalizálása elkezdődött, hogy az orvos-beteg találkozást minimalizálják: a betegellátás járásonként, kerületenként  módosulni fog, az akut légúti megbetegedésesek részére kialakítanak egy ellátási egységet, a többi panasznak másikat, remélik, egy héten belül ez a rendszer megvalósul.

Az újságírói kérdéseket „osztályozták, értékelték”,

ezt követően például az alábbi témákkal kapcsolatban lehetett választ hallani:

+ A WHO főigazgatója szerint gyorsul a járvány, ez nálunk még kezelhető? Magyarország időben két-három hónapot nyert a vírussal szemben a többi országhoz képest, így korábban tudtak megelőző intézkedéseket tenni.

+ Mi a jelenlegi protokoll arra, hogy valakit teszteljenek, mikor hivatalosan tünetmentes embert nem vizsgálnak, de mégis elhangzott, hogy 108 tünetmentes ferőzött van, őket hogyan tesztelték? Müller szerint a laboratóriumi vizsgálatok indokoltságát az egészségügyi ellátó dönti el: a háziorvos, az OMSZ orvosa, de infektológus szakorvos is bevonódik. Aki az ő véleményük alapján gyanús, azt minden esetben vizsgálják, és megkezdődik a szoros kontaktjainak kutatása is.

+ Igaz, hogy szombat óta elhunytakat is tesztelnek? Az elhunytakat nem tesztelik koronavírusra, az EMMI minisztere felfüggesztette a kórboncolást, hogy az egészségügyi személyzetet védjék. Ha ismerik a halál okát, felesleges is a boncolás.

Ám ritkán, ha nem derül ki az elhunytról, hogy koronavírus fertőzött volt, de felmerül ennek a gyanúja, akkor a halál beálltát követő rövid ideig ugyanazzal a módszerrel tesztelhető, mint az élő betegek.

+ Mennyi időre elegendő a frissen érkezett eszközszállítmány? Ezeknek folyamatos az utánpótlása, és a jelenlegi eszközök biztosítják, hogy legyen elegendő védőőeszköz.

+ A 3 millió maszkot kik között osztják szét? A legfontosabb az egészségügyi dolgozók védelme, elsősorban az ő ellátásuk fog megtörténni, utána kaphatnak például a védekezést segítő szakemberek, a járványügyi hatóságok emberei vagy a határátkelőket ellenőrző rendőrök, honvédek.

Az idősek fertőzhetnek-e? Bárki, bárhol, bármikor megfertőződhet függetlenül attól, hogy milyen korosztályba tartozik, és bárki át is adhatja így a fertőzést.

+ Milyen biztonsági előírások vannak az egészségügyben dolgozó krónikus betegekre? Rájuk is jobban kell vigyázni, a 65 éven felülieket kivonták a közvetlen betegellátástól, más tevékenységet ők is végeznek, ez vonatkozik azokra is, akiknek krónikus betegségük van..

+ Meddig tarthat még a koronavírus-járvány? Nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni, szakmai csoport végzi a modellezést, pontos időpont nem mondható meg.

+ Mikortól akarják a kollégiumokat karanténkórháznak használni? A jelenlegi kapacitások elegendőek, vagyis erre most nincs szükség.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek