+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 24. kedd, 12:37
Tesztelnek-e elhunytakat koronavírusra? Mit lehet tudni a járvány kilencedik magyarországi áldozatáról, és meddig tarthat ez az egész? Összefoglaló az operatív törzs keddi sajtótájékoztatójáról.

Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából – hangzott el a koronavírus elleni védekezésre felállított operatív törzs keddi tájékoztatóján, amit Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartottak – ezúttal a hétfői nappal ellentétben a miniszterelnök vendégeskedése nélkül.

 

Az alábbiak derültek ki Lakatos Tibortól:

 

+ 15 ezer forintig lehet majd érintéssel fizetni a mostani 5 ezres limit helyett április 15-től.

 

A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, koordinálják a védekezést.

 

Egyre több csaló próbálja meg kihasználni a koronavírus miatti helyzetet, 14 ilyen ügyben indult eljárás, míg rémhírterjesztők ellen 16, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 13 eljárás fut.

 

4207 ember van hatósági házi karanténban, 26 864-szer ellenőrizték őket, és ahogy telik az idő, egyre több a szabálytalanság, eddig 177 alkalommal találtak szabálytalanságot.

 

Az üzletek zárásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt 40 fővel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni, 16 fővel szemben helyszíni bírság volt.

 

Fiatal, de krónikus betegségekben szenvedő nő a kilencedik elhunyt

 

Müller Cecília arról beszélt: már 187 fertőzött és 9 elhunyt van. A betegség legújabb, kilencedik áldozata egy fiatalabb női beteg, aki számos olyan krónikus megbetegedésben szenvedett, ami őt a magas kockázatúak közé sorolta, például szívrendellenessége, anyagcserebetegsége volt.

 

Az alábbiakról volt szó még:

 

+ Nem az idősek miatt van a járvány, azt mindenki terjesztheti, aki valamilyen úton-módon megfertőződik.

 

+ A várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt a koronavírusra,

 

de mivel maga a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, általánosságban fogékonyabbá teheti a kismamákat a vírusfertőzéssel szemben.

 

+ Gyakorlati jótanácsként azt ismételte: archoz ne nyúlkáljunk; rendszeresen, sokszor, röviden, de hatékonyan szellőztessünk; ha van a családban kisgyerek, a játékait rendszeresen mossuk el, napi fertőtlenítő tisztítás javasolt (ehhez egy liter vízbe két löttyentés hipót kell tenni).

 

 A háziorvosi alapellátás racionalizálása elkezdődött, hogy az orvos-beteg találkozást minimalizálják: a betegellátás járásonként, kerületenként  módosulni fog, az akut légúti megbetegedésesek részére kialakítanak egy ellátási egységet, a többi panasznak másikat, remélik, egy héten belül ez a rendszer megvalósul.

 

Az újságírói kérdéseket „osztályozták, értékelték”,

 

ezt követően például az alábbi témákkal kapcsolatban lehetett választ hallani:

 

+ A WHO főigazgatója szerint gyorsul a járvány, ez nálunk még kezelhető? Magyarország időben két-három hónapot nyert a vírussal szemben a többi országhoz képest, így korábban tudtak megelőző intézkedéseket tenni.

 

+ Mi a jelenlegi protokoll arra, hogy valakit teszteljenek, mikor hivatalosan tünetmentes embert nem vizsgálnak, de mégis elhangzott, hogy 108 tünetmentes ferőzött van, őket hogyan tesztelték? Müller szerint a laboratóriumi vizsgálatok indokoltságát az egészségügyi ellátó dönti el: a háziorvos, az OMSZ orvosa, de infektológus szakorvos is bevonódik. Aki az ő véleményük alapján gyanús, azt minden esetben vizsgálják, és megkezdődik a szoros kontaktjainak kutatása is.

 

+ Igaz, hogy szombat óta elhunytakat is tesztelnek? Az elhunytakat nem tesztelik koronavírusra, az EMMI minisztere felfüggesztette a kórboncolást, hogy az egészségügyi személyzetet védjék. Ha ismerik a halál okát, felesleges is a boncolás.

 

Ám ritkán, ha nem derül ki az elhunytról, hogy koronavírus fertőzött volt, de felmerül ennek a gyanúja, akkor a halál beálltát követő rövid ideig ugyanazzal a módszerrel tesztelhető, mint az élő betegek.

 

+ Mennyi időre elegendő a frissen érkezett eszközszállítmány? Ezeknek folyamatos az utánpótlása, és a jelenlegi eszközök biztosítják, hogy legyen elegendő védőőeszköz.

 

+ A 3 millió maszkot kik között osztják szét? A legfontosabb az egészségügyi dolgozók védelme, elsősorban az ő ellátásuk fog megtörténni, utána kaphatnak például a védekezést segítő szakemberek, a járványügyi hatóságok emberei vagy a határátkelőket ellenőrző rendőrök, honvédek.

 

Az idősek fertőzhetnek-e? Bárki, bárhol, bármikor megfertőződhet függetlenül attól, hogy milyen korosztályba tartozik, és bárki át is adhatja így a fertőzést.

 

+ Milyen biztonsági előírások vannak az egészségügyben dolgozó krónikus betegekre? Rájuk is jobban kell vigyázni, a 65 éven felülieket kivonták a közvetlen betegellátástól, más tevékenységet ők is végeznek, ez vonatkozik azokra is, akiknek krónikus betegségük van..

 

+ Meddig tarthat még a koronavírus-járvány? Nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni, szakmai csoport végzi a modellezést, pontos időpont nem mondható meg.

 

+ Mikortól akarják a kollégiumokat karanténkórháznak használni? A jelenlegi kapacitások elegendőek, vagyis erre most nincs szükség.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás