+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 24. kedd, 12:37
Tesztelnek-e elhunytakat koronavírusra? Mit lehet tudni a járvány kilencedik magyarországi áldozatáról, és meddig tarthat ez az egész? Összefoglaló az operatív törzs keddi sajtótájékoztatójáról.

Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából – hangzott el a koronavírus elleni védekezésre felállított operatív törzs keddi tájékoztatóján, amit Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartottak – ezúttal a hétfői nappal ellentétben a miniszterelnök vendégeskedése nélkül.

 

Az alábbiak derültek ki Lakatos Tibortól:

 

+ 15 ezer forintig lehet majd érintéssel fizetni a mostani 5 ezres limit helyett április 15-től.

 

A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, koordinálják a védekezést.

 

Egyre több csaló próbálja meg kihasználni a koronavírus miatti helyzetet, 14 ilyen ügyben indult eljárás, míg rémhírterjesztők ellen 16, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 13 eljárás fut.

 

4207 ember van hatósági házi karanténban, 26 864-szer ellenőrizték őket, és ahogy telik az idő, egyre több a szabálytalanság, eddig 177 alkalommal találtak szabálytalanságot.

 

Az üzletek zárásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt 40 fővel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni, 16 fővel szemben helyszíni bírság volt.

 

Fiatal, de krónikus betegségekben szenvedő nő a kilencedik elhunyt

 

Müller Cecília arról beszélt: már 187 fertőzött és 9 elhunyt van. A betegség legújabb, kilencedik áldozata egy fiatalabb női beteg, aki számos olyan krónikus megbetegedésben szenvedett, ami őt a magas kockázatúak közé sorolta, például szívrendellenessége, anyagcserebetegsége volt.

 

Az alábbiakról volt szó még:

 

+ Nem az idősek miatt van a járvány, azt mindenki terjesztheti, aki valamilyen úton-módon megfertőződik.

 

+ A várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt a koronavírusra,

 

de mivel maga a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, általánosságban fogékonyabbá teheti a kismamákat a vírusfertőzéssel szemben.

 

+ Gyakorlati jótanácsként azt ismételte: archoz ne nyúlkáljunk; rendszeresen, sokszor, röviden, de hatékonyan szellőztessünk; ha van a családban kisgyerek, a játékait rendszeresen mossuk el, napi fertőtlenítő tisztítás javasolt (ehhez egy liter vízbe két löttyentés hipót kell tenni).

 

 A háziorvosi alapellátás racionalizálása elkezdődött, hogy az orvos-beteg találkozást minimalizálják: a betegellátás járásonként, kerületenként  módosulni fog, az akut légúti megbetegedésesek részére kialakítanak egy ellátási egységet, a többi panasznak másikat, remélik, egy héten belül ez a rendszer megvalósul.

 

Az újságírói kérdéseket „osztályozták, értékelték”,

 

ezt követően például az alábbi témákkal kapcsolatban lehetett választ hallani:

 

+ A WHO főigazgatója szerint gyorsul a járvány, ez nálunk még kezelhető? Magyarország időben két-három hónapot nyert a vírussal szemben a többi országhoz képest, így korábban tudtak megelőző intézkedéseket tenni.

 

+ Mi a jelenlegi protokoll arra, hogy valakit teszteljenek, mikor hivatalosan tünetmentes embert nem vizsgálnak, de mégis elhangzott, hogy 108 tünetmentes ferőzött van, őket hogyan tesztelték? Müller szerint a laboratóriumi vizsgálatok indokoltságát az egészségügyi ellátó dönti el: a háziorvos, az OMSZ orvosa, de infektológus szakorvos is bevonódik. Aki az ő véleményük alapján gyanús, azt minden esetben vizsgálják, és megkezdődik a szoros kontaktjainak kutatása is.

 

+ Igaz, hogy szombat óta elhunytakat is tesztelnek? Az elhunytakat nem tesztelik koronavírusra, az EMMI minisztere felfüggesztette a kórboncolást, hogy az egészségügyi személyzetet védjék. Ha ismerik a halál okát, felesleges is a boncolás.

 

Ám ritkán, ha nem derül ki az elhunytról, hogy koronavírus fertőzött volt, de felmerül ennek a gyanúja, akkor a halál beálltát követő rövid ideig ugyanazzal a módszerrel tesztelhető, mint az élő betegek.

 

+ Mennyi időre elegendő a frissen érkezett eszközszállítmány? Ezeknek folyamatos az utánpótlása, és a jelenlegi eszközök biztosítják, hogy legyen elegendő védőőeszköz.

 

+ A 3 millió maszkot kik között osztják szét? A legfontosabb az egészségügyi dolgozók védelme, elsősorban az ő ellátásuk fog megtörténni, utána kaphatnak például a védekezést segítő szakemberek, a járványügyi hatóságok emberei vagy a határátkelőket ellenőrző rendőrök, honvédek.

 

Az idősek fertőzhetnek-e? Bárki, bárhol, bármikor megfertőződhet függetlenül attól, hogy milyen korosztályba tartozik, és bárki át is adhatja így a fertőzést.

 

+ Milyen biztonsági előírások vannak az egészségügyben dolgozó krónikus betegekre? Rájuk is jobban kell vigyázni, a 65 éven felülieket kivonták a közvetlen betegellátástól, más tevékenységet ők is végeznek, ez vonatkozik azokra is, akiknek krónikus betegségük van..

 

+ Meddig tarthat még a koronavírus-járvány? Nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni, szakmai csoport végzi a modellezést, pontos időpont nem mondható meg.

 

+ Mikortól akarják a kollégiumokat karanténkórháznak használni? A jelenlegi kapacitások elegendőek, vagyis erre most nincs szükség.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás