A grundok zárva, de az online játszótereken nagy a nyüzsgés karantén idején

Szerző: Varsányi Bence
2020.03.24. 13:55

Durván megnőtt az online videójátékozók száma a koronavírus-járvány globálissá válása óta.

A grundok zárva, de az online játszótereken nagy a nyüzsgés karantén idején

A számítástechnika fejlettsége nemcsak a járványhelyzet miatti otthoni munkavégzésre és a távoktatásra ad lehetőséget, de a szabadidőnk otthoni eltöltésében is segítséget nyújthat.

A friss adatok pedig arról tanúskodnak, hogy ezzel sokan élnek is: 

a világ legnépszerűbb online játékáruházát és gamerközösségét, a Steamet rekordszámú játékos használta az elmúlt egy hétben.

Soha nem játszottak még ennyien, mint most

A Steam sikere 2003-as megjelenése óta töretlen, a felhasználók száma stabilan növekszik, a nagy nevek megjelenésekor pedig eddig is volt ugrás a felhasználók számában, viszont ilyen mértékű növekedésre még nem volt példa: vasárnap délután világszerte 20 millióan jelentkeztek be az oldalra, ebből 6 millióan játszottak is valamilyen játékkal.

A STEAM FORGALMÁNAK VÁLTOZÁSA, KÉKKEL A BEJELENTKEZETT FELHASZNÁLÓK, PIROSSAL A JÁTÉKBAN LÉVŐK SZÁMA. FORRÁS: STEAMDB

A Microsoft is azt nyilatkozta, hogy játékkonzoljuk online szolgáltatása, az Xbox Live iránt megnövekedett a kereslet, viszont ők sajnos nem közölnek adatokat, így a pontos játékosszámot nem tudjuk.

Az online játékok a legnépszerűbbek

Az önkéntes remeteség egyik legnagyobb hátránya, hogy az emberi kapcsolataink minimalizálódnak, így talán nem is meglepő, hogy

sokan az online többjátékos módra építő játékokat választják, ahol ha van mikrofonos fejhallgatójuk, még kommunikálhatnak is egymással játék közben.

A Steamen most a legendás online lövöldözős csapatjáték, a Counter-Strike: Global Offensive a legnépszerűbb, de a fejlesztő Activision szerint a március 11-én megjelent, szintén online lövöldözős Call of Duty: Warzone-t is 6 millióan játszották a megjelenés napján.

A COUNTER-STRIKE GLOBAL OFFENSIVE ONLINE MÉRKŐZÉSEIBEN A TERRORISTÁK ÉS A TERRORELHÁRÍTÓK BŐRÉBE BÚJVA CSAPNAK ÖSSZE A JÁTÉKOSOK. FORRÁS: STEAM

Népszerű még az utóbbi évek legnagyobb sikerjátéka, a Fortnite is, ami gyakorlatilag ugyancsak a többjátékos lövöldözésről szól, egy kis csavarral: a játékosok egy teljesen zárt területen játszanak, gyakran több százan, a meccs pedig addig tart, amígy csak egyetlen ember marad talpon.


Nőnek a konzolok és játékos kiegészítők eladásai is

A játékosszám növekedésével párhuzamosan a játékhoz szükséges eszközök forgalma is nő.

Az Azonnali kérdésére az ország egyik legnagyobb internetes áruháza, az eMag PR-osztálya elmondta, hogy

a szórakoztató elektronikai termékek között február eleje óta 34,5, a veszélyhelyzet bejelentése óta pedig 97 százalékos növekedést tapasztaltak

az előző év azonos időszakához képest, a forgalom növekedése pedig azóta is folyamatos.

Az eMagnál a legkeresettebb játékszoftver a népszerű focis játék, a FIFA 2020-as kiadása, ebből minden platformra (Xbox One, Playstation 4, PC) érkeztek rendelések az utóbbi időszakban.

A JÁTSZÓTEREK ZÁRVA, DE AZ ONLINE GRUND MINDIG NYITVA ÁLL. FORRÁS: FIFPLAY

Hiánycikk lehet a játékkonzol

Ha hosszan elhúzódik a járványhelyzet, az a játékkonzolok gyártóira is kihatással lehet, főleg hogy a piacvezető Sony és Microsoft is az idei karácsonyi szezonkor tervezi megjelentetni következő generációs konzoljait.

A várható kiugróan magas érdeklődés egyszerre jelenthet számukra lehetőséget és kihívást: könnyen rekordeladásokra számíthatnak majd, viszont kérdéses, hogy tudják-e tartani a lépést a kereslettel, ugyanis

a készülékek gyártási és ellátási lánca globális, ami a lassú határátkelés és a karanténban lévő munkavállalók miatt nem kedvez most a gyártóknak.

A Bloomberg szerint ennek első kárvallottja a Nintendo lehet, ők valószínűleg nem fognak tudni eleget gyártani Switch nevű konzoljukból.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek