+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 23. hétfő, 16:43
A kegyeletsértő fotót posztoló fideszes lemondása miatt kiírt salgótarjáni önkoriképviselő-választásra is ez a sors vár.

A veszélyhelyzet március 12-ei bevezetése óta eltelt időben még nem maradt el választás a koronavírus miatt – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Azonnalinak adott válaszából.

 

Ám ennek mindössze az az oka, hogy pont nem tűztek ki időközi választást erre az időszakra.

 

Hogy mi lesz a magyarországi választásokkal a jövőben, azzal kapcsolatban az NVI a Fidesz felhatalmazási törvényjavaslatát ajánlotta figyelmünkbe. Ezt már hétfőn szeretett volna elfogadtatni a parlamenttel a kormány, ám az ellenzék jelezte előre, nem fogja a gyorsítást támogatni, így azt sem szavazták meg, hogy szavazzanak róla aznap (ehhez ugyanis először a házszabálytól való eltérést kellett volna megszavaznia a képviselők négyötödének, ezt az ellenzék megakadályozta, ám ettől függetlenül egészen biztosan el tudja majd fogadni magát a törvényjavaslatot a kétharmados kormánytöbbség, csak épp később).

 

A veszélyhelyzet határozatlan időre meghosszabbításán túl a javaslat a választásokra is kitér. Eszerint ha

 

egy helyi önkormányzat vagy nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete kimondja a feloszlását, akkor az csak a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól számít hatályosnak.

 

Ahogy egyébként választást sem lehet kitűzni vagy megtartani a veszélyhelyzet miatt, úgy ez igaz az országos és helyi népszavazásokra is. És hogy ezeket mikor lehet pótolni? A javaslat szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül kell majd kitűzni időpontjukat.

 

Egyébként a választás.hu szerint júniusig bezárólag több időközi választást is terveztek eredetileg: március végére egyet, áprilisra kilencet,  májusra kilencet, illetve júniusra ötöt.

 

Így elhalasztódik például az az április 5-re kitűzött salgótarjáni önkormányzatiképviselő-választás is, amit azért tartanak, mert egy fideszes képviselő lemondott, miután kiposztolt Facebookra egy halottat, de most újra elindul függetlenként, és például szájmaszk osztogatásával kampányol.

 

Igaz, némelyiket eleve hiába szerették volna megtartani, jelölt hiányában eredetileg sem tudták volna, tehát nem mindegyik múlt a koronavíruson.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás