Maradt-e már el választás a koronavírus miatt? Még nem, de fog

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.23. 16:43

A kegyeletsértő fotót posztoló fideszes lemondása miatt kiírt salgótarjáni önkoriképviselő-választásra is ez a sors vár.

Maradt-e már el választás a koronavírus miatt? Még nem, de fog

A veszélyhelyzet március 12-ei bevezetése óta eltelt időben még nem maradt el választás a koronavírus miatt – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Azonnalinak adott válaszából.

Ám ennek mindössze az az oka, hogy pont nem tűztek ki időközi választást erre az időszakra.

Hogy mi lesz a magyarországi választásokkal a jövőben, azzal kapcsolatban az NVI a Fidesz felhatalmazási törvényjavaslatát ajánlotta figyelmünkbe. Ezt már hétfőn szeretett volna elfogadtatni a parlamenttel a kormány, ám az ellenzék jelezte előre, nem fogja a gyorsítást támogatni, így azt sem szavazták meg, hogy szavazzanak róla aznap (ehhez ugyanis először a házszabálytól való eltérést kellett volna megszavaznia a képviselők négyötödének, ezt az ellenzék megakadályozta, ám ettől függetlenül egészen biztosan el tudja majd fogadni magát a törvényjavaslatot a kétharmados kormánytöbbség, csak épp később).

A veszélyhelyzet határozatlan időre meghosszabbításán túl a javaslat a választásokra is kitér. Eszerint ha

egy helyi önkormányzat vagy nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete kimondja a feloszlását, akkor az csak a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól számít hatályosnak.

Ahogy egyébként választást sem lehet kitűzni vagy megtartani a veszélyhelyzet miatt, úgy ez igaz az országos és helyi népszavazásokra is. És hogy ezeket mikor lehet pótolni? A javaslat szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül kell majd kitűzni időpontjukat.

Egyébként a választás.hu szerint júniusig bezárólag több időközi választást is terveztek eredetileg: március végére egyet, áprilisra kilencet,  májusra kilencet, illetve júniusra ötöt.

Így elhalasztódik például az az április 5-re kitűzött salgótarjáni önkormányzatiképviselő-választás is, amit azért tartanak, mert egy fideszes képviselő lemondott, miután kiposztolt Facebookra egy halottat, de most újra elindul függetlenként, és például szájmaszk osztogatásával kampányol.

Igaz, némelyiket eleve hiába szerették volna megtartani, jelölt hiányában eredetileg sem tudták volna, tehát nem mindegyik múlt a koronavíruson.

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali 

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek