Hogyan dolgoznak most a politikusok, és mi lesz az első dolguk, ha helyreáll a rend?

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.23. 07:15

Kinek mi hiányzik a legjobban a koronavírus előtti életből? Ki koncentrál a megelőzésre, és ki számít arra, hogy elkapja a vírust? Mi a legnagyobb pozitívum, amit a koronavírus jelentette nehézségek között észrevettek? Politikusokat kérdezett az Azonnali.

Hogyan dolgoznak most a politikusok, és mi lesz az első dolguk, ha helyreáll a rend?

A cikkhez természetesen a Fidesz-frakciót is kerestük, ám ők cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Ki hogyan dolgozik most?

Az általunk megkérdezett politikusok többsége arról számolt be, hogy amennyire csak lehet, az online térben dolgoznak, és azoknak a kollégáiknak, akiknél ez lehetséges, engedélyezték az otthoni munkavégzést.

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta az Azonnalinak: helyetteseivel folyamatosan bent vannak a Városházán, hiszen minden nap újabb feladatokat kell közösen megoldanunk.

„Minden nyilvános nagyobb rendezvényt, amelyre elmentem volna, lemondtunk, interjúkat is telefonon adok, ahogy a média azt is láthatja, hogy sajtótájékoztatót is már Facebookon keresztül tartok, illetve videóüzenetben foglalom össze a nap történéseit” – jelezte a Párbeszéd társelnöki tisztéségét is betöltő, nemrég a fővárosi időseket célzó tájékoztató kampányt is elindító főpolgármester.

„Én magam is a parlamenti és szóvivői munkán kívül minden más rendezvényt, utazást, programot, találkozót lemondtam, ahogyan ez az ajánlásokban is szerepel. Amikor tudok, otthonról dolgozom, illetve igyekszem felnőni a digitális tanrendből fakadó szülői feladatokhoz is” – válaszolta a KDNP-s Nacsa Lőrinc.

Ezt teszi Jakab Péter, a Jobbik elnöke is: amit csak lehetséges, online, illetve telefonon bonyolít, emellett ők is bevezették az online sajtótájékoztatók rendszerét, gondolva az újságírók egészségére is. „A lakossággal is igyekszem interneten keresztül tartani a kapcsolatot” – célzott arra, hogy rendre online reagál a kormány intézkedéseire.

JAKAB PÉTER ONLINE BESZÉDRE KÉSZÜL, AMIBEN ORBÁNRA REAGÁL

Van, ahol zökkenőmentes volt az online átállás

„Anyai feladataimat ugyanúgy maximálisan ellátom, mint korábban, persze a helyzetre való tekintettel nagyobb odafigyeléssel, ugyanakkor országgyűlési képviselőként esküt tettem, és képviselői feladataimat a parlamentben és a törvényalkotási bizottság alelnökeként is ellátom” – mesélte a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, célozva arra, hogy a parlamenti munka a koronavírus miatt sem áll le fizikailag.

Ami az EP-képviselőket illeti, a DK-s Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke úgy fogalmazott: kollégáival együtt abban a szerencsés helyzetben van, hogy az EP már hosszú évek óta szisztematikusan építi ki a távolból dolgozás feltételeit. „Kétségtelen, semmi sem helyettesíti a személyes találkozásokat, a digitális munka elrejti a bátorító mosolyokat, a politikai munkában oly fontos meggyőző erő itt kisebb szerephez jut.” Most egyébként ő is otthonról dolgozik, vagyis sok órán keresztül ül a gépe előtt, a telefonjával a kezében.

A momentumos EP-képviselő, Donáth Anna arról számolt be:

pártjánál rengeteg munka eddig is online, illetve digitális eszközökkel zajlott, így nem okozott fennakadást a fizikai találkozókról való átállás.

Jelenleg az Európai Parlament munkája szünetel, a hét végére derül ki, pontosan milyen online felületen tudják folytatni a bizottsági és parlamenti munkát, tette hozzá. Az EP egyik eheti sajtóközleménye alapján Brüsszelben jelenleg már azon is gondolkodnak, hogy meg tudják-e oldani valahogy az EP-képviselők távolból való szavazását is.

Az LMP - Magyarország Zöld Pártjának társelnökétől, Kendernay Jánostól azt tudtuk meg, hogy a zöldeknél is az online fórumok, az online sajtótájékoztatók és a még aktívabb online kommunikációra történő átállás jelenthet alternatívát. „A párt működtetésében is ezek az eszközeim lesznek, hiszen a párt irodáját is bezártuk, munkatársaink is otthonról végzik feladataikat, testületi üléseinket is így tervezzük megtartani.”

„Természetesen folyamatosan dolgozom, ott vagyok a Polgármesteri Hivatalban, a beruházások sem állnak le, vagy éppen a terepen irányítok, és kiveszem a részemet mindenféle munkából. Ha kell, akkor akár a bevásárlásból is, hiszen az Ásotthalmon élő valamennyi idős lakosról igyekszünk gondoskodni” – írta Toroczkai László, aki a Mi Hazánk Mozgalom mellett a magyar-szerb határ melletti, majd' 4000 fős Ásotthalom települést is vezeti.

Személyesen mennyire aggasztja a koronavírus?

„Nagyon féltem a szeretteimet, a szüleimet, de tudom, hogy ezzel mindenki így van. Ezért mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy #maradjszépenotthon, mert a legjobb védekezés a megelőzés”

– írta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó.

Így van ezzel Karácsony Gergely is, akinek nem a saját helyzete a legaggasztóbb, hanem idősebb rokonai, barátai miatt aggódik, és nem győzi elégszer elmondani, hogy az a legbiztosabb, ha nem mennek sehova. Emellett maga is nagyon odafigyel a távolságtartásra.

KARÁCSONY GERGELY BUDAPESTI FŐPOLGÁRMESTER ITT IS ÉPP A JÁRVÁNYRÓL TÁRGYALT A BUDAPESTI ÖNKORMÁNYZATOK SZÖVETSÉGÉNEK ELNÖKSÉGÉVEL.

„Amit érzek, az kevéssé félés, jóval inkább féltés. Féltem a családomat, barátaimat, munkatársaimat, féltem hazámat, és azt hiszem, ez természetes is” – írta a DK-s Dobrev Klára. Hozzátette: igyekszik megbízható forrásokból tájékozódni, figyelik a WHO közleményeit, ráadásul az Európai Parlament minden munkatársa napi rendszerességgel megkapja a parlament egészségügyi szolgálatának információit és ajánlásait. Mivel ezeket az ajánlásokat követik, nem félnek a szükségesnél jobban.

„A három kisfiam az iskola- és óvodabezárás miatt otthonról szemléli az eseményeket, a feleségem tanárként szintén otthonról dolgozik, így őket biztonságban tudom” – írta Jakab Péter Jobbik-elnök, aki a betegségtől nem tart, de nyilván a megfelelő óvintézkedéseket megteszi. Majd hozzátette:

„A szüleim azonban elég vakmerőek, sok mindenre legyintenek. Rájuk oda kell figyelnem.”

A momentumos Donáth Anna sem a saját egészsége miatt aggódik, hanem sokkal inkább az őt körülvevő idősek miatt, illetve azokért, akik munkájuk vagy szociális helyzetük miatt most elképesztően ki vannak szolgáltatva. Ő maga egyébként hetek óta sokkal körültekintőbben és tudatosabban éli az életét, mivel munkájából kifolyólag sokat kellett utaznia, így nemcsak a rendszeres és alapos kézmosásra figyelt, de a társas érintkezéseket is kerülte már.

„Természetesen engem is aggodalommal tölt el, mi történik az elkövetkező időszakban, hiszen magam is veszélyeztetett csoporthoz tartozom” – vélekedett az LMP-t vezető Kendernay János, akit most főleg az foglalkoztat, hogy mi tehető meg a megelőzés érdekében.

„Rengeteg emberrel találkozom pártelnökként és polgármesterként is, valószínű, hogy én is el fogom kapni. Ezen át kell esnem, így legalább meglesz az immunitás. 2009-ben is átestem a H1N1-en”

– írta a mihazánkos Toroczkai László, aki ettől függetlenül nagyon figyel a fertőtlenítésre. Ő is inkább azért aggódik, hogy mi lesz Magyarországgal, hogyan állunk talpra ezután, elsősorban gazdaságilag, vagy mi lesz az állami alkalmazottakkal, az idősekkel. Persze a szüleit is félti, és a gyermekeit is igyekszik megvédeni.

Hogyan próbálja elkerülni, hogy az otthoni lét nyomasztóvá, unalmassá váljon? 

„Érdekes a kérdés, mivel én soha nem unatkozom. Tudja, aki sokat dolgozik, arra vágyik, hogy több időt tölthessen a családjával. Nos, régen látott sok időt töltök a családommal, ez a rettenetes helyzet pozitív oldala” – állapította meg a DK-s Dobrev Klára. Miután Gyurcsányék „egy beszélgetős és játszós család”, most sokkal többet tudják gyakorolni ezeket a tevékenységeket:

„Marci fiam nem is emlékszik, mikor tudott ennyi időt eltölteni velünk, ezért ő most rendkívül élvezi a helyzetet.” A fia óvodája naponta küld e-mailben ötleteket a szülőknek arra, hogy otthon milyen játékokkal tudják a gyermekeket lekötni.

DOBREV KLÁRA GYURCSÁNY FERENCHEZ HASONLÓAN RENDSZERESEN BEJELENTKEZIK FACEBOOKOS ÉLŐ VIDEÓKBAN A JÁRVÁNYHOZ KÖTŐDŐ JAVASLATOKKAL.

Az LMP-s Kendernay János sem tart a tétlenségtől, mivel a munkája nem csökken, csak átrendeződik térben és időben. Egyébként az utazással töltött idő magmaradása arra buzdítja, hogy sok elmaradt házimunkát pótoljon, de ennél fontosabbnak tartja, hogy a felszabaduló időt képzésre, olvasásra fordítsa, hiszen sok online kurzus, távoktatási lehetőség van.

„Szabadidőm egyáltalán nincs most”

– írta a párbeszédes Karácsony Gergely, aki viszont megérti, ha két hét után nyomasztóvá válik szeretteink távolléte. „Azt tudom javasolni, hogy telefonon, és a közösségi oldalakon keresztül, videócseten beszéljünk velük minden nap, amikor csak tehetjük, így látjuk, halljuk és megnyugtathatjuk egymást.”

„A parlament működik, én pedig dolgozom és bár néha tényleg nyomasztó a politika, unalmasnak koránt sem mondanám” – osztotta meg a szoci Bangóné, leszögezve, a szabadideje a családjáé, az ő társaságukat aktív pihenésként éli meg.

„A házi karantén rengeteg lehetőséget is rejt” – vélte Donáth Anna a Momentumtól. Szerinte most sokkal több időnk van végiggondolni a dolgainkat. „Az első napokban még sok filmet néztünk esténként, most viszont rengeteget olvasok, és végre nem csak szakirodalmat és híreket”. Amióta nem tud fizikailag találkozni a barátaival és a családjával, sokkal többet beszélnek telefonon. „Korábban, amikor külföldön éltem ,rendszeresen skype-oltam barátaimmal úgy, hogy

miközben én Amszterdamban, ők Budapesten, Galwayben vagy Bécsben nyitottak egy üveg bort. Majdnem teljesen ugyanolyan baráti együttlét volt, mintha a kedvenc bárunkban ültünk volna.”

A jobbikos Jakab Péter a szabadidejét eddig is és ezután is jellemzően a családjával tölti. „Most ezt otthon tesszük meg. Előkerülnek a régi társasjátékok, emellett végre több időm lesz tanulni a fiaimmal.”

„Bár folyamatosan dolgozom polgármesterként, de annak kifejezetten örülök, hogy nagyon sok nyilvános politikai rendezvényt, programot töröltek, így váratlanul lett szabadidőm, ami nagyon ritka a pártelnökség és a megyei frakcióvezetés mellett” – írta a mihazánkos Toroczkai László, aki abban bízik, talán most lesz ideje befejezni a könyvét. A politikus tanyán él, ahol szerinte egyébként sem lehetne unatkozni, „főleg nem itt, a határkerítés mellett, például rendszeresen járőrözünk a mezőőrökkel is”.

Mi hiányzik a legjobban a koronavírus előtti életből?

„Egyértelműen a családom. Szüleim 65 éven felüliek, testvéreimnél pedig kisgyerekek vannak. Mindannyiuk védelmében most jobb, ha én távolban maradok”

– írta Donáth Anna. „A saját irodámban dolgozok most a nap legnagyobb részében, jobban szerettem közösségbe járni, emberek közé menni” – árulta el Karácsony Gergely. Neki a magánéletben pedig főleg a koncertek és a színház hiányzik. „A járvány miatt a személyes találkozások, együttlétek nullára csökkentek, ez nyilván kellemetlenül érint, mint mindenki mást is” – írta Dobrev Klára. „Most inkább a döbbenet időszakát éljük, »maradandó« életérzés, nosztalgia csak később fog kialakulni bennem” – mesélte Bangóné Borbély Ildikó.

„Szeretek utazni, tehát hosszútávon a szabad mozgás biztosan hiányozna, de mivel az elmúlt években, hónapokban szinte megállás nélkül úton voltam, már nagyon hiányzott, hogy hetekig ki se mozduljak Ásotthalomról és szűkebb pátriámból. Most ezt kifejezetten élvezem” – írta Toroczkai László. A jobbikos Jakab Péternek az a rendszeresség hiányzik, ami a normál életvitellel együtt jár: „Újra kell tervezni a mindennapokat.” „Én nagyon szeretek a városban sétálni, emberek között lenni, kulturális eseményeket másokkal együtt megélni” – mondta az LMP-s Kendernay János, akinek ez már most hiányzik.

Mi lesz az első dolga, ha újra szabadon lehet élni?

„Elmegyek egy jó rockkoncertre”

– válaszolta Jakab Péter Jobbik-elnök. 

Karácsony Gergelyék első dolga az édesanyja és a felesége szüleinek meglátogatása lesz, de Kendernay János is azt mondta: magánemberként egy nagy családi összejövetelt tartana a leghelyesebb dolognak, „nagy a család, nagy bulit szeretnék majd”. Ehhez hasonlóan Donáth Anna is a családjával lesz: kiviszi a játszótérre az unokahúgát és elmegy úszni az édesapjával.

„Amint véget érnek a korlátozások, a legelső dolgom az lesz, hogy megveszem a repülőjegyet Brüsszelbe. Nagyon sok munkánk lesz!” – mondta Dorbev Klára. Hozzátette: mivel repülőjegyet mindig másnapra szoktam venni, aznap este elviszi Marci kisfiát, és a nagyokat is – ha eljönnek – mondjuk cirkuszba, „valahova oda, ahol sokan lesznek, egészségesek, és nagyon fogunk örülni egymásnak”.

„Ha lesz egy olyan pillanat, amikor kimondhatjuk, itt a vége, akkor ott az érzelmeké lesz a főszerep: meggyászoljuk az elhunytakat, gyámolítjuk a gyászolókat, hálát adunk az élőkért, szeretteinkért! Utána azt fogjuk csinálni, mint mindenki más: újrakezdjük az életünket” – írta Bangóné Borbély Ildikó. Toroczkai László pedig össze fogja hívni a Mi Hazánk Mozgalom kongresszusát, amelyet most bizonytalan időre el kellett halasztani.

Mi a legnagyobb pozitívum, amit a koronavírus okozta nehézségek közben felfedezett?

„Változott a politika hangneme, a süket handabandázás kora lejárt, a felelős, a hiteles beszéd kora jött el” – mondta az MSZP-s Bangóné, aki szerint a válság időszakában sok hazugságról lehull majd a lepel, és kiderül, hogy valójában kitől, mire lehet számítani. „Megtanuljuk azt, hogy nem vagyunk sebezhetetlenek, és az erőforrásainkat be kell osztani” – említette a jobbikos Jakab Péter, aki szerint talán a politikai árkok is csökkennek ezekben az időkben.

„Az a legnagyobb pozitívum, hogy ha szükség van rá, a budapestiek összetartanak és segítik egymást a bajban” – emelte ki Karácsony Gergey, aki szerint ez igaz a kerületi polgármesterekre és a fővárosi operatív törzsre is, legyenek bármelyik pártban. Emellett büszke a gyerekeire, akik nagyon fegyelmezetten csinálják a napi feladataikat otthon.

„Magyarország a bajban a legszebb arcát mutatja, és ennek minden nehézség ellenére örülhetünk”

– osztotta meg gondolatait Dobrev Klára a DK részéről. Példának említette többek közt, hogy egy Vision Team nevű szervezet fontosnak tartja, hogy megsegítse azokat az iskolákat, ahol nincs lehetőség az órák digitális közvetítésére. Kamerát, laptopokat, monitorokat, és egyéb technikai eszközöket ajánl fel ingyenes kölcsönzésre. Másik példa, hogy a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete hangos tankönyveit ajánlja letöltésre az iskolák bezárása miatt, míg a Goangol bármely iskola teljes tanulólétszámának ingyenes hozzáférést ad a vírusválság idejére a digitális tananyagaihoz.

Hozzá hasonlóan Donáth Anna is azt emelte ki: a közösségi szolidaritás a legpozitívabb. Például azok szerinte a hétköznapok hősei, akik segítenek a gyermekek felügyeletében, akik online ingyenessé tesznek sportfoglalkozásokat, filmeket, könyveket, na és főleg azok, akik anyagilag is segítenek a rászorulóknak.

DONÁTH ANNÁNAK A LAKOSSÁGI FÓRUMOK IS NAGYON HIÁNYOZNAK. MIVEL ILYET MOST NEM LEHET TARTANI, PODCAST-SOROZATOT INDÍTOTT A FACEBOOK-OLDALÁN.

„A vezetői döntések mellett a különböző helyi, időseket segítő kezdeményezésekkel, az önkéntesek folyamatosan növekvő számával, közösségi összegfogással, különböző jó szándékú felajánlásokkal Magyarország eddig ötösre vizsgázik és példamutató lelki erőről tanúskodik” – vélte a KDNP-s Nacsa Lőrinc.

„Öröm az ürümben? Mindig van ilyen. Minden akár nagyon nehéz helyzet is eredményez örömteli vagy éppen hasznos, értékes pillanatokat” – vélekedett Kendernay János. hozzátéve, ezek felismerésére nyitottnak és befogadónak kell lennünk.  „Az emberek megálltak egy kicsit” – válaszolta Toroczkai László. „Az a rohanás, amiben a globalizált, felgyorsult világunkban élünk, megöli az emberi kapcsolatokat, felőrli a családokat. Szinte robotokként élünk.” Ezért szerinte a csaknem háborús, nagyon szürreális helyzet remélhetően kedvezni fog az emberi érzéseknek, kapcsolatoknak.

Hogyan beszélt a koronavírusról a gyerekeivel?

Karácsony Gergely gyerekei 11 és 21 évesek. „Mindig őszintén beszélünk mindenről otthon, értik, hogy mit történik körülöttük és tudják, hogy miért fontos most otthon maradni és miért fontos vigyázni az idősebbekre és ezzel együtt saját magunkra is.”

Dobrev Kláráéknak összesen öt gyerekük van, közülük négy már felnőtt: „Velük pontosan úgy beszélünk a vírusról, mint bárki mással. Marci fiam viszont még csak ötéves, ám a szabály itt is egyértelmű. Egyszerűbben kell fogalmazni, mint egy felnőtt esetében, de mindig igazat kell mondani.”

Jakab Péter gyerekei 6, 11 és 13 évesek. A nagyok már a médiából tájékozódnak, a kicsinek meg annyit mondott, hogy ez a betegség azt üzeni neki, hogy nagyon sokat kell kezet mosni, hogy egészségesek maradjunk, és sok zöldséget kell enni, hogy erősek legyünk: „Gyanítom neki annyit jelent, hogy végre nem kell oviba menni.”

Bangóné lányaim elmúltak 18 évesek, a fia pedig 15 éves, mindhárman gimnazisták. „Beszéltem velük. Megértették, hogy nekik sem lesz könnyű, sőt, egy idő után nagyon nehéz lesz, a társaik, a barátaik nélkül” – szerinte felnőttek a feladathoz, elfogadták a szabályokat.

Kendernay János gyerekei egyetemisták, ebben az évben fejezik be tanulmányaikat. Mivel mindketten éltek, illetve egyikőjük ma is távol él, Angliában, így a családi kapcsolataik vonatkozásban megélt izolációs élet már nyújtott számunkra izolációs tapasztalatokat: „Készültünk az angliai ünnepi diplomaosztóra utazni, nemrégen adták meg ennek az időpontját is, de ma már úgy látom, hogy szülőként biztosan nem lehetek majd ott, ha lesz egyáltalán ünnepi ceremónia.”

Ami Toroczkai Lászlót illeti, neki 4, 8 és 13 éves lányai vannak. „Fontos alapelvem, hogy nem akarom őket burokban nevelni, a nyers valóságot, a veszélyeket is látniuk kell, hogy meg tudják védeni magukat.” Vagyis a koronavírusról is sokat mesélt nekik, elmagyarázta, hogy mire kell vigyázniuk, miért zárt be az iskola, óvoda, de azt is, hogy gyerekek nem halnak bele, nem kell megijedni, tanuljanak otthon, és élvezzék a közelgő tavaszt, játszanak most a természetben.

FOTÓK: A politikusok Facebook-oldalai.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek