+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Bukovics Martin & Illés Gergő
2020. március 23. hétfő, 11:00
Meghosszabbítják a gyedre való jogosultságot, felfüggesztik az adótartozások végrehajtását is a veszélyhelyzet végéig, jelentette be Orbán. A miniszterelnök azt is elmondta: sokkal több megfertőződött van, mint ahány regisztrált eset.

+ + + FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET: GYORSAK VAGYUNK! + + +

 

összesen: 23 db | 20 db/oldal

1 2

Illés Gergő

további friss infókért érdemes lesz minket olvasni, hiszen az operatív törzs sajtótájékoztatóiról minden nap tudósítunk. Maradjatok velünk, csók!

Illés Gergő

Orbánviktorostul, sajtótájékoztatóstul negyven perc alatt letudták az operatív törzs hétfői tájékoztatóját, ebből kifolyólag pedig ismét nagyon kevés újságírói kérdésre érkezett válasz, így az Azonnali kérdései sem kerültek sorra.

Igaz, a tájékoztatón meg is indokolták, hogy a rendőrezredes és a tisztifőorvos foglalkozásukból adódóan politikai kérdésekre nem tud válaszolni, márpedig rengeteg ilyen kérdés érkezett. De egyébként Orbán Viktornak sem jutott eszébe, hogy sajtókérdésekre válaszoljon, pedig az Azonnalit érdekelte volna, hogy:

1. Az osztrák sajtó arról ír, hogy a Magyarországon keresztül Ausztriába dolgozni igyekvő román ápolókat feltartóztatják, sőt, őrizetbe is veszik. Igaz-e ez, ha igen, miért? És mi történik velük, karanténba teszik-e őket? Mikor engedik el őket? És az osztrák kormánnyal egyeztetnek-e erről?

2. Mi lesz, ha az ellenzék nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést? Megerősítik-e országgyűlési határozatban esetleg az eddigi vészhelyzeti kormányrendeletek hatályát?

3. Megfontolnák-e azt, hogy egy biztonságosan távoli maximum-határidőt beleírnának a felhatalmazási törvénybe (90 vagy 120 napot például), és úgy próbálnák azt elfogadtatni?

4. A felhatalmazási törvényben az van, hogy „a katasztrófavédelmi törvényben foglalt lehetőségeken túl” is szeretnék még veszélyhelyzetben felhatalmazni a kormányt. Pontosan mire akarnák még felhatalmazni a kormányt, amire a katasztrófavédelmi törvény nem ad lehetőséget, és miért nem a katasztrófavédelmi törvényt módosítják akkor?

5. Mennyivel növekedtek meg a költségvetés munkanélküli ellátásra kiadott kiadásai a koronavírus-válság kezdete óta? Van-e arról információjuk, hány embert rúghattak ki?

6. Tervezik-e, hogy az álláskeresési járadék folyósítását legalább ideiglenesen meghosszabbítják?

7. Kellett-e már Orbán Viktor miniszterelnököt tesztelni koronavírusra, ha igen, mikor és ezt mi tette indokolttá? Orbán Viktor nem tart-e attól, hogy Pintér Sándor megfertőzi, hiszen a karantén lejárta előtt engedték őt ki, azóta pedig már találkoztak?

8. Ki helyettesíti Orbán Viktort, ha megfertőzik? Ha ez a személy Pintér Sándor, és ő is megfertőződik, akkor ki lenne az őt követő miniszterelnöki helyettes?

Bukovics Martin

Plakátolj tájékoztató plakátokat!
2020. március 23. 12:02

Az operatív törzs azt kéri, a média is terjessze a kormány tájékoztató plakátjait, így ennek az Azonnali eleget is tesz: innen letöltheti bárki, és ki is nyomtathatja, majd kihelyezheti bármilyen közterületre több méretben is a többek közt az idősek tájékoztatására szolgáló kormányzati felhívásokat.

Bukovics Martin

Továbbra se lesz kijárási tilalom
2020. március 23. 12:01

Amennyiben gócpontok alakulnak ki, úgy tovább, de arányosan kell korlátozni az állampolgárok mozgását, úgy, hogy az a lakosság ellátását ne veszélyeztesse, mondta Lakatos Tibor a legutolsó kérdésre, miszerint milyen intézkedések jönnek a járvány súlyosbodása esetén.

Illés Gergő

– ígérte Lakatos Tibor, aki szerint egyelőre a boltok nyitvatartásával kapcsolatos korlátozások egyelőre elegendőek. Ha viszont komolyabb intézkedések következnek, a nyitvatartást ehhez igazítják majd.

 

Müller Cecília az Origo kérdésére arról beszélt, nem lehet senkit, így külföldi hallgatókat sem hibáztatni azért, mert behozták volna a vírust.

 

Ellenben a járványügyi szakemberek tanácsait meg kell fogadni, mondta a tisztifőorvos.

Minden kórház felkészült a betegek fogadására, a többletkapacitás megvalósítására. Ez most már az összes intézményre vonatkozik – mondja Müller Cecília. És  hogy a lakosság hány százaléka fertőzödhet meg? Müller szerint nem csak az esetszám az egyetlen tényező, tömeges megbetegedésnél már nyilván sokakat érint a betegség. Hogy hány beteg lesz, azt szakemberek próbálják modellezni, de a többi találgatás. 

Hutter Marianna

Hát nagyon súlyosakat! – mondja Lakatos Tibor a Pesti Srácok kérdésére, hiszen az álhírek megnehezíthetik a védekezést. Müller Cecília arra kéri az ilyen álhíreket gyártó embereket, hogy azzal az energiával, erővel, amit feleslegesen erre pazarolnak, inkább legyenek a hatóságok, embertársaik segítségére.

Bukovics Martin

Jönnek a kérdések
2020. március 23. 11:53

Az újságírói kérdések jönnek: az operatív törzs kicsit sérelmezi, hogy a kormányzatnak szóló kérdéseket is kaptak, nem csak szigorúan a járványról szólókat, de hát mit vártak, ha egyszer úgy hirdették meg a sajtótájékoztatót, hogy azon Orbán Viktor is részt vesz? 

 

Illés Gergő

Magyarok külföldön, karanténban
2020. március 23. 11:52

Lakatos Tibor rendőrezredes kifejtette, a határokon jelenleg nincsen fennakadás. Az Európai Unión belül 188 magyar van karanténban, ebből 187-en Ausztriában, egy ember pedig Németországban. Az Európai Unión kívül 30 magyar állampolgár van karanténban,

 

összesen 218 magyar rekedt a határokon kívül.

 

(Az egyik közülük Kömlődi Ferenc jövőkutató, aki a kolumbiai tengerpartról tudósítja azóta az Azonnalit.)

 

A határokon belül 4000 hatósági házi karantént rendeltek el eddig, a rendőrség az érintetteknél több, mint 22 ezer vizsgálatot tartott náluk. Száz fő esetében már szabálysértési feljelentést kellett tenni, de arányaiban Lakatos szerint ez a szám nem óriási. Hangsúlyozta: a hatósági házi karantén kötelező, nem önkéntes. Üzleteket is ellenőriztek, 24 személlyel szemben volt szabálysértési feljelentés, míg 14 fő kapott helyszíni bírságot. Tizennégy rémhírterjesztő ellen, tizenkét közveszéllyel fenyegető személy miatt indult eljárás. 

 

Illés Gergő

A tisztifőorvos mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vesz a járvány elleni harcban, többek között az időseknek, akik szerinte már megfogadják a tanácsokat, mert jóval kevesebben mennek utcára. Müller szerint a cél egy elhúzódó járványgörbe, vagyis az, hogy egyszerre ne szabaduljon rá az ellátórendszerre túl sok megbetegedett.

Hutter Marianna

Minden egészségügyi intézmény és fekvőbeteg-ellátóhely folytatja a kapacitása növelését, jelenti be Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos szerint ezt mutatja az is, hogy az elmúlt 24 órában 36 új fertőzött lett. Ezek az adatok azt mutatják, a napokban a tömeges fertőződések időszakába lépünk át a csoportosból.

 

Már minden megyében vannak fertőzöttek,

 

sokan pedig fertőzödöttek, de nincs bajuk. Önmagában azért a fertőzés ténye miatt nem kell kétségbe esni, hiszen az érintettek több, mint nyolcvan százaléka enyhe tünetekkel vészeli át a kínai koronavírust.

 

Hutter Marianna

Orbán Viktor befejezte,
2020. március 23. 11:41

de az operatív törzs folytatja hamarosan a napi sajtótájékoztatót. Maradjatok velünk, beszámolunk arról is!

Illés Gergő

A múlt hét szerdai bejelentés után hat új gazdaságvédelmi döntést hozott a kormányzat, jelentette be a miniszterelnök:


A taxisok után további 81480 kisvállalkozó kap adómentességet a kata alól június 30-ig;

Ebbe beletartoznak többek között a fodrászat, szépségápolás, festés, víz-gázfűtés, szerelés, épületasztalosság, járóbeteg-ellátás, sporttevékenység területein dolgozók is. Státuszukat ma este egy kormányrendelet biztosítja;

A március 1. előtt keletkezett kata-tartozására haladékot adnak, ezeket a veszély utáni negyedévben kell csak megfizetni.

+ Mentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók is a reklámbevételek kiesése miatt;

Felfüggesztik a kiakoltatásokat és a lefoglalásokat 

Az adóvégrehajtást is felfüggesztik a veszélyhelyzet végéig;

Valamint meghosszabbodik a gyes és a gyed jogosultsága is.

Hutter Marianna

A következő hosszú hetek, hónapok mindenkitől személyes erőfeszítéseket kívánnak majd, ezeket vállalni kell, mert emberéleteket menthetünk meg, fogalmaz a kormányfő. Orbán szerint mindenkinek van felelőssége, ezért széthúzás, viták helyett az összefogás ideje van, erre kér mindenkit, és erre kéri majd országgyűlési képviselőtársait is a parlamentben, hogy fogadják el a felhatalmazási törvényt.

Hutter Marianna

Katonai védekezés is van
2020. március 23. 11:35

Felkészültek arra a katonságnál, hogy ha a létfontosságú vállalatok segítségre szorulnak, akkor azt megadják, egyébként a határt kiemelten őrzik. Közel 24 ezer hivatásos, több mint 9 ezer tartalékos, és több mint 10 ezer olyan személy van, aki öt éven belül szerelt le. Tehát összesen több, mint 43 ezer fős katonai erő van, ha pedig ezt a számot a rendőrökével összeadjuk, összesen már majdnem 140 ezer fős a létszám. Ők ellenőrzik az otthoni karanténokat is, illetve mennyiben szükség lesz kijárási tilalom elrendelésére, ők fogják azt betartatni, mondja a miniszterelnök.

Mondta Orbán a diplomatáiról, akik mindenfelé próbálnak újabb maszkokat, védőfelszereléseket beszerezni.

Elmondta, orvosi maszkból 1,5 millió darab van, napi 25 ezer darab újat tud gyártani Magyarország, de a gyártókapacitás hamarosan napi 80 ezerre emelkedik. Speciális maszkból 129 ezer darab van, védőruhából 170 ezer, lélegeztetőgépből pedig 2560 darab. 

Orbán szerint a helyzet a következő: nyugaton mindenből hiány van, beszerezni dolgokat most keleten lehet. Jelenleg Magyarország is több, mint 10 repülőgépszállítmányt vár. 

Hutter Marianna

Maszk jár majd koronavírus-gyanúra
2020. március 23. 11:29
Jóval több megfertőződött van, mint ahány regisztrált eset, mondja Orbán Viktor.

 

Az ő ellátásukra/gyógyításukra/gondozásukra 105 ezer kiképzett egészségügy szakdolgozó van, de erre többféle adat van. A készletek áttekintése, a mozgósítható dolgozók száma és a várható betegszám alapján tudnak döntéseket hozni. A mai döntések: holnap reggeltől minden intenzív ágy melletti orvos és ápoló speciális maszkot kap, a többi kórházi orvos és ápoló sebészi maszkot kap.. Akit koronavírus-gyanúval hoznak be, azonnal sebészi maszkot kap. 

Hutter Marianna

Orbán: Jelentést teszek
2020. március 23. 11:23

Új döntésekről számol be Orbán Viktor hétfőn.

Addig is elmondta, tizenkét napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, azért volt szükség rá, mert a tudósok azt állítják, még nincs ellenszer, de ha meg is lesz, az hosszú hónapokig tart. A legtöbben a következő évet jósolják, ezért hirdettek veszélyhelyzetet. Elmondta, négy vonalon szervezték meg a védekezést: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági.

Bukovics Martin

Most kezdte el Orbán
2020. március 23. 11:20

Húsz percet késett, addig az M1-en migránsok helyett azt mutatták meg, hogyan kell helyesen kezet mosni.

 

összesen: 23 db | 20 db/oldal

1 2
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás