Az osztrák zöldek az EU-ban reklamálnak Orbán „koronapuccsa” miatt

Szerző: Galavits Patrik
2020.03.23. 17:04

Az EU-s szervek közös fellépését sürgetik a most már kormányon lévő osztrák Zöldek a magyar rendeleti kormányzás miatt.

Az osztrák zöldek az EU-ban reklamálnak Orbán „koronapuccsa” miatt
„Semmilyen körülmények között nem engedheti az Európai Unió, hogy egy tagállama a koronavírus okozta válság farvizén félautoriter állammá váljon”

fogalmazott közleményében Ewa Ernst-Dziedzic az osztrák zöldek (Die Grünen) külügyi szóvivője. A kisebbik kormánypárt politikusa hozzátette: amennyiben az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát a felhatalmazási törvényről (amiről az Azonnalin is olvashattatok már értékelést, például ezt és ezt), azzal „veszélyes precedenst teremthet”. (Egyébként hétfőn ezt nem sikerült elfogadni, erről itt írtunk.)

Párttársa kijelentéseihez csatlakozott Monika Vana, a Die Grünen EP-delegációjának vezetője. Szerinte „az EU-nak haladéktalanul cselekednie kell, a három nagy uniós intézménynek közös fellépéssel kell megakadályoznia, hogy Orbán ezzel a »koronapuccsal« hatástalanítsa a magyar parlamentet. Azonnali EU-s vétóra van szükség” – sürgette ezzel az Európai Unió Tanácsát, a Bizottságot és a Parlamentet. 

A delegációvezető szerint szankcióként az EU-s pénzek közvetlen elosztása, vagy a tanácsi szavazati jog megvonása is elképzelhető lenne. (Az első opcióra még nem született meg az EU-s jogszabály, a másodikat a hetes cikkelyes eljárással lehet például elérni, ami Magyarországgal szemben másfél éve egy helyben topog.) 

„Ha Orbánnak összejön ez a puccs, Magyarország elveszíti a demokráciáját, az EU pedig egy tagállamát”

– fogalmazott Vana a közleményében.

A liberális NEOS is kommentálta a magyarországi fejelményeket. A párt külügyi szóvivője, Helmut Bandstätter szerint „az Európai Bizottságnak a magyar kormány minden lépését ellenőriznie kell, és akkor kiderülhet, hogy Orbán európai demokráciák pénzéből tovább finanszírozhatja-e a magyar demokrácia leépítését”.

A felhatalmazási törvényt végül hétfőn nem szavazta meg a magyar parlament, ugyanis az ellenzék támogatása is kellett volna a Házszabálytól eltérő eljáráshoz. Később azonban a fideszes többség megszavazhatja a törvényt, sőt a veszélyhelyzeti kormányrendeletek parlament általi megerősítéséhez nincs is feltétlenül szükség kétharmados törvényre.

Közben az Európai Bizottság szóvivője, Christian Wigand úgy fogalmazott, tudnak a magyarországi fejleményekről, de azokat nem szeretnék kommentálni.

A nagyobbik osztrák kormánypárt, az Európai Néppártban a Fidesszel elvileg szövetséges ÖVP egyelőre nem szólalt meg az ügyben, ezért elküldtük nekik a kérdéseinket, hogy megtudjuk: egyetértenek-e koalíciós partnerük szigorúságával. Amint válaszolnak, beszámolunk róla.

CÍMLAPKÉP: Monika Vana, az osztrák Zöldek delegációvezetője az Európai Parlamentben. Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek