Négyszer is földrengés rázta meg Zágrábot, jöhet még újabb. Zágrábiak mondják el, mit élnek át most!

Szerző: Techet Péter
2020.03.22. 08:27

Vasárnap hajnalban és kora reggel négyszer is remegett a föld a horvát fővárosban, több épület is megsérült a belvárosban, az emberek rémületükben az utcákra menekülnek. Egy tizenötéves gyerek az első halálos áldozat. Zágrábiakat kérdeztünk, hogyan élik meg az eseményeket.

Négyszer is földrengés rázta meg Zágrábot, jöhet még újabb. Zágrábiak mondják el, mit élnek át most!

A Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés rázta meg Zágráb belvárosát vasárnap hajnalban és kora reggel többször is. A földrengés epicentruma a horvát belvárostól hét kilométerre északra található, azt leginkább a zágrábi dóm környékén lehetett érezni.

A dóm teteje le is törött:

a déli tornyának felső tíz-tizenkét méterét vitte le a földrengés, a Palmotić utcai Jézus Szíve-bazilikában pedig teljesen összeomlott belül minden.

A DÓM DÉLI TORNYA IS LETÖRÖTT. FOTÓ: VEČERNJI LIST

A horvát lapok további komoly épületi károkról számoltak be, egy halottról is van már hír. Az alsóvárosi Đorđević utcában összeomlott egy ház, itt a romok között találtak egy súlyosan sérült tizenöt éves gyereket, aki a Večernji List beszámolója szerint nem mutatott életjelet. Noha azonnal kórházba szállították, ott

már csak a kisgyerek halálát tudták megállapítani.

Könnyebb és súlyosabb sebesült már tucatnyi is van, senki sincs azonban életveszélyes állapotban.

Az emberek lemenekültek az utcára, a belügyminisztérium arra kéri őket: a koronavírus miatt senki se csoportosuljon, mindenki vegyen maszkot, a fertőzés veszélyét el kell kerülni.

9 óra után aztán negyedszerre is megremegett a föld, a Jutarnji List beszámolója szerint ez azonban már csak „kis remegés” volt, további károkat nem okozott eddig.

A külső kerületek biztonságosabbak, éppen ezért Andrej Plenković kormányfő és Milan Bandić polgármester vezetésével is a válságtanácskozás a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár épületében ült össze, ami a város déli részén van, elég messze a belvárostól.

A FASIZMUS ÁLDOZATAINAK TERÉNÉL MÁR RENDŐRÖK IRÁNYÍTANAK

Az Azonnali pár zágrábival beszélt, hogy miként élték meg az eseményeket

„Az utcakép olyan, mint a bombázás idején, és akkor is az egész városban szirénázást lehetett hallani”

– von történészhez méltóan párhuzamot Marijan, a zágrábi egyetem tanára 1995 szeptemberével, amikor szerb csapatok rakétákat lőttek a horvát fővárosra. Marijan közvetlenül az Alsóvárosban lakik, pár percre a dómtól, az ő házukban több kár is történt, a lakásukban falak omlottak be, jelenleg az utcán álldogál.

Ivan, aki minisztériumban dolgozik, Zágráb délnyugati külvárosi részén él, de nála is lehetett érezni a földrengést, lakásában ledőltek a szekrények, a fürdőszobájában megrepedt a fal. De a házban, ami még egy tipikus 60-as évekbeli jugoszláv munkásházként épült, két helyen leszakadtak az erkélyek is. Az anyagi károkon túl azonban ő nem tud a környezetében személyiekről. Ő amúgy jelenleg már úton is van Slavonski Brodba, a szüleihez, elvileg

a koronavírus miatt akarta elhagyni a fővárost, de a földrengés után még inkább úgy gondolja: a kelet-szlavóniai városban nagyobb biztonságban lesz.

IVANNÁL CSAK A BÚTOROK DŐLTEK ÖSSZE. FOTÓ: PRIVÁT

Egy zágrábi borblogger a negyedik rengés előtt arról írt az Azonnalinak, hogy ő is most még az utcán várakozik sok másik emberrel, mert már három rengés volt, tartanak visszamenni a lakásába. A lámpa esett rá, „szerencsés vagyok, hogy megvédett a takaró”. Komolyabb történésről nem számolt be.

Božana, aki közgazdászként dolgozik egy német cégnek, Újzágrábban él, messze a belvárostól, ő hasonlóan Ivanhoz csak rázkódásról számol be, le is esett az ágyáról:

„egyelőre nekem egy erősebb ébresztőórának tűnik az egész, de a belső részeken súlyosabb lehet a helyzet”.

Nikola, aki történész, de jelenleg munkanélküli idegenvezetőként a barátjával él együtt az Alsóvárosban – azaz Zágráb belvárosában –, azt írta: az ő házuk nem sérült, de mellettük több háznál is leestek a cserepek, lezúgott a vakolat, elmondása szerint teli van törmelékkel az utcájuk.

TÖRMELÉKBEN ÁLL ZÁGRÁB BELVÁROSA. FOTÓ: VEČERNJI LIST

Zrinka, aki egy bajorországi egyetemen tanít horvát nyelvet, de a koronavírus miatt pár napja hazatért, a zágrábi hegyvidéken lakik, elmondása szerint ő csak a harmadik, leggyengébb rengésre ébredt fel, csupán csörömpölés volt a konyhában, náluk nem történt nagyobb kár.

NYITÓKÉP: Fotók a Facebookról.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek