A pápa elengedi a koronavírusban megfertőzöttek bűneit

Szerző: Techet Péter
2020.03.22. 14:42

Rendkívüli pápai dekrétum hirdette ki, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén gyónás nélkül is teljes bűnbocsánatot nyernek a koronavírusban megfertőződött emberek.

A pápa elengedi a koronavírusban megfertőzöttek bűneit

A koronavírus nemcsak az egyes államokban, de a katolikus egyházban is rendkívüli intézkedéseket igényel. A katolikusok vonatkozásában ezt a kánonjog szabályozza, amellyel összefüggésben a vatikáni Apostoli Penitenciária, azaz a belső ügyekkel foglalkozó bírói fórum egy rendkívüli rendeletben és ahhoz fűzött magyarázatban is foglalkozott a koronavírussal és annak egyházi-vallási következményeivel. Annak kérdését kellett rendezni, hogy

miként gyakorolható a vallási élet jelen körülmények között, illetve miként részesülhetnek bűnbocsánatban azok, akik a betegség vagy a karantén miatt nem tudnak gyónni, áldozni.

A vatikáni döntés értelmében azok, akik jelenleg a járvány miatt kórházban vagy házi karanténban vannak – azaz eleve nem tudnának gyónni, áldozni menni –, teljes bűnbocsánatot nyernek, ha legalább valamilyen módon (televízión vagy rádión) követnek egy misét vagy rózsafüzér-imádságot vagy keresztutat, de legalább a Miatyánkot, az Üdvözlégyet és a katolikus hitvallást elimádkozzák, amennyiben „Isten iránti hittel és a felebarátok iránti szeretettel” teli a lelkük.

A TELJESEN ÜRES SZENT PÉTER-TÉR IDÉN MÁRCIUS 15-ÉN. FOTÓ: VATICAN NEWS

Ugyanezen feltételek érvényesek azokra is, akik kórházi dolgozóként vagy beteg ember ápolójaként, hozzátartozójaként nem tudnak misén résztvenni – ők, ha legalább az említett három imát elmondják, feloldozást nyernek bűneik alól.

Szintén a gyónással felérő bűnbocsánatot nyer az, aki a jelenlegi járvány idején legalább félórát naponta a betegekért és a járvány végéért – bizonyos meghatározott imákkal együtt – imádkozik, a Vatikán itt külön felhívja a rózsafüzér használatára a figyelmet.

Egy külön feljegyzésben a vatikáni Penitenciária azt is szabályozza, hogy bizonyos körülmények között lehetőség van a koronavírusban megfertőzöttek számára általánosan elengedni a bűneiket – anélkül, hogy egyénileg a dekrétumban leírtakat teljesítenék vagy egyáltalán teljesíteni tudnák.

Ezen rendkívüli helyzet fennforgását a helyi püspökök állapíthatják meg, ilyenkor a papok akár egy kórteremben vagy az előtt is elvégezhetik a feloldozást – ha szükséges, mindig a megfelelő védőfelszerelésben és ruhában. A rendelkezés felhívja a figyelmet: ahol még erre sincs mód, ott az egyén részéről elegendő a feloldozáshoz az őszinte elszánás és bűnbánat. Ferenc pápa is egy nemrégi prédikációban azt mondta:

„ha nincs a közeledben pap, akinél meggyónhatsz, beszélj Istennel, ő a te atyád, és mondd el neki az igazságot”.

Ferenc pápa egyben felkért minden keresztény (azaz nem csak katolikus) hívőt, hogy március 25-én, szerdán a világ közösen délben imádkozzék a járvány végéért és a gyógyulásokért. A pápa a jövő péntek esti nyilvános imáját szintén ezért fogja ajánlani.

NYITÓKÉP: Vatikáni esernyők a pápa nápolyi látogatásakor (2015) / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek