+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 21. szombat, 14:44
Jelenleg hat koronavírussal fertőzött beteg van intenzív osztályon, vigyázzanak az allergiások is, a kórházak betilthatják az apás szüléseket. Összefoglaló a szombati sajtótájékoztatóról.

Szombaton is kamerák elő állt az Operatív Törzs, az új szokásoknak megfelelően e-mailben feltett kérdéseket válaszolt meg Müller Cecília tisztifőorvos, és Lakatos Tibor ezredes. 

 

Nézzük tömören, miről volt szó!

 

+ A beazonosított fertőzöttek száma már 100 felett jár, az elmúlt 24 órában 18-cal több fertőzöttünk lett

 

+ Most már tényleg rövid időn belül érkeznek a tömeges megbetegedések.

 

+ A pénteken elhunyt 53 éves áldozat számos alapbetegséggel küszködött.

 

+ Új tévés tájékoztató kampány indul az idősek védelmében.

 

+ Bár az idősekre a legveszélyesebb a koronavírus, jelenleg egy negyvenes éveiben járó fertőzött is súlyos állapotban van.

 

+ Tegnap a román határnál alakult ki komoly várakozási idő, kétoldalú megbeszélések tartanak a szomszédos országok hatóságai között, hogy a humanitárius korridorokat fent tudják tartani. Rajkánál 20 kilométeres, Hegyeshalomnál 23 kilométeres sor van a határon.

 

+ Jelenleg 3771 hatósági házikarantén van hatályban, 94 esetben állapított meg ezzel kapcsolatban szabálytalanságot a rendőrség

 

Újságírói kérdésekre:

 

+ Lehetséges, hogy sokan már nagyon enyhe tünetekkel át is vészelték a fertőzést.

 

+ Müller Cecília tisztelettel kéri, ne csoportosuljunk például a Balatonnál sem, de arra nem válaszolt, tényleg megjelent-e ott is a vírus.

 

+ Az allergia is krónikus betegségnek számít, tehát veszélyeztetebbek az ezzel küszködők.

 

+ Ezentúl a szoros kontaktusok körén is elvégzik a vizsgálatokat.

 

+ A Nemzeti Egészségügyi Központon kívül még hét laborban végeznek még vizsgálatokat.

 

+ Bár elvileg tarthatnának a kórházak apás szülést, de az egészségügyi intézmény mégis dönthet úgy, hogy nem teszi ezeket lehetővé.

 

+ Nem szükséges a csomagolás nélküli élelmiszereket fertőtleníteni, az a fontos, hogy ne tapogassák őket össze a vásárlók.

 

+ Hat fertőzött van jelenleg intenzív osztályon.

 

+ Jelenleg is folynak modellszámítások a vírus lefolyásáról, de nem bocsájtkoznának spekulációkba.

 

+ Az országokat nem lehet összehasonlítani a járvány terjedésében, ezért nem következik a magas magyar halálozási arányból semmi.

 

+ Egyelőre nincs konkrét terv a kijárási tilalom bevezetésére, és nem az esetszámok nagysága fogja meghatározni a bevezetését. Az eddigi intézkedések megtették a hatásukat. Ha mégis lesz kijárási tilalom, az mindenkire fog vonatkozni életkortól függetlenül.

 

+ A tartalékos katonákat sem a kijárási tilalom miatt hívták be, hanem azért, hogy a többiek pihenhessenek.

 

+ Egyetlen hatóság sem jelezte, hogy tényleg lefoglalták volna a Csehországnak szánt maszkokat Indiából.

 

+ Jövő héten már látványosabb lesz a konténerkórházak építése.

 

+ A szállodák bezárása nincs napirenden.

 

BORÍTÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás