+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. március 21. szombat, 15:48
A koronavírus-világjárvány miatt már a hippimozgalom utolsó zárványa is kénytelen bezárni kapuit, sőt, kerítéssel fogják védeni magukat a hippik.

A Koppenhága bevárosának délkeleti részén található Christiania szabadváros a koronavírus-járvány miatt szombat délelőtt bezárta kapuit. A döntést – mint az önszervező közösség összes többi döntését –, a városi tanács hozta meg, a közleményt péntek este tették közzé Facebookon.

 

Milyen szabadváros?

 

Christiania városa több szempontból is egészen különleges jelenség. A dán fővároson belüli önjelölt város úgy tekint magára, mint ami nem tagja az EU-nak, legalábbis erre figyelmeztetik táblán a belépőket. Ráadásul

 

sehol a világon nem találni olyan zárványát a 60-70-es évek hippimozgalmának, amely a mai napig működőképes lenne.

 

Christiania története a 70-es évek elején kezdődött, amikor az állam működésével elégedetlen dán állampolgárok egy része önkényesen elfoglalta a második világháborúban katonai barakkoknak helyt adó városrészt.

 

Ekkoriban a fiatalok számára igen nehéz volt lakáshoz jutni és családot alapítani, így a tengerentúlról szabadon áramló eszmék mentén szánták magukat a területfoglalásra és csodával határos módon az általuk alapított szabadváros azóta is működik.

 

Dániában akkoriban egyébként sem volt ritka, hogy kommunákat alapítottak az emberek (a „kommuna” szó a mai napig szerepel sok térség hivatalos közigazgatási megnevezésében), ahol minden elképzelhető közös ügyről együtt döntött a városi tanács, a gyerekeknek nemcsak két szülője volt, hanem gyakorlatilag az egész közösség nevelte őket, és még a fürdőhelyiségeket és a mosdókat is közösen használták.

 

A területfoglalásnak és a rendületlen „függetlenségi harcnak” köszönhetően viszont egyedül Christiania élte túl ezt a négy évtizedet, pedig ez egyáltalán nem volt magától értetődő, ugyanis

 

lakóinak már több évtizede egy nehéz, permanens küzdelmet kell folytatniuk városuk fennmaradása érdekében.

 

A legfőbb konfliktusforrás mindig a kábítószer-használat volt, és hiába voltak Christianiaak szigorú szabályai erre vonatkozóan, az ország többi részéhez viszonyított szabadosságuk miatt hol a dán állammal, hol pedig a kábítószerpiacot kontrollálni akaró bűnszervezetekkel kerültek összetűzésbe.

 

A szabadváros viszont sosem arról szólt, hogy a területén belül aztán mindent szabad, amit csak el tudunk képzelni: a „keménydrogok” használatát például sosem tolerálták, a korai években először józanító karanténba zárták a függőket, azóta pedig minden további nélkül kidobnak bárkit, aki a tolerált kannabisz-származékokon kívül mással él.

 

Christiania szabadossága miatt hamar Koppenhága egyik legfőbb turistaattrakciójává vált – és nemcsak a szabad „füvezés”miatt, hanem az egyedülálló önszervezés és a sokszínű kulturális élet okán is,

 

ezért is jelzi a járványhelyzet komolyságát az, hogy még a szabadváros is kénytelen volt bezárni kapuit.

 

Jön a koronavírus, jön a kerítés

 

Az utóbbi egy hétben először különböző figyelmeztetésekkel próbálták kezelni a helyzetet, például megkérték a látogatókat, hogy tíz főnél nagyobb csoportokban ne tartózkodjanak a város területén, különös tekintettel arra, hogy időskorúak is élnek a szabadvárosban.

 

A látogatók viszont nem tettek eleget a kérésnek, az iskolabezárások után pedig különösen megnőtt a Christianiába érkezők száma, így az üzletek bezárása mellett arról is döntöttek, hogy

 

mostantól kerítéssel és őrökkel védik városukat

 

– mondta a dán közmédiának Hulda Mader szóvivő.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás