A dán hippik szabadvárosa is bezár a járvány miatt

Szerző: Varsányi Bence
2020.03.21. 15:48

A koronavírus-világjárvány miatt már a hippimozgalom utolsó zárványa is kénytelen bezárni kapuit, sőt, kerítéssel fogják védeni magukat a hippik.

A dán hippik szabadvárosa is bezár a járvány miatt

A Koppenhága bevárosának délkeleti részén található Christiania szabadváros a koronavírus-járvány miatt szombat délelőtt bezárta kapuit. A döntést – mint az önszervező közösség összes többi döntését –, a városi tanács hozta meg, a közleményt péntek este tették közzé Facebookon.

Milyen szabadváros?

Christiania városa több szempontból is egészen különleges jelenség. A dán fővároson belüli önjelölt város úgy tekint magára, mint ami nem tagja az EU-nak, legalábbis erre figyelmeztetik táblán a belépőket. Ráadásul

sehol a világon nem találni olyan zárványát a 60-70-es évek hippimozgalmának, amely a mai napig működőképes lenne.

Christiania története a 70-es évek elején kezdődött, amikor az állam működésével elégedetlen dán állampolgárok egy része önkényesen elfoglalta a második világháborúban katonai barakkoknak helyt adó városrészt.

Ekkoriban a fiatalok számára igen nehéz volt lakáshoz jutni és családot alapítani, így a tengerentúlról szabadon áramló eszmék mentén szánták magukat a területfoglalásra és csodával határos módon az általuk alapított szabadváros azóta is működik.

Dániában akkoriban egyébként sem volt ritka, hogy kommunákat alapítottak az emberek (a „kommuna” szó a mai napig szerepel sok térség hivatalos közigazgatási megnevezésében), ahol minden elképzelhető közös ügyről együtt döntött a városi tanács, a gyerekeknek nemcsak két szülője volt, hanem gyakorlatilag az egész közösség nevelte őket, és még a fürdőhelyiségeket és a mosdókat is közösen használták.

A területfoglalásnak és a rendületlen „függetlenségi harcnak” köszönhetően viszont egyedül Christiania élte túl ezt a négy évtizedet, pedig ez egyáltalán nem volt magától értetődő, ugyanis

lakóinak már több évtizede egy nehéz, permanens küzdelmet kell folytatniuk városuk fennmaradása érdekében.

A legfőbb konfliktusforrás mindig a kábítószer-használat volt, és hiába voltak Christianiaak szigorú szabályai erre vonatkozóan, az ország többi részéhez viszonyított szabadosságuk miatt hol a dán állammal, hol pedig a kábítószerpiacot kontrollálni akaró bűnszervezetekkel kerültek összetűzésbe.

A szabadváros viszont sosem arról szólt, hogy a területén belül aztán mindent szabad, amit csak el tudunk képzelni: a „keménydrogok” használatát például sosem tolerálták, a korai években először józanító karanténba zárták a függőket, azóta pedig minden további nélkül kidobnak bárkit, aki a tolerált kannabisz-származékokon kívül mással él.

Christiania szabadossága miatt hamar Koppenhága egyik legfőbb turistaattrakciójává vált – és nemcsak a szabad „füvezés”miatt, hanem az egyedülálló önszervezés és a sokszínű kulturális élet okán is,

ezért is jelzi a járványhelyzet komolyságát az, hogy még a szabadváros is kénytelen volt bezárni kapuit.

Jön a koronavírus, jön a kerítés

Az utóbbi egy hétben először különböző figyelmeztetésekkel próbálták kezelni a helyzetet, például megkérték a látogatókat, hogy tíz főnél nagyobb csoportokban ne tartózkodjanak a város területén, különös tekintettel arra, hogy időskorúak is élnek a szabadvárosban.

A látogatók viszont nem tettek eleget a kérésnek, az iskolabezárások után pedig különösen megnőtt a Christianiába érkezők száma, így az üzletek bezárása mellett arról is döntöttek, hogy

mostantól kerítéssel és őrökkel védik városukat

– mondta a dán közmédiának Hulda Mader szóvivő.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek