Otthonról szavaznának az amerikai képviselők, de főnökeik nincsenek oda az ötletért

2020.03.20. 19:40

Home Congresst, vagyis otthonról is végezhető képviselői munkát akar kiharcolni az amerikai képviselők egy része, emiatt házszabályt is módosítanának.

Otthonról szavaznának az amerikai képviselők, de főnökeik nincsenek oda az ötletért

Az amerikai szenátus fele 65 évnél idősebb képviselőkből áll:

a képviselők átlagéletkora 57,6 év, ami egy idősekre nézve halálos világjárvány idején jogos aggodalommal töltheti el őket és a választóikat.

A héten ráadásul két képviselőt is koronavírussal diagnosztizáltak, akik most egy jó darabig nem tudnak majd részt venni a törvényhozó testület munkájában – meg is született a megoldás,  két szenátor, az illinoisi demokrata Dick Durbin és az ohioi republikánus Rob Portman által benyújtásra került egy kétpárti határozatjavaslat, amely először csak harminc napra – majd igény esetén szenátusi jóváhagyással meghosszabbítható időtartamra – vészhelyzet esetén engedélyezné, hogy távolról voksoljanak a képviselők. Ezzel nemcsak elkerülhetnék a megfertőződést, de számukra lehetséges lenne, hogy akár betegen is szavazhassanak.

Ennek a technikai háttere azonban még nem megoldott, erre csak akkor kerülne sor, ha a képviselőház legalább fele, majd a szenátus legalább kétharmada elfogadja a rendelkezést. Képzelhetjük, a 2016-os elnökválasztás után, amikor is az oroszok megpróbálták befolyásolni az elnökválasztást, mennyire lehetnek elragadtatva a digitális szakemberek az ötlettől. 

Bár a törvényhozói testület munkájának helyet adó Capitolium épületébe már március 12 óta már nem engednek be látogatókat, a képviselők nagyon könnyen megfertőzhetik egymást, hiszen az informális politikai háttéralkukat nemigen lehet az amerikai egészségügyi kormányügynökség, a CDC által ajánlott hat láb (körülbelül másfél-két méter távolságból) levezényelni. Ráadásul nemcsak a képviselők, de a saját alkalmazottaik is potenciális vírushordozók lehetnek (és valószínűleg néhányan közülük már azok is). Kéttucatnyi képviselő és szenátor már önkéntes karanténba vonult, miután bizonyítottan koronavírus-fertőzött személlyel érintkezett, köztük Ted Cruz, volt republikánus elnökjelölt-aspiráns is, aki most kedden „szabadult”, betartva az előírt tizennégy napot.

Mitch McConnel, a szenátus republikánus többségének vezetője viszont hamar elutasította az ötletet, annak ellenére, hogy Trump elnök erőteljesen ellenez minden, tíz főnél nagyobb gyülekezést. Helyette sokkal több időt hagyna a szavazásokra:

eszerint egyszerre csak néhány képviselő tartózkodhatna az ülésteremben, majd a szavazat leadása után távozna, ezzel megelőzve bármilyen tumultust.

Az egyébként 78 éves Mitch McConnelhez hasonlóan szintén veszélyeztetett korú, 79 éves Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke is, de ő is hamar visszadobta az ötletet, mondván: vészhelyzet idején a kapitánynak kell utolsóként elhagynia a hajót. 

Az elégedetlenkedők hangja nő, pedig van egy sokkal fontosabb feladatuk is: megállapodni a harmadik mentőcsomag tartalmában, amit a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére hoznának. Ez a mentőcsomag egybillió dollárt mozgósítana. Emellett 75 ezer dollár alatti éves jövedelem alatt minden felnőtt amerikai állampolgár egy egyszeri, 1200 dolláros juttatást kapna, amely gyerekenként további 500 dollárral egészülne ki. 99 000 dolláros éves jövedelemig bezárólag fokozatosan csökkenne ez az összeg, efölött pedig megszűnne ez a segély. A gazdaságélénkítő csomag további milliárdokat különítene el a légitársaságoknak és kisvállalkozásoknak – érthető a sietség, a Goldman Sachs előrejelzése alapján hamarosan 2,25 millióan veszíthetik el a munkahelyüket az Egyesült Államokban.

A képviselőháznak nem kell visszatérnie a fővárosba egészen a jövő hétig, amikor is a fenti mentőcsomagról szavaznak: sokan reménykednek, hogy egyhangúan átmegy, és visszatérhetnek az otthonaikba, de a házelnök, Nancy Pelosi már kiadott egy közleményt, amiben bírálja a tervezetet, mondván, az túl sokat költene a nagyvállalatok kisegítésére a munkások helyett. A szenátus azonban Mitch McConnel szerint nem megy sehova, és addig nem is fog, amíg el nem dől a Phase-3-nak keresztelt törvénycsomag sorsa.

BORÍTÓKÉP: A Kapitólium, az Egyesült Államok kongresszusának székhelye. Fotó: Wikimedia Commons

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek