+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 20. péntek, 15:03
Immár az ország minden területén vannak betegek, többen is csalással próbálkoznak hasznot húzni a járványhelyzetből, a rendőrség szerint pedig sokan szegik meg a hatósági házi karantént: többek között erről volt szó az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján, ahol nem sok újságírói kérdésre kaptunk választ.

Immár nem személyesen, hanem a közmédia képernyőjén keresztül jelentkezett pénteken az operatív törzs, ahol lakatos Lakatos Tibor rendőrezredes, Müller Cecília országos tisztifőorvos, a honvédségtől pedig Dr. Ruszin Romulusz tájékoztatta a közvéleményt a koronavírus legfrissebb hazai fejleményeiről. És bár az újságírók védelmére hivatkozva szüntették be a személyes sajtótájékoztatókat, az új rendszernek volt egy, az operatív törzs számára kényelmesebb hozadéka:

 

kevesebb kérdésre kell csak válaszolniuk.

 

Az első online sajtótájékoztatót pénteken csupán fél óra alatt lezavarták ugyanis, és csak 6-7 sajtókérdésre válaszolt az operatív törzs. Így egyebek között az Azonnali kérdéseire sem került sor (ha ezekre vagy kíváncsi, pörgess a cikk végére), amelyet viszont kitartóan továbbra is küldözgetni fogunk az operatív törzsnek, hátha egyszer választ is kapunk.

 

A tisztifőorvos a sajtótájékoztatón többek között arról is beszélt:

 

még a csoportos megbetegedések fázisában áll a járvány hazai terjedése, de immár a tömeges megbetegedések küszöbén állunk.

 

Utóbbi kategória azt jelenti, hogy már nem lehet visszavezetni kontaktkutatással, kitől is indult a fertőzés, míg a csoportos megbetegedéseknél még visszavezethető a fertőzés eredete. Ezek mellett a napi sajtótájékoztatón Müller Cecília arról beszélt:

 

+ A járvány területi adataihoz egyelőre a közvélemény nem fér hozzá, de ezek a hatóságok rendelkezésére állnak. Annyit árult el:

 

immár az ország minden területén vannak betegek.

 

Immár három magyarországi áldozata is van a koronavírusnak, miután a kórházban elhunyt egy 68 éves és 74 éves férfi beteg is. Korábban egy 75 éves férfi halt még bele a járványba.

 

A három áldozat egyébként is kockázati csoportot jelentett, mivel már más, egyéb betegségekben is szenvedtek, melyekre csak rárakódott a betegség, ez segítette elő a halálukat.

 

A fiatalok is elkaphatják a járványt, csak ők jó 80 százalékban enyhébb tünetekkel, pár nap alatt túlesnek rajta: ezzel együtt érdemes nekik is komolyan venniük a koronavírust, hiszen az időseknek átadhatják azt. Müller ezért felszólított mindenkit: a fiatalok ne bulizzanak, a külföldről érkezők önkéntesen különítsék el magukat, a nyugdíjasok maradjanak otthon, a munkavállalók pedig, ha tehetik, otthonról dolgozzanak.

 

A tisztifőorvos a nyugdíjasokat nyomatékosan kérte arra, ne mozduljanak ki, de egyelőre nincsen arról szóló rendelkezés, ami az ő szabad mozgásukat korlátozhatná.

 

Jó hír, hogy

 

már hét gyógyult is elhagyhatta a kórházakat: ebből ketten magyar állampolgárok, öten pedig irániak.

 

Müller Cecília kiállt amellett, hogy egészséges embereknek maszkra továbbra sincsen szüksége. Sima sebészeti maszkokat már kaptak az egészségügyi dolgozók, speciális, FFP3 típusú maszkokra pedig akkor van szükség, ha bizonyítottan koronavírusos beteget látnak el, vagy cseppképződéssel járó beavatkozást végeznek.

 

Lakatos Tibor rendőrezredes bejelentette:

 

Akinek tartozása van a vízszámlájában, annál sem zárják el a vizet a járványra való tekintettel, vagyis felfüggesztik a tartozások miatti vízkorlátozásokat.

 

Egyre többen szegik meg a hatósági házi karantén szabályait, az ilyen esetben 14 napra hatóságilag otthonmaradásra kötelezett 3506 fő közül már 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, 58 esetben pedig szabálysértési feljelentést is tettek.

 

Az üzletek bezárásával kapcsolatban 3 fő figyelmeztetésben, 7 fő helyszíni bírságban részesült, 9 fő ellen pedig szabálysértési feljelentés indult a rendelkezések megsértése miatt.

 

Akadtak bűncselekmények is, március 19-ig 47 ilyen eljárást kellett indítani a koronavírussal kapcsolatban. 12 fő esetében közveszéllyel fenyegetés, 8 esetében csalás, 7 esetben pedig járványügyi szabályozás megszegése a vád.

 

Van, aki a rendkívüli helyzetben ígéretekkel csapná be polgártársait: Somogy megyében volt olyan eset, hogy

 

egy nő az ÁNTSZ ellenőrének adta ki magát, és több millió forintot akart kicsikarni egy cégtől egy állítólagos koronavírus elleni vakcinára,

 

ellenkező esetben üzletbezárással fenyegetett. Ő azóta már előzetes letartóztatásban van.

 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren jelenleg 42 fő várakozik: egy részük tranzitforgalomban, vagyis továbbutazására vár, másik részük egyedi engedélyre, hogy beléphessen Magyarországra. A várakozóknak a hatóságok élelmet, vizet, takarót, maszkokat, wifit és nyomtatásra képes számítógépeket is biztosítottak.

 

Nincs szó arról, hogy karanténszállókat alakítanának ki bárhol, Lakatos tájékoztatása szerint elhelyezési tartalékobjektumokról lehet beszélni. Ezek használaton kívüli, de jó állapotú szociális létesítményekben, üdülőkben és rendőrségi objektumokban kerülnek kialakításra, és ide akkor kerül valaki, ha a jelenleg használt kapacitás nem elég.

 

A sajtótájékoztatón továbbá elmondták: szombaton újabb maszkok gyártásához szükséges alapanyagszállítmány érkezik,

 

a büntetésvégrehajtási intézmények pedig hamarosan képesek lesznek magasabb védőképességű maszkokat is gyártani.

 

Az áruszállítás javarészt zavartalan, ugyanakkor Rajkánál 120, Hegyeshalomnál 150 perc várakozási idővel kell számolniuk a kaminonosoknak. Csanádpalotánál viszont a román hatóságok ellenőrzése miatt 35 kilométeres a kocsisor, a hatóságok ott a várakozóknak vizet osztanak.

 

A 71, a járványhelyzet megelőzése érdekében honvédségi irányítás alá vett céggel kapcsolatban Dr. Ruszin Romulusz adott tájékoztatást:

 

Elmondta, a cégeknél megjelenő katonák legfőbb feladata, hogy az ellátás biztonságában közreműködjenek, segítsenek.

 

Ezen felül több helyen katonai rendészjárőr-szolgálat is meg fog jelenni: az ő feladatuk a polgárok biztonságérzetének fokozása, ugyanis esetleges bűncselekmény esetén a katonák is feltartóztathatják az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig.

 

Katonák a szlovák és az osztrák határ mellett is segítenek a rendőröknek.

 

Mire volt kíváncsi az Azonnali?

 

Mint említettük, túl sok sajtókérdésre nem válaszoltak az online sajtótájékoztatón, így az Azonnali előzetesen elküldött kérdései sem kerültek a kalapba. De miket is kérdeztünk volna az operatív törzstől?

 

+ Pintér Sándor idő előtt elhagyhatta a karantént. Találkozott-e azóta  már Orbán Viktorral személyesen, ha pedig még nem, akkor ezzel kapcsolatban kivárja-e a szükséges 14 napot?

 

Kellett-e már más minisztereken vagy Orbán Viktoron  koronavírus-tesztet elvégezni, ha igen, miért merült fel ennek szükségessége? Kiken kellett ezt elvégezni, és milyen eredményük lett?

 

Felkészültek-e arra az eshetőségre, hogy ha Orbán Viktor elkapná a  koronavírust, kinek kellene őt helyettesíteni? Pintér Sándornak? És ha Pintér úrról is kiderülne, koronavírusos, akkor ki lenne a továbbiakban a miniszterelnök helyettesítője, Varga Mihály vagy Semjén Zsolt?

 

BORÍTÓKÉP: M1

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

Három fertőzési gócpontot azonosítottak be, ebből egy bánsági, egy erdélyi.

A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Az országos tisztifőorvos szerint ez nem segíti a járvány kezelését. Összefoglaltuk, mi hangzott el a pénteki koronatájékoztatón!

Míg Belaruszban szinte az élet változatlanul folyik tovább járvány idején, és az ország elnöke is inkább traktorozásra szólítja fel lakosait, Litvánia szerint Belarusz titkolózik és próbálja eltussolni a járvány valódi mértékét.

A halálos áldozatok mindegyike krónikus beteg volt, a regisztrált fertőzöttek száma pedig elhagyta a hatszáz főt.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás