+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 21. szombat, 09:44
Február végén negyvenezren utaztak Milánóba egy focimeccsre, ami után hajnalig ölelkezett és bulizott a város nagyrésze. Nem csak egymást, de még az ellenfél csapatát is megfertőzték valószínűleg.

Egészen szomorú következtetésre jutott az olasz immunológus, Francesco Le Foche: a szakember szerint a Lombardia tartományában található Bergamót pont a város történetének egyik legszebb napja küldhette padlóra a  koronavírussal, amikor a 122 ezres város futballcsapata, az Atalanta eddigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy február 19-én 4-1-re verte meg a Bajnokok Ligájának legjobb tizenhat csapata között a Valenciát.

 

Az Atalantát hagyományosan vallásosan imádó város nem csak kollektív eufóriában volt, de negyvenezren el is utaztak közülük Milánóba, ugyanis a bergamói stadion nem felelt meg az UEFA követelményeinek.

 

„Egy hónap telt el, és a fertőzöttek száma alapján kijelenthető, hogy a meccs is rásegített a járvány terjedésére.

 

40 ezer ember utazott el a milánói San Siróba, és a meccs alatt ölelkeztek, örömittasan kiabáltak, ezzel pedig továbbadhatták a vírust. Azt is el tudom képzelni, hogy voltak, akik már lázasan mentek a meccsre, mert megvolt a jegyük, és nem akartak lemaradni erről a különleges alkalomról.

 

Utólag belegondolva, őrültség volt ezt a meccset nézők előtt megrendezni, de akkor még senki nem sejtette, hogy ilyen nagy a baj”

 

– mondta a Football-Italiának Le Foche.

 

A meccs spanyolországi visszavágóját már nézők nélkül rendezték meg Valenciában, és valószínűleg ott sem tett jót a fertőzés terjedésének, hogy a spanyol szurkolók az utcán gyűltek össze a csapatuk fogadásához, ami végül megint négy gólt kapva esett ki a BL-ből. Akkorra Olaszországban már annyira durva volt a helyzet, hogy az Atalanta hivatalos közleményben is kérte a szurkolóit, kivételesen ne ünnepeljék meg az újabb nagy napot.

 

A VALENCIAI STADION MELLETTI UTCA A ZÁRTKAPUS VISSZAVÁGÓ ALATT

 

A vírus és a focicsapat utazgatása nem csak a szurkolóknak és Bergamo lakosainak nem tett különösebben jót, hanem a sportolóknak sem: a Valencia épp a héten jelentette be, hogy a klub alkalmazottjainak 35 százaléka elkapta a fertőzést, ahogy az Atalanta teljes kerete is karanténban várja jelenleg a sorsát.

 

A Bajnokok Ligáját közben minden más komolyabb sporteseménnyel együtt határozatlan időre leállították. Mivel a labdarúgó Európa-bajnokságot egy évvel eltolták, még van esély arra, hogy nyáron befejezzék a kupasorozatot, de továbbra is fennáll az esélye annak, hogy  eredmény nélkül fújják le az idényt, tehát statisztikailag bármiféle nyom nélkül tűnik el az Atalanta történetének legsikeresebb szezonja.

 

Ez persze a mostani helyzetben talán kevés embert érdekel ott igazán: a városnak már több, mint ötszáz halottja van a koronavírus miatt, ebből csak százan csütörtökön.

 

FOTÓK: Ultras-Tifo / Faebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás