+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 21. szombat, 09:44
Február végén negyvenezren utaztak Milánóba egy focimeccsre, ami után hajnalig ölelkezett és bulizott a város nagyrésze. Nem csak egymást, de még az ellenfél csapatát is megfertőzték valószínűleg.

Egészen szomorú következtetésre jutott az olasz immunológus, Francesco Le Foche: a szakember szerint a Lombardia tartományában található Bergamót pont a város történetének egyik legszebb napja küldhette padlóra a  koronavírussal, amikor a 122 ezres város futballcsapata, az Atalanta eddigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy február 19-én 4-1-re verte meg a Bajnokok Ligájának legjobb tizenhat csapata között a Valenciát.

 

Az Atalantát hagyományosan vallásosan imádó város nem csak kollektív eufóriában volt, de negyvenezren el is utaztak közülük Milánóba, ugyanis a bergamói stadion nem felelt meg az UEFA követelményeinek.

 

„Egy hónap telt el, és a fertőzöttek száma alapján kijelenthető, hogy a meccs is rásegített a járvány terjedésére.

 

40 ezer ember utazott el a milánói San Siróba, és a meccs alatt ölelkeztek, örömittasan kiabáltak, ezzel pedig továbbadhatták a vírust. Azt is el tudom képzelni, hogy voltak, akik már lázasan mentek a meccsre, mert megvolt a jegyük, és nem akartak lemaradni erről a különleges alkalomról.

 

Utólag belegondolva, őrültség volt ezt a meccset nézők előtt megrendezni, de akkor még senki nem sejtette, hogy ilyen nagy a baj”

 

– mondta a Football-Italiának Le Foche.

 

A meccs spanyolországi visszavágóját már nézők nélkül rendezték meg Valenciában, és valószínűleg ott sem tett jót a fertőzés terjedésének, hogy a spanyol szurkolók az utcán gyűltek össze a csapatuk fogadásához, ami végül megint négy gólt kapva esett ki a BL-ből. Akkorra Olaszországban már annyira durva volt a helyzet, hogy az Atalanta hivatalos közleményben is kérte a szurkolóit, kivételesen ne ünnepeljék meg az újabb nagy napot.

 

A VALENCIAI STADION MELLETTI UTCA A ZÁRTKAPUS VISSZAVÁGÓ ALATT

 

A vírus és a focicsapat utazgatása nem csak a szurkolóknak és Bergamo lakosainak nem tett különösebben jót, hanem a sportolóknak sem: a Valencia épp a héten jelentette be, hogy a klub alkalmazottjainak 35 százaléka elkapta a fertőzést, ahogy az Atalanta teljes kerete is karanténban várja jelenleg a sorsát.

 

A Bajnokok Ligáját közben minden más komolyabb sporteseménnyel együtt határozatlan időre leállították. Mivel a labdarúgó Európa-bajnokságot egy évvel eltolták, még van esély arra, hogy nyáron befejezzék a kupasorozatot, de továbbra is fennáll az esélye annak, hogy  eredmény nélkül fújják le az idényt, tehát statisztikailag bármiféle nyom nélkül tűnik el az Atalanta történetének legsikeresebb szezonja.

 

Ez persze a mostani helyzetben talán kevés embert érdekel ott igazán: a városnak már több, mint ötszáz halottja van a koronavírus miatt, ebből csak százan csütörtökön.

 

FOTÓK: Ultras-Tifo / Faebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás