Bergamo történetének egyik legnagyobb napja is segített a koronavírusnak

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.21. 09:44

Február végén negyvenezren utaztak Milánóba egy focimeccsre, ami után hajnalig ölelkezett és bulizott a város nagyrésze. Nem csak egymást, de még az ellenfél csapatát is megfertőzték valószínűleg.

Bergamo történetének egyik legnagyobb napja is segített a koronavírusnak

Egészen szomorú következtetésre jutott az olasz immunológus, Francesco Le Foche: a szakember szerint a Lombardia tartományában található Bergamót pont a város történetének egyik legszebb napja küldhette padlóra a  koronavírussal, amikor a 122 ezres város futballcsapata, az Atalanta eddigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy február 19-én 4-1-re verte meg a Bajnokok Ligájának legjobb tizenhat csapata között a Valenciát.

Az Atalantát hagyományosan vallásosan imádó város nem csak kollektív eufóriában volt, de negyvenezren el is utaztak közülük Milánóba, ugyanis a bergamói stadion nem felelt meg az UEFA követelményeinek.

„Egy hónap telt el, és a fertőzöttek száma alapján kijelenthető, hogy a meccs is rásegített a járvány terjedésére.

40 ezer ember utazott el a milánói San Siróba, és a meccs alatt ölelkeztek, örömittasan kiabáltak, ezzel pedig továbbadhatták a vírust. Azt is el tudom képzelni, hogy voltak, akik már lázasan mentek a meccsre, mert megvolt a jegyük, és nem akartak lemaradni erről a különleges alkalomról.

Utólag belegondolva, őrültség volt ezt a meccset nézők előtt megrendezni, de akkor még senki nem sejtette, hogy ilyen nagy a baj”

– mondta a Football-Italiának Le Foche.

A meccs spanyolországi visszavágóját már nézők nélkül rendezték meg Valenciában, és valószínűleg ott sem tett jót a fertőzés terjedésének, hogy a spanyol szurkolók az utcán gyűltek össze a csapatuk fogadásához, ami végül megint négy gólt kapva esett ki a BL-ből. Akkorra Olaszországban már annyira durva volt a helyzet, hogy az Atalanta hivatalos közleményben is kérte a szurkolóit, kivételesen ne ünnepeljék meg az újabb nagy napot.

A VALENCIAI STADION MELLETTI UTCA A ZÁRTKAPUS VISSZAVÁGÓ ALATT

A vírus és a focicsapat utazgatása nem csak a szurkolóknak és Bergamo lakosainak nem tett különösebben jót, hanem a sportolóknak sem: a Valencia épp a héten jelentette be, hogy a klub alkalmazottjainak 35 százaléka elkapta a fertőzést, ahogy az Atalanta teljes kerete is karanténban várja jelenleg a sorsát.

A Bajnokok Ligáját közben minden más komolyabb sporteseménnyel együtt határozatlan időre leállították. Mivel a labdarúgó Európa-bajnokságot egy évvel eltolták, még van esély arra, hogy nyáron befejezzék a kupasorozatot, de továbbra is fennáll az esélye annak, hogy  eredmény nélkül fújják le az idényt, tehát statisztikailag bármiféle nyom nélkül tűnik el az Atalanta történetének legsikeresebb szezonja.

Ez persze a mostani helyzetben talán kevés embert érdekel ott igazán: a városnak már több, mint ötszáz halottja van a koronavírus miatt, ebből csak százan csütörtökön.

FOTÓK: Ultras-Tifo / Faebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek