Bajorországban is jön a kijárási tilalom

Szerző: Illés Gergő
2020.03.20. 13:28

Igaz, munkába járni, bevásárolni és szabad levegőn egyedül sportolni továbbra is lehet majd. De a bajorok nagy bánatára már barkácsáruházba sem lehet majd járni.

Bajorországban is jön a kijárási tilalom

Kijárási korlátozásokat jelentett be Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök Bajorország egész területére a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében – írja a Die Welt pénteken.

Németország második legnépesebb, több, mint tizenkétmilliós tartományában emiatt csak jó okkal lehet majd az utcákra lépni: az intézkedések hatálya egyelőre két hét, és péntek éjféltől vezetik be őket az egész tartomány területén. Söder azt nyilatkozta,

„szinte teljesen leállítjuk a közösségi életet”, mivel „nem tudjuk többé elfogadni”, hogy még mindig sok ember járkál kinn az utcákon a jelenlegi, otthonmaradásra buzdító intézkedések ellenére.

Bajorországban tehát csak akkor lehet majd kimenni az utcára, ha erre valakinek jó oka van: munkába járni, bevásárolni, orvoshoz vagy patikába menni, másoknak segíteni továbbra is megengedett, az élettársakat is meg lehet látogatni. Emellett engedélyezett a szabadtéri sporttevékenység is – de csakis egyedül, vagy a velünk egy háztartásban élőkkel.

Az intézkedések betartatásáért a rendőrség lesz felelős, Söder pedig a szabályszegők számára „magas bírságokat” helyezett kilátásba. Egyúttal arra is felszólított, senki ne tartson partikat otthon, a szomszéd gyerekeket se hívjuk át.

Ezen felül bezárnak a barkácsáruházak is, mivel az azokban való vásárolgatást a bajorok Söder szerint „szabadidős szórakozássá” fejlesztették.

Egyúttal felszólított arra is, hogy az emberek fejezzék be a felhalmozó bevásárlásokat (hamstern, vagyis hörcsögösködés, ahogy Németországban mondják).

Söder leszögezte: a tartományi kormányzat amiatt sem aggódik, hogy kabinlázat, vagyis a bezártság miatti depressziót idézne elő az intézkedésekkel, a friss levegő ugyanis jót tesz, vagyis indokolt esetekben, vagy például sportolni továbbra is szabad lesz majd.

BORÍTÓKÉP: A müncheni Angol kert rengeteg bajorral 2018 áprilsában / Illés Gergő (Azonnali)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek