+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. március 20. péntek, 11:33
Kétszáz kvadrillió számítás másodpercenként, ez egy embernek hatmilliárd évbe kerülne: beszállt a koronavírus elleni küzdelembe az IBM Summit nevű szuperszámítógépe, talált is potenciálisan hetvenhét anyagot, ami megakadályozhatja a vírus terjedését.

A világ leggyorsabb szuperszámítógépe, az IBM által kifejlesztett Summit (amúgy a második ilyen gép, a Sierra is az övék), néhány specifikációja:

 

több számítást képes elvégezni másodpercenként, mint a világ lakossága egy év alatt (kétszáztrillió), ezzel egymilliószor erősebb a leggyorsabb laptopnál,

 

és most kölcsönadták néhány kutatónak, hogy a koronavírus terjedésének az ellenszerét keressék vele. A tennessei Oak Ridge-ben felállított laborban már korábban is az Emberiség Problémáira kereshették a megoldásokat a tudósok: besegített már a Summit a rák és az éghajlatváltozás elleni küzdelembe, valamint új anyagok kifejlesztésébe is – a ChemRxiv nevű tudományos folyóiratban pedig nemrég megjelent egy publikáció, amihez a gép számítókapacitását használták fel: ennek eredményeképpen hetvenhét olyan összetevőt sikerült izolálni, ami potenciálisan megállíthatja a Covid-19 koronavírus terjedését.

 

Egy vírus egyetlen célja, hogy reprodukció útján terjedjen, ehhez pedig durván leegyszerűsítve „beköltözik” egy sejtbe, átírja annak a DNS-ét, hogy az onnantól kezdve újabb vírusok millióit állítsa elő. De először bebocsátást kell nyerjen: minden második koronavírusos hírben, legalább egy képen rajta van egy szőrös gömb, egy elképzelt rajz a vírusról.

 

KÖRBE-KÖRBE EZEK A SZŐRÖS KIS IZÉK

 

Ezek a szőröcskéket hívjuk úgy hogy kapszulafehérje, és kvázi tolvajkulcsként működnek a megtámadott sejt felületén lévő „zárak” kinyitásához. Ha sikerül becsapnia a vírusnak a sejtet, bejutva átírja annak DNS-ét, így onnantól kezdve nem újabb sejteket, hanem vírusok millióit fogja előállítani.

 

A tanulmány célja az volt, hogy az immár izolált koronavírus fehérjekapszulájáról egy számítógépes modell segítségével olyan anyagokat keressenek, amik kötődnek a vírus fehérjekapszulájához, megakadályozva ezzel annak bejutását és terjedését egy emberi sejtbe. Több, mint nyolcezer lehetséges anyagból hetvenhét maradt a szimuláció végére – fontos megjegyezni, hogy ezek a valóságban még nem váltak be, de ennek a tanulmánynak köszönhetően elkezdődhet egy újabb tesztelési fázis egy még pontosabb fehérjekapszula-modellel. Azokat pedig már gyakorlati kísérletek követhetik, amik elengedhetetlenek, ha hatékony vakcinát akarunk fejleszteni. 

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megyénkénti lebontásban lehet követni, hogy hol mennyire fegyelmezetten maradtak otthon az emberek a koroanvírus-járvány alatt. Mutatjuk.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás