+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 19. csütörtök, 08:07
Erre már hatvan éve nem volt példa, de nem csoda: a hajóforgalom leállt, így a víz sokkal áttetszőbb, a levegő pedig sokkal tisztább lett.

FRISSÍTÉS: Sajnos ez a hír nem igaz. :(

 

Európában messze Olaszországot bénította meg leginkább a koronavírus, jelenleg az országban már több, mint 35 ezer fertőzött van. A járványveszély miatt azonban a hatóságoknak lényegében az egész országot le kellett zárniuk: az utcára bár bevásárlás céljából például ki lehet menni, de a városokból elutazni csak különengedéllyel lehet, és tilosak a nyilvános események is. Ebből is következik, hogy az ország turizmusa is pont a turisztikai szezon előtt földbe állt.

 

Emiatt viszont az egyébként komolyan elturistásodott északolasz városból, Velencéből is kiűzte a koronavírus a tömegturizmust, a város csatornáin így lényegében megállt a forgalom. A leállásnak azonban volt egy váratlan, és a helyi lakosok által üdvözölt következménye is:

 

az általában gondolákkal és hajókkal zsúfolt csatornákban megjelentek a hattyúk, a kikötőben pedig delfinek is úsznak.

 

Sokan ezt annak tudták be, hogy a vízi forgalom leállása miatt kitisztult a víz Velencében, ugyanakkor az ABC Newsnak küldött nyilatkozatában a velencei lagúnarendszer tudományos vizsgálatával foglalkozó konzorcium igazgatója igyekezett emlékeztetni: a csatornák nem tisztultak ki, csupán azért látszanak kristálytisztának és átlátszónak, mert a víz alján az üledéket nem kavarja fel semmi.

 

Ugyanerről beszélt a CNN-nek a város polgármestere is: szerinte nem is a víz, inkább a város levegője tisztult ki jelentősen, hiszen a csatornákból eltűntek a vízibuszok, a kikötőkbe sem jönnek óriási turistahajók.

 

A helyiek viszont természetesen örülnek a delfinek feltűnésének, egy Twitter-felhasználó arról beszélt, már 60 éve nem láttak delfint a csatornákban:

 

 

Egy másik twitterező szerint az történt, hogy a természet megnyomta a reset-gombot:

 

 

De több olaszországi városban is állatok jelentek meg az utcákon az emberek helyett:

 

 

BORÍTÓKÉP: Francesco Delrio / @NotLazacette (Twitter)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás