+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 19. csütörtök, 09:56
Az Európai Bizottság elnöke már őszre ellenszert remélt, de nem más, mint az Európai Gyógyszerügynökség hűtötte le a kedélyeket.

Az egyébként orvos végzettségű Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke nyilatkozta nemrég, hogy szerinte már ősz előtt piacra kerülhet a koronavírus ellenszere – ugyanakkor hiába az elnöki ígéret, a Politicónak adott nyilatkozatában az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szóvivője úgy vélte,

 

a folyamat akár 12-18 hónapig is eltarthat.

 

Von der Leyen még kedden posztolt egy videót azt követően, hogy tárgyalt a koronavírus elleni vakcinán jelenleg is dolgozó CureVac német biotechnikai cég képviselőivel. Akkor a bizottsági elnök abban bízott, hogy az EU pénzügyi segítségével felvértezve őszre már a piacon lehet majd a vakcina, vagyis legkésőbb addig kell kivárni, és nem kell tovább aggódni a vírus miatt.

 

 

Később a bizottsági elnök pontosított, azt mondta, az őszi időpontot maga a cég irányozta elő, ráadásul ő is úgy vélte, hogy krízishelyzet idején „fel tudjuk gyorsítani az általában lassú [szabályozási] folyamatokat”.

 

Az EMA már nem ennyire optimista: a gyógyszerügynökség megerősítette,

 

már folyamatban van a munka a koronavírus ellenszerének kifejlesztésén,

 

és olyan gyorsan dolgoznak a vakcinán, „amennyire az lehetséges” azzal, hogy felveszik a kapcsolatot a fejlesztőkkel és szabályozói tanácsokat adnak. „Elsőszámú prioritásunk a COVID-19-re gyors választ adni” – írta közleményében az EMA, amely már fel is állított egy csapatot csak arra, hogy felgyorsítsák a fejlesztés alatt álló ellenszeren való szabályozói munkát. Ugyanakkor az ügynökség sem pár hónapon belüli piacra kerüléssel számol, hanem legalább 12 hónapot kellene még várni arra.

 

Honnan vette von der Leyen az őszi piacra kerülést?

 

A vakcinán dolgozó CureVac publikusan sosem állította, hogy őszig kész lenne az ellenszer, ugyanakkor a cég többségi tulajdonosa, Dietmar Hopp már többször is utalt egy ilyen forgatókönyvre. Szerdán például a legnagyobb példányszáú német bulvárlapnak, a Bildnek Hopp úgy nyilatkozott, szerinte, ha a szabályozók zöld utat adnak nekik, akkor ősszel valóban kész lehet a vakcina.

 

A valóság azonban valamivel komplexebb: a cég szakértői szerint addigra legfeljebb a fejlesztés első, kísérleti fázisa fejeződhet be, amelyben megállapítják, hogy az alapvető biztonsági követelményeknek az ellenszer megfelel-e.

 

Ezt követően a legtöbb vakcinának és gyógyszernek még két további fázison kell keresztülmennie azok elfogadása előtt.

 

Az Európai Unió még hétfőn ajánlott fel pénzügyi segítséget a CureVac-nak, miután Németországból olyan hírek röppentek fel, hogy Donald Trump kivásárolná a céget Európából cserébe azért, hogy az Egyesült Államok számára biztosítson exkluzív hozzáférést a vakcinához. Később mind az Egyesült Államok, mind a cég tagadta, hogy ilyesmiről lenne szó, von der Leyen pedig azt nyilatkozta, a CureVac európai cég, így „Európában is akarjuk tartani”.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Bizottság (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás