Nem lesz kész a koronavírus elleni európai vakcina őszig

Szerző: Illés Gergő
2020.03.19. 09:56

Az Európai Bizottság elnöke már őszre ellenszert remélt, de nem más, mint az Európai Gyógyszerügynökség hűtötte le a kedélyeket.

Nem lesz kész a koronavírus elleni európai vakcina őszig

Az egyébként orvos végzettségű Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke nyilatkozta nemrég, hogy szerinte már ősz előtt piacra kerülhet a koronavírus ellenszere – ugyanakkor hiába az elnöki ígéret, a Politicónak adott nyilatkozatában az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szóvivője úgy vélte,

a folyamat akár 12-18 hónapig is eltarthat.

Von der Leyen még kedden posztolt egy videót azt követően, hogy tárgyalt a koronavírus elleni vakcinán jelenleg is dolgozó CureVac német biotechnikai cég képviselőivel. Akkor a bizottsági elnök abban bízott, hogy az EU pénzügyi segítségével felvértezve őszre már a piacon lehet majd a vakcina, vagyis legkésőbb addig kell kivárni, és nem kell tovább aggódni a vírus miatt.

Később a bizottsági elnök pontosított, azt mondta, az őszi időpontot maga a cég irányozta elő, ráadásul ő is úgy vélte, hogy krízishelyzet idején „fel tudjuk gyorsítani az általában lassú [szabályozási] folyamatokat”.

Az EMA már nem ennyire optimista: a gyógyszerügynökség megerősítette,

már folyamatban van a munka a koronavírus ellenszerének kifejlesztésén,

és olyan gyorsan dolgoznak a vakcinán, „amennyire az lehetséges” azzal, hogy felveszik a kapcsolatot a fejlesztőkkel és szabályozói tanácsokat adnak. „Elsőszámú prioritásunk a COVID-19-re gyors választ adni” – írta közleményében az EMA, amely már fel is állított egy csapatot csak arra, hogy felgyorsítsák a fejlesztés alatt álló ellenszeren való szabályozói munkát. Ugyanakkor az ügynökség sem pár hónapon belüli piacra kerüléssel számol, hanem legalább 12 hónapot kellene még várni arra.

Honnan vette von der Leyen az őszi piacra kerülést?

A vakcinán dolgozó CureVac publikusan sosem állította, hogy őszig kész lenne az ellenszer, ugyanakkor a cég többségi tulajdonosa, Dietmar Hopp már többször is utalt egy ilyen forgatókönyvre. Szerdán például a legnagyobb példányszáú német bulvárlapnak, a Bildnek Hopp úgy nyilatkozott, szerinte, ha a szabályozók zöld utat adnak nekik, akkor ősszel valóban kész lehet a vakcina.

A valóság azonban valamivel komplexebb: a cég szakértői szerint addigra legfeljebb a fejlesztés első, kísérleti fázisa fejeződhet be, amelyben megállapítják, hogy az alapvető biztonsági követelményeknek az ellenszer megfelel-e.

Ezt követően a legtöbb vakcinának és gyógyszernek még két további fázison kell keresztülmennie azok elfogadása előtt.

Az Európai Unió még hétfőn ajánlott fel pénzügyi segítséget a CureVac-nak, miután Németországból olyan hírek röppentek fel, hogy Donald Trump kivásárolná a céget Európából cserébe azért, hogy az Egyesült Államok számára biztosítson exkluzív hozzáférést a vakcinához. Később mind az Egyesült Államok, mind a cég tagadta, hogy ilyesmiről lenne szó, von der Leyen pedig azt nyilatkozta, a CureVac európai cég, így „Európában is akarjuk tartani”.

BORÍTÓKÉP: Európai Bizottság (2020)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek