+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 19. csütörtök, 09:56
Az Európai Bizottság elnöke már őszre ellenszert remélt, de nem más, mint az Európai Gyógyszerügynökség hűtötte le a kedélyeket.

Az egyébként orvos végzettségű Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke nyilatkozta nemrég, hogy szerinte már ősz előtt piacra kerülhet a koronavírus ellenszere – ugyanakkor hiába az elnöki ígéret, a Politicónak adott nyilatkozatában az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szóvivője úgy vélte,

 

a folyamat akár 12-18 hónapig is eltarthat.

 

Von der Leyen még kedden posztolt egy videót azt követően, hogy tárgyalt a koronavírus elleni vakcinán jelenleg is dolgozó CureVac német biotechnikai cég képviselőivel. Akkor a bizottsági elnök abban bízott, hogy az EU pénzügyi segítségével felvértezve őszre már a piacon lehet majd a vakcina, vagyis legkésőbb addig kell kivárni, és nem kell tovább aggódni a vírus miatt.

 

 

Később a bizottsági elnök pontosított, azt mondta, az őszi időpontot maga a cég irányozta elő, ráadásul ő is úgy vélte, hogy krízishelyzet idején „fel tudjuk gyorsítani az általában lassú [szabályozási] folyamatokat”.

 

Az EMA már nem ennyire optimista: a gyógyszerügynökség megerősítette,

 

már folyamatban van a munka a koronavírus ellenszerének kifejlesztésén,

 

és olyan gyorsan dolgoznak a vakcinán, „amennyire az lehetséges” azzal, hogy felveszik a kapcsolatot a fejlesztőkkel és szabályozói tanácsokat adnak. „Elsőszámú prioritásunk a COVID-19-re gyors választ adni” – írta közleményében az EMA, amely már fel is állított egy csapatot csak arra, hogy felgyorsítsák a fejlesztés alatt álló ellenszeren való szabályozói munkát. Ugyanakkor az ügynökség sem pár hónapon belüli piacra kerüléssel számol, hanem legalább 12 hónapot kellene még várni arra.

 

Honnan vette von der Leyen az őszi piacra kerülést?

 

A vakcinán dolgozó CureVac publikusan sosem állította, hogy őszig kész lenne az ellenszer, ugyanakkor a cég többségi tulajdonosa, Dietmar Hopp már többször is utalt egy ilyen forgatókönyvre. Szerdán például a legnagyobb példányszáú német bulvárlapnak, a Bildnek Hopp úgy nyilatkozott, szerinte, ha a szabályozók zöld utat adnak nekik, akkor ősszel valóban kész lehet a vakcina.

 

A valóság azonban valamivel komplexebb: a cég szakértői szerint addigra legfeljebb a fejlesztés első, kísérleti fázisa fejeződhet be, amelyben megállapítják, hogy az alapvető biztonsági követelményeknek az ellenszer megfelel-e.

 

Ezt követően a legtöbb vakcinának és gyógyszernek még két további fázison kell keresztülmennie azok elfogadása előtt.

 

Az Európai Unió még hétfőn ajánlott fel pénzügyi segítséget a CureVac-nak, miután Németországból olyan hírek röppentek fel, hogy Donald Trump kivásárolná a céget Európából cserébe azért, hogy az Egyesült Államok számára biztosítson exkluzív hozzáférést a vakcinához. Később mind az Egyesült Államok, mind a cég tagadta, hogy ilyesmiről lenne szó, von der Leyen pedig azt nyilatkozta, a CureVac európai cég, így „Európában is akarjuk tartani”.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Bizottság (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás