Ausztria már tízszer annyit költene a gazdaság megsegítésére, mint amit pár napja bejelentett

Szerző: Techet Péter
2020.03.19. 14:42

A múlt héten bejelentett négymilliárd euró tízszeresét biztosítja a bécsi kormány a gazdaság megsegítésére. A német példát követi nyugati szomszédunk: a hitelezésben a németeknél nincs felső határ.

Ausztria már tízszer annyit költene a gazdaság megsegítésére, mint amit pár napja bejelentett

Múlt héten Sebastian Kurz néppárti kancellár négymilliárd eurós segélycsomagot jelentett be, ezt most megtízszerezték, a múlt héten bejelentett négymilliárd euró ugyanis már el is fogyott: elsősorban a cégek járványügyi azonnali védelmét (például maszkok vételét) oldották meg ebből.

Gernot Blümel néppárti pénzügyminiszter szerdán ezért

egy újabb, majdnem negyvenmilliárd eurós tervet mutatott be.

Ennek értelmében tízmilliárdos adócsökkentés vagy adóelengedést kapnak a bajba jutott cégek, 15 milliárd eurónyi közvetlen pénzügyi segítséget ad az osztrák állam azon cégeknek, amelyek likviditása, fennmaradása került veszélybe, és szintén majdnem 10 milliárd euróig kezességet vállal az osztrák állam azon cégek esetében, amelyek még nem szorulnak rá azonnali, közvetlen pénzügyi segítségre.

Német példa

Werner Kogler zöld alkancellár azt mondta: a bajba jutott cégeket mindenképpen megmentik – „kerül, amibe kerül”. Mindez a német példát követi, ahol Olaf Scholz szocdem pénzügyminiszter már múlt héten bejelentette: az állam hitelekkel és közvetlen pénzügyi segítséggel mérsékli a gazdasági és szociális következményeket, és ezeknél „nem lesz felső határ”.

A második világháború utáni talpraállást segítő német KfW bank – a világ legnagyobb nemzeti hitelbankja – fogja adni az alacsony kamatozású hiteleket a német gazdaságban, ezzel a második világháború utáni és a német újraegyesülés miatti csomagokhoz hasonlatos nagy hitelakció kezdődik meg Németországban.

Csak az idei év lehet nehéz

Ausztriában a Bank Austria számításai szerint majdnem 0,6 százalékkal csökkenhet idén az osztrák gazdaság, a koronavírus előtt még egy százalékos növekedéssel számoltak a szakértők. Mindazonáltal a Bank Austria hozzáteszi: ha sikerül időben megállítani a vírust (azaz pár hónapos kiesést okoz csak), jövőre nagyon jelentős növekedés várható –

az osztrák bank elemzői szerint 2021-ben akár a két százalékot is elérheti így az osztrák gazdaság növekedése.

Ehhez persze állami segítség is kell azon cégeknek, amelyek (és amelyek munkavállalói) bajba jutnak a koronavírus miatti fogyasztás- és termeléscsökkenéssel. A munkanélküliség éppen ilyen segítséggel – például az állam által megsegített rövid munkák bevezetésével, amelyek biztosítanak még megélhetést és munkavállalói jogviszonyt – csak átmenetileg növekedhet meg, a Bank Austria elemzői szerint

nem kizárt: Ausztriában összességében idén alacsonyabb lesz végül a munkanélküliség, mint tavaly volt.

Jelenleg azonban többek között még a jogászok körében is bizonytalanság uralkodik annak kérdésében, hogy az állam átvállalhatja-e a koronavírus miatt bezárt cégek elbocsátott munkatársainak fizetését (akiknek ezért nem kéne munkanélküli segélyért regisztrálni, hanem kapnák a fizetésüket, mintha nem zárt volna be, ill. nem bocsátotta volna el őket a munkáltatójuk), vagy ez csak a működő cégek és a munkaviszonyban maradtak esetében lenne lehetséges.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek