+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 19. csütörtök, 19:32
Az olasz kormány bejelentette: a húsvéti szünet után is zárva maradnak az iskolák. Az olasz oktatási miniszter szerint ma lehetetlenség megmondani, mikor kezdődhet újra a tanítás. Giuseppe Conte bizalmi indexe közben történelmi csúcson: a lakosság hetven százaléka támogatja a balközép kormányfőt.

Egyes lombardiai iskolákban már február közepétől, az egész országban pedig március 9-től teljesen szünetel a tanítás. Eredetileg a húsvéti szünetig tartott volna a rendkívüli helyzet, szerdán azonban Giuseppe Conte miniszterelnök újabb szigorításokat jelentett be, ezek között azt is, hogy áprilisban is fennmarad a tanítási szünet.

 

Lucia Azzolina, ötcsillagos oktatási miniszter szerint ma semmiképpen sem lehet megmondani, meddig lesznek szükségesek a jelenlegi intézkedések:

 

nem kizárt, hogy ez az egész félév ki fog esni, és csak ősszel kezdődhet újra a tanítás.

 

Kérdéses az is, miként lehet ilyen körülmények között az érettségi vizsgákat megtartani. A miniszter szerint elképzelhető, hogy rendkívüli módon – azaz szintén otthonról – történik a vizsgáztatás, de azt sem tudta a jelenlegi helyzetben kizárni, hogy az egész iskolai tanév eltolódik, azaz a vizsgákra is csak ősszel vagy azután kerülne sor.

 

A Repubblica napilap arra emlékeztet, hogy oktatási szakértők már a március kilencedikei iskolalazárkor bejelentették:

 

csak akkor van értelme az iskolákat bezárni, ha ez legalább két hónapig tart.

 

Ezért ők most is azzal számolnak: csak május második hetében indulhat újra rendes körülmények között a tanítás Olaszországban.

 

A koronavírus a politikára is hatással van

 

Közben kezd megbomlani az eddigi nemzeti egység a kormány és az ellenzék között. Matteo Salvini, az ellenzéki Lega vezetője ugyanis bejelentette, számukra elfogadhatatlan, hogy a Conte-kormány áprilisig rendeleti úton akarna kormányozni (azaz a parlamenti ülésszezon félbeszakadna), ezért nem hajlandóak megszavazni a kormány nemrég bejelentett gazdasági és munkajogi segélycsomagjait.

 

A kormánynak az a kérése jelenleg, hogy az ellenzék is szavazza meg a törvénymódosításokat, és utána a parlament halassza el az üléseit, csak a költségvetési bizottság ülésezzék. Azzal, hogy Salvini erre nemet mond,

 

a balközép Demokrata Párt főtitkár-helyettese, Andrea Orlando szerint a Lega „obstrukcióval veszélyezteti a gazdasági segítséget”.

 

Közben Salvini is megerősítette: a csütörtöki nap során Sergio Mattarella államfő is kereste őt telefonon, amiben arra kérte, ne akadályozza most a kormányzati munkát pártpolitikai megfontolásokból.

 

Contével amúgy elégedettek az emberek, népszerűsége történelmi csúcson van:

 

a balközép kormány munkájával a lakosság 71 százaléka elégedett.

 

Ez azonban egyelőre nem csapódott le a kormánypártok népszerűségén: a balközép Demokraták továbbra is 21, míg az ötcsillagosok 14 százalékon állnak.

 

Nem látszik azonban kifizetődni a kormányellenesség sem. Mind az ellenzéki Lega, mind a hivatalosan még kormánypárti, de az év eleje óta Contét többször is támadó Matteo Renzi pártja, a Viva Italia kicsit visszaesett. Salvini már a saját pártjában se a legnépszerűbb a politikusok kedveltségi rangsorában, hiszen

 

Salvinit párttársa, Luca Zaia, a venetoi legás tartományfőnök leelőzi már.

 

Zaia se volt persze mindig konstruktív. Amikor Giuseppe Conte teljes zárlat alá vonta Veneto tartományt, Zaia megpróbálta kivonni magát ezalól, mondván: csak Lombardiában lenne ez szükséges. Azóta persze az események meghaladták Zaiat, mert az egész országra kiterjesztették az intézkedéseket.

 

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás