+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 19. csütörtök, 19:32
Az olasz kormány bejelentette: a húsvéti szünet után is zárva maradnak az iskolák. Az olasz oktatási miniszter szerint ma lehetetlenség megmondani, mikor kezdődhet újra a tanítás. Giuseppe Conte bizalmi indexe közben történelmi csúcson: a lakosság hetven százaléka támogatja a balközép kormányfőt.

Egyes lombardiai iskolákban már február közepétől, az egész országban pedig március 9-től teljesen szünetel a tanítás. Eredetileg a húsvéti szünetig tartott volna a rendkívüli helyzet, szerdán azonban Giuseppe Conte miniszterelnök újabb szigorításokat jelentett be, ezek között azt is, hogy áprilisban is fennmarad a tanítási szünet.

 

Lucia Azzolina, ötcsillagos oktatási miniszter szerint ma semmiképpen sem lehet megmondani, meddig lesznek szükségesek a jelenlegi intézkedések:

 

nem kizárt, hogy ez az egész félév ki fog esni, és csak ősszel kezdődhet újra a tanítás.

 

Kérdéses az is, miként lehet ilyen körülmények között az érettségi vizsgákat megtartani. A miniszter szerint elképzelhető, hogy rendkívüli módon – azaz szintén otthonról – történik a vizsgáztatás, de azt sem tudta a jelenlegi helyzetben kizárni, hogy az egész iskolai tanév eltolódik, azaz a vizsgákra is csak ősszel vagy azután kerülne sor.

 

A Repubblica napilap arra emlékeztet, hogy oktatási szakértők már a március kilencedikei iskolalazárkor bejelentették:

 

csak akkor van értelme az iskolákat bezárni, ha ez legalább két hónapig tart.

 

Ezért ők most is azzal számolnak: csak május második hetében indulhat újra rendes körülmények között a tanítás Olaszországban.

 

A koronavírus a politikára is hatással van

 

Közben kezd megbomlani az eddigi nemzeti egység a kormány és az ellenzék között. Matteo Salvini, az ellenzéki Lega vezetője ugyanis bejelentette, számukra elfogadhatatlan, hogy a Conte-kormány áprilisig rendeleti úton akarna kormányozni (azaz a parlamenti ülésszezon félbeszakadna), ezért nem hajlandóak megszavazni a kormány nemrég bejelentett gazdasági és munkajogi segélycsomagjait.

 

A kormánynak az a kérése jelenleg, hogy az ellenzék is szavazza meg a törvénymódosításokat, és utána a parlament halassza el az üléseit, csak a költségvetési bizottság ülésezzék. Azzal, hogy Salvini erre nemet mond,

 

a balközép Demokrata Párt főtitkár-helyettese, Andrea Orlando szerint a Lega „obstrukcióval veszélyezteti a gazdasági segítséget”.

 

Közben Salvini is megerősítette: a csütörtöki nap során Sergio Mattarella államfő is kereste őt telefonon, amiben arra kérte, ne akadályozza most a kormányzati munkát pártpolitikai megfontolásokból.

 

Contével amúgy elégedettek az emberek, népszerűsége történelmi csúcson van:

 

a balközép kormány munkájával a lakosság 71 százaléka elégedett.

 

Ez azonban egyelőre nem csapódott le a kormánypártok népszerűségén: a balközép Demokraták továbbra is 21, míg az ötcsillagosok 14 százalékon állnak.

 

Nem látszik azonban kifizetődni a kormányellenesség sem. Mind az ellenzéki Lega, mind a hivatalosan még kormánypárti, de az év eleje óta Contét többször is támadó Matteo Renzi pártja, a Viva Italia kicsit visszaesett. Salvini már a saját pártjában se a legnépszerűbb a politikusok kedveltségi rangsorában, hiszen

 

Salvinit párttársa, Luca Zaia, a venetoi legás tartományfőnök leelőzi már.

 

Zaia se volt persze mindig konstruktív. Amikor Giuseppe Conte teljes zárlat alá vonta Veneto tartományt, Zaia megpróbálta kivonni magát ezalól, mondván: csak Lombardiában lenne ez szükséges. Azóta persze az események meghaladták Zaiat, mert az egész országra kiterjesztették az intézkedéseket.

 

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A környező országok közül lehagyta Magyarországot Szlovákia a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácakra is szükség van.

Egy hete még csak riogattak vele, hétfőtől azonban már mindehol hordani kell a maszkot a román fővárosban.

A húsipari lobbi szerint nem szabadna kolbásznak hívni olyan élelmiszert, amiben nincs hús. Az EP a héten szavaz erről.

Orosz hírforrások szerint a rendfenntartók gumilövedékeket használnak, és egyelőre azokat is csak a levegőbe lövöldözik.

A hét kérdése

Sok olyan mese létezik, amely megbotránkoztathatja Dúró Dórát, mert nem a keresztény értékeket és a klasszikus családmodellt hirdetik.

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás