Áprilisban se nyitnak ki az olasz iskolák, az ellenzék bírál, a kormány népszerűsége szárnyal

Szerző: Techet Péter
2020.03.19. 19:32

Az olasz kormány bejelentette: a húsvéti szünet után is zárva maradnak az iskolák. Az olasz oktatási miniszter szerint ma lehetetlenség megmondani, mikor kezdődhet újra a tanítás. Giuseppe Conte bizalmi indexe közben történelmi csúcson: a lakosság hetven százaléka támogatja a balközép kormányfőt.

Áprilisban se nyitnak ki az olasz iskolák, az ellenzék bírál, a kormány népszerűsége szárnyal

Egyes lombardiai iskolákban már február közepétől, az egész országban pedig március 9-től teljesen szünetel a tanítás. Eredetileg a húsvéti szünetig tartott volna a rendkívüli helyzet, szerdán azonban Giuseppe Conte miniszterelnök újabb szigorításokat jelentett be, ezek között azt is, hogy áprilisban is fennmarad a tanítási szünet.

Lucia Azzolina, ötcsillagos oktatási miniszter szerint ma semmiképpen sem lehet megmondani, meddig lesznek szükségesek a jelenlegi intézkedések:

nem kizárt, hogy ez az egész félév ki fog esni, és csak ősszel kezdődhet újra a tanítás.

Kérdéses az is, miként lehet ilyen körülmények között az érettségi vizsgákat megtartani. A miniszter szerint elképzelhető, hogy rendkívüli módon – azaz szintén otthonról – történik a vizsgáztatás, de azt sem tudta a jelenlegi helyzetben kizárni, hogy az egész iskolai tanév eltolódik, azaz a vizsgákra is csak ősszel vagy azután kerülne sor.

A Repubblica napilap arra emlékeztet, hogy oktatási szakértők már a március kilencedikei iskolalazárkor bejelentették:

csak akkor van értelme az iskolákat bezárni, ha ez legalább két hónapig tart.

Ezért ők most is azzal számolnak: csak május második hetében indulhat újra rendes körülmények között a tanítás Olaszországban.

A koronavírus a politikára is hatással van

Közben kezd megbomlani az eddigi nemzeti egység a kormány és az ellenzék között. Matteo Salvini, az ellenzéki Lega vezetője ugyanis bejelentette, számukra elfogadhatatlan, hogy a Conte-kormány áprilisig rendeleti úton akarna kormányozni (azaz a parlamenti ülésszezon félbeszakadna), ezért nem hajlandóak megszavazni a kormány nemrég bejelentett gazdasági és munkajogi segélycsomagjait.

A kormánynak az a kérése jelenleg, hogy az ellenzék is szavazza meg a törvénymódosításokat, és utána a parlament halassza el az üléseit, csak a költségvetési bizottság ülésezzék. Azzal, hogy Salvini erre nemet mond,

a balközép Demokrata Párt főtitkár-helyettese, Andrea Orlando szerint a Lega „obstrukcióval veszélyezteti a gazdasági segítséget”.

Közben Salvini is megerősítette: a csütörtöki nap során Sergio Mattarella államfő is kereste őt telefonon, amiben arra kérte, ne akadályozza most a kormányzati munkát pártpolitikai megfontolásokból.

Contével amúgy elégedettek az emberek, népszerűsége történelmi csúcson van:

a balközép kormány munkájával a lakosság 71 százaléka elégedett.

Ez azonban egyelőre nem csapódott le a kormánypártok népszerűségén: a balközép Demokraták továbbra is 21, míg az ötcsillagosok 14 százalékon állnak.

Nem látszik azonban kifizetődni a kormányellenesség sem. Mind az ellenzéki Lega, mind a hivatalosan még kormánypárti, de az év eleje óta Contét többször is támadó Matteo Renzi pártja, a Viva Italia kicsit visszaesett. Salvini már a saját pártjában se a legnépszerűbb a politikusok kedveltségi rangsorában, hiszen

Salvinit párttársa, Luca Zaia, a venetoi legás tartományfőnök leelőzi már.

Zaia se volt persze mindig konstruktív. Amikor Giuseppe Conte teljes zárlat alá vonta Veneto tartományt, Zaia megpróbálta kivonni magát ezalól, mondván: csak Lombardiában lenne ez szükséges. Azóta persze az események meghaladták Zaiat, mert az egész országra kiterjesztették az intézkedéseket.

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek