+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 18. szerda, 19:31
Eduard Limonov Amerikában balos punk volt, Franciaországban vezető értelmiségi, lövöldözött Szarajevóban. Oroszországban balról, majd jobbról előzte Putyint.

Eduard Limonov úgy halt meg tegnap, hogy a jelenlegi putyini rezsim kritikusa volt – de nem a várt és megszokott irányból. A Harkivban született, de Moszkvában nevelkedett író-politikus pártját, a Nemzeti Bolsevikokat már Putyin alatt tiltották be 2007-ben, ugyanis Limonov orosz imperializmusa, idegenellenessége a rendszernek is sok volt.

 

Limonovnak viszont Putyin nem volt eléggé kemény, nacionalista és Amerika-ellenes.

 

EDUARD LIMONOV AZ ÖRÖK TAGADÁSRÓL SZÓLT: ELLENEZTE BREZSNYEVET, AZ USÁT, A SZOVJETUNIÓ ÉS JUGOSZLÁVIA VÉGÉT ÉS MOST A PUTYINI REZSIMET IS. HOL BALRÓL, HOL JOBBRÓL KRITIZÁLT. FOTÓ: WIKIPEDIA

 

Az Amerika-ellenesség hozta meg a világhírt neki: a hetvenes években kiutasították a Szovjetunióból, és az Egyesült Államokban telepedett le. De itt sem elégedett meg az antikommunista disszidens szerepével, ugyanis új hazájában meg az ellen kezdett el először baloldali, majd egyre inkább szélsőjobboldali periodiákban publikálni.

 

Az amerikai élményeiről szóló könyve – amelynek tartalmát a német fordítás címe fejezi ki leginkább: Fuck off, America – Franciaországban tudott megjelenni, a nyolcvanas éveket már ott tölti. Amerika-ellenessége, antiimperializmusa

 

értelemszerűen tetszett a párizsi baloldali körökben, ekkoriban Franciaország egyik legbefolyásosabb értelmiségijének számított.

 

De egyre inkább az Amerika-ellenessége mögött kitűnt orosz nacionalizmusa, amelyben számos néppel szembeni gyűlölet keveredett. Már a kilencvenes években írt egy cikket arról, hogy mely népek gonoszak: azok, amelyek szerinte kollektíven bűnösek az oroszokkal szemben. Innen eredeztethető a horvátok, a balti népek vagy a csecsenek elleni gyűlölete is, a sztálini kitelepítéseket is több írásában helyeselte.

 

A nyolcvanas évek végén már egyértelműen a francia újjobboldali, fasiszta szcéna sztárja, ekként tér vissza 1990-ben az akkor még létező Szovjetunióba, ahol

 

1991-ben a dogmatikus kommunisták puccsát támogatta Mihail Gorbacsov ellen.

 

Ezt azzal indokolta, hogy orosz nacionalistaként tartotta fontosnak a Szovjetunió egybentartását.

 

Hasonlóan gondolkodott Jugoszláviáról is. A délszláv háborúban nyíltan támogatta a szerbeket és Slobodan Miloševićet – ebben amúgy nem volt egyedül a nyugati baloldalon –, még el is ment Radovan Karadžićhoz Szarajevóba, ahol a hegyekből, ahonnan a szerb csapatok lőtték a várost, maga is lődözött egy sort a város felé.

 

LIMONOV RADOVAN KARADŽIĆ MELLETT TEKINTI MEG A SZERB NACIONALISTÁK ÁLTAL FELÜLRŐL LŐTT SZARAJEVÓT, LIMONOV MAGA IS LEADOTT LÖVÉSEKET A VÁROS FELÉ. FOTÓ: TAČNO.NET

 

Oroszországban a kilencvenes évek elején alapította meg Nemzeti Bolsevik Pártját, amelynek jelképe (amint a nyitóképen is látható) a náci Németország zászlajára emlékeztett, azzal a különbséggel, hogy

 

nem horogkereszt, hanem fekete sarló-kalapács volt a fehér körben.

 

Főleg az első csecsen háború alatt egyre inkább az orosz nacionalizmus vált a párt lényegi mondanivalójává, ezt egészítette ki baloldali antiimperializmus és antikapitalizmus.

 

Vlagyimir Putyint kezdetben támogatta, de az örök punk nem tudott értelemszerűen egyetlen rendszerhez se lojális lenni. 2007-ben a putyini rezsim betiltotta a pártját, Limonov pedig egyre inkább a Putyin-ellenes kritikus ellenzék egyik alakjává vált – igaz, továbbra is nemzeti és baloldali alapokon. 2011-ben a francia Express hetilapnak azt mondta: Putyin „a totális hazugság” révén tud hatalomban maradni.

 

Limonov az utóbbi időkben A Másik Oroszország pártot szervezte, ebben az antiputyinizmus szláv nacionalizmussal, monarchizmussal és anarchizmussal keveredett. Az Express nekorológja szerint nem csak egész nihilista nézetrendszere, de személyisége is leginkább úgy írható le:

 

ő volt a nyugati értelmiségi világ Jokerja, azaz gonosz mosolyú, nihilista bohóca.

 

Limonov kalandos életéből a francia Emmanuel Carrère írt regényt, amelynek alapját az orosz író-politikussal folytatott hosszú beszélgetései adták. A Limonov néven megjelent könyvért 2011-ben Carrères a Renaudot-díjat is megkapta.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás