+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 18. szerda, 19:31
Eduard Limonov Amerikában balos punk volt, Franciaországban vezető értelmiségi, lövöldözött Szarajevóban. Oroszországban balról, majd jobbról előzte Putyint.

Eduard Limonov úgy halt meg tegnap, hogy a jelenlegi putyini rezsim kritikusa volt – de nem a várt és megszokott irányból. A Harkivban született, de Moszkvában nevelkedett író-politikus pártját, a Nemzeti Bolsevikokat már Putyin alatt tiltották be 2007-ben, ugyanis Limonov orosz imperializmusa, idegenellenessége a rendszernek is sok volt.

 

Limonovnak viszont Putyin nem volt eléggé kemény, nacionalista és Amerika-ellenes.

 

EDUARD LIMONOV AZ ÖRÖK TAGADÁSRÓL SZÓLT: ELLENEZTE BREZSNYEVET, AZ USÁT, A SZOVJETUNIÓ ÉS JUGOSZLÁVIA VÉGÉT ÉS MOST A PUTYINI REZSIMET IS. HOL BALRÓL, HOL JOBBRÓL KRITIZÁLT. FOTÓ: WIKIPEDIA

 

Az Amerika-ellenesség hozta meg a világhírt neki: a hetvenes években kiutasították a Szovjetunióból, és az Egyesült Államokban telepedett le. De itt sem elégedett meg az antikommunista disszidens szerepével, ugyanis új hazájában meg az ellen kezdett el először baloldali, majd egyre inkább szélsőjobboldali periodiákban publikálni.

 

Az amerikai élményeiről szóló könyve – amelynek tartalmát a német fordítás címe fejezi ki leginkább: Fuck off, America – Franciaországban tudott megjelenni, a nyolcvanas éveket már ott tölti. Amerika-ellenessége, antiimperializmusa

 

értelemszerűen tetszett a párizsi baloldali körökben, ekkoriban Franciaország egyik legbefolyásosabb értelmiségijének számított.

 

De egyre inkább az Amerika-ellenessége mögött kitűnt orosz nacionalizmusa, amelyben számos néppel szembeni gyűlölet keveredett. Már a kilencvenes években írt egy cikket arról, hogy mely népek gonoszak: azok, amelyek szerinte kollektíven bűnösek az oroszokkal szemben. Innen eredeztethető a horvátok, a balti népek vagy a csecsenek elleni gyűlölete is, a sztálini kitelepítéseket is több írásában helyeselte.

 

A nyolcvanas évek végén már egyértelműen a francia újjobboldali, fasiszta szcéna sztárja, ekként tér vissza 1990-ben az akkor még létező Szovjetunióba, ahol

 

1991-ben a dogmatikus kommunisták puccsát támogatta Mihail Gorbacsov ellen.

 

Ezt azzal indokolta, hogy orosz nacionalistaként tartotta fontosnak a Szovjetunió egybentartását.

 

Hasonlóan gondolkodott Jugoszláviáról is. A délszláv háborúban nyíltan támogatta a szerbeket és Slobodan Miloševićet – ebben amúgy nem volt egyedül a nyugati baloldalon –, még el is ment Radovan Karadžićhoz Szarajevóba, ahol a hegyekből, ahonnan a szerb csapatok lőtték a várost, maga is lődözött egy sort a város felé.

 

LIMONOV RADOVAN KARADŽIĆ MELLETT TEKINTI MEG A SZERB NACIONALISTÁK ÁLTAL FELÜLRŐL LŐTT SZARAJEVÓT, LIMONOV MAGA IS LEADOTT LÖVÉSEKET A VÁROS FELÉ. FOTÓ: TAČNO.NET

 

Oroszországban a kilencvenes évek elején alapította meg Nemzeti Bolsevik Pártját, amelynek jelképe (amint a nyitóképen is látható) a náci Németország zászlajára emlékeztett, azzal a különbséggel, hogy

 

nem horogkereszt, hanem fekete sarló-kalapács volt a fehér körben.

 

Főleg az első csecsen háború alatt egyre inkább az orosz nacionalizmus vált a párt lényegi mondanivalójává, ezt egészítette ki baloldali antiimperializmus és antikapitalizmus.

 

Vlagyimir Putyint kezdetben támogatta, de az örök punk nem tudott értelemszerűen egyetlen rendszerhez se lojális lenni. 2007-ben a putyini rezsim betiltotta a pártját, Limonov pedig egyre inkább a Putyin-ellenes kritikus ellenzék egyik alakjává vált – igaz, továbbra is nemzeti és baloldali alapokon. 2011-ben a francia Express hetilapnak azt mondta: Putyin „a totális hazugság” révén tud hatalomban maradni.

 

Limonov az utóbbi időkben A Másik Oroszország pártot szervezte, ebben az antiputyinizmus szláv nacionalizmussal, monarchizmussal és anarchizmussal keveredett. Az Express nekorológja szerint nem csak egész nihilista nézetrendszere, de személyisége is leginkább úgy írható le:

 

ő volt a nyugati értelmiségi világ Jokerja, azaz gonosz mosolyú, nihilista bohóca.

 

Limonov kalandos életéből a francia Emmanuel Carrère írt regényt, amelynek alapját az orosz író-politikussal folytatott hosszú beszélgetései adták. A Limonov néven megjelent könyvért 2011-ben Carrères a Renaudot-díjat is megkapta.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás