Ahelyett, hogy a boltokat megrohamozó időseken háborognánk, segíthetnénk is nekik

Szerző: Illés Gergő
2020.03.18. 07:37

Szlovákiából indult, de Budapestre is elért egy új trend: kérdezd meg te is a lakóközösséged idős tagjaitól, segíthetsz-e nekik a bevásárlásban. Így te is tehetsz a koronavírus ellen!

Ahelyett, hogy a boltokat megrohamozó időseken háborognánk, segíthetnénk is nekik

Szívmelengető kezdeményezés indult el nemrég Szlovákiából: több társasházban is a lakóközösségek fiatalabb tagjai papírcetliket ragasztottak ki házaikba azzal az üzenettel, hogy

a koronavírus miatt az idősebbek ne menjenek el otthonról még bevásárolni sem, helyette ezt megteszi helyettük a cetlit kiragasztó önkéntes egy telefonhívás után.

A cél az, hogy a nyugdíjasok és a koronavírus által különösen veszélyeztetettek minél többet maradjanak otthon, hiszen, ha csak bevásárolni mennek el egy zsúfolt szupermarketbe, ott is jó eséllyel kaphatják el a betegséget – amely jelentősen jobban veszélyezteti őket, mint a fiatalabbakat, akiknek sokszor nincsenek is komoly tüneteik, vagy éppen csak hordozzák a járványt.

A kezdeményezést elterjesztő szlovák közéleti Instagram-mémoldal a Zomri Official ezzel kapcsolatos posztján már majdnem 29 ezer kedvelés is összegyűlt, sőt, amint egy későbbi bejegyzésből is látszik, sokakat megihletett a kezdeményezés, és felajánlották a segítségüket saját lakóközösségeikben az idősek és a veszélyeztetettek számára. Ez mindenképp sokkal pozitívabb trend, mint a magyar közösségi médiában gyakran látható háborgás, ahol az időseket azért kárhoztatják, mert megrohanják a boltokat és tartós élelmiszereket vásárolnak. Holott lehet, hogy az idősek sem önszántukból mennek a boltba, csak nincs, aki helyettük elintézné a bevásárlást.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Takto v slovenskej bytovke ❤ (poslala Ancos) #zomri #zomriofficial #zomristagram #zomrionline #budezomri

zomriofficial (@zomriofficial) által megosztott bejegyzés,

Persze felmerül a kérdés, hogy aki bevásárolt egy idős szomszédjának, az hogyan adja oda az árukat neki anélkül, hogy átadná a fertőzést. Emiatt az oldal megkeresett egy immunológust, aki azt tanácsolta,

még mindig jobb az, ha egyetlen egy ember viszi be a megvásárolt árut, mintha egy nyugdíjas maga menne el a boltba, ahol ennél jóval több, 30-100 ember is lehet.

Aki viszont segít idős szomszédjának, az ne menjen be hozzá kávézni, maradjon az ajtónál, és ott adja át az árut – valamint kérdezze meg, hogy jól érzi-e magát, nincs-e láza, és hogy van-e szüksége valamilyen gyógyszerre.

Úgy látszik, a Pozsonyból induló kezdeményezés Magyarországra is átterjedt: ezt felvidéki, de jelenleg Budapesten élő olvasónk, Anna osztotta meg velünk, aki immár a magyar fővárosban ajánlott segítséget (ld. borítóképünk) lakóközössége idősebb tagjai számára: az Azonnalinak azt mondta, „megrendelése” még nem volt, de egy néni nagyon megköszönte a segítő szándékot és hozzátette, majd a járvány után ismerkedjenek össze.

És hogyan birkózik meg a szlovák társadalom a járvánnyal a magyarral összeahasonlítva? Anna elmondta, bár kívülállóként figyeli csak, olyan, mintha a közösségi összefogás kicsit erősebb lenne északi szomszédunknál.

„Érthetetlen módon Magyarországon még nem terjedt el a szájmaszkviselés divata”

– kommentálta, hozzátéve, hogy erre mintha a hatóságok is jobban ösztökélnének: Peter Pellegrini leköszönő miniszterelnök mindegyik sajtótájékoztatóján maszkot hordott, ahogyan az új Igor Matovič-féle kormánykoalíció tagjai is maszkokban találkoztak és mutatkoztak a kamerák előtt. Ezen felül még a közösségi oldalak és influencerek is a maszkok viselésére buzdítanak. Divatos Szlovákiában ezen felül az otthoni szájmaszkkészítés is, például ezen a videón szalvétából készül egy maszk.

Emellett Szlovákiában egy sikeres crowdfunding-kampány is indult a kórházak, ellátási pontok megsegítésére, ehhez pedig több szlovák nagyvállalat, újság és bank is csatlakozott: jelen cikk írásakor már 382 ezer euró, vagyis több, mint 132 millió forint gyűlt össze ilyen módon a szlovák egészségügy számára.

+ + +

És te hogyan harcolsz a koronavírus ellen? Láttál valami szívmelengetőt? Kezdeményezést, civil mozgalmat indítottál? Vagy csak találtál valamilyen pozitív fotót vagy hírt ezzel kapcsolatban? A koronapánik helyett ilyen hírekről szeretnénk nektek beszámolni, így

ha csinálsz ilyet, tudsz ilyenről, láttál ilyet, és esetleg fotód, videód, hangod van róla, küldd el nekünk a hello@azonnali.hu címre!
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek