+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 18. szerda, 12:57
A Fülöp-szigeteken lévő két turistalánnyal napok óta nem közli senki, mikor juthatnának haza annak ellenére, hogy érvényes repjegyük is volt. Egyelőre egy kedvezményes szállást fél liter vizet és egy kekszet kaptak segítségként bárkitől is.

A 444-en kedden megjelent a két Fülöp-szigeteken turistáskodó magyar lány története, akik az országban ragadtak, miután járványügyi zárlat alá került a főváros, Manila, valamint a koronavírus miatt tonnányi járatot töröltek. A Fülöp-szigetek belső utasforgalmát is jelentősen korlátozzák, jelenleg a három nemzetközi forgalmat bonyolító reptérből kettő bezárt, ennek fényében érdemes kezdeni Szijjártó Péter szerda reggel Facebookra kitett kérésével:

 

„(...) Ezért tisztelettel arra kérek minden külföldön tartózkodó és onnan hazatérni szándékozó honfitársunkat, hogy haladéktalanul intézkedjenek hazautazásukról, mert a nemzetközi légi forgalom egyre szigorúbb korlátozásai rövid időn belül teljesen ellehetetleníthetik azt.”

 

Ez összhangban áll a Fülöp-szigetek vágyaival is: az ország minél hamarabb szeretne megszabadulni az összes turistájától, hogy ne az ottani egészségügyet terheljék.

 

De mit tett hozzá a magyar külügy és a Fülöp-szigetek kormánya ahhoz, hogy a közel lehetetlen helyzetbe került turisták hazajussanak Magyarországra? Megkerestük az országban rekedt két magyar turistát, hogy mondják el, milyen tapasztalataik vannak a külügyi segítséggel!

 

„Március 13-án hívtam fel először reggel a manilai magyar nagykövetséget. Telefonon kedves volt a hölgy, de

 

azon kívül, hogy vegyünk mihamarabb jegyet egy nemzetközi reptérre, nem tudott mondani, és megkért, hívjam őt fel kicsit később. Amikor újra hívtam, már sajnos nem voltak az irodában”

 

– kezdte történetét az egyik ott ragadt lány az Azonnalinak. A két turista végül március 14-én hajnalban kapott először információt, bár kiemelték, hogy azóta sokat próbálnak segíteni nekik főleg Messengeren.

 

Coron szigetén a helyi önkormányzati képviselő tartott a turistáknak gyűlést, ahol azt állították, március 18-ig hosszabbítják meg a határidőt a sziget elhagyására, ezért március 17-re vettek hazafelé jegyeket Cebuba a Philippine Airlinesnál, egy nappal később, március 15-én vasárnap viszont az ottani konzultól érkezett az üzenet, hogy mégsem szerda, hanem hétfő este a határidő. Ekkor derült ki, hogy ők kedden nem fognak tudni repülni.

 

A sziget repterén semmit nem mondtak nekik azon kívül, hogy menjenek oda a reptér hajnali 5-ös nyitására, ahova végül nem mehettek be, de kaptak fél liter vizet és egy kekszet. Cebuba végül annak ellenére tudtak eljutni, hogy egy idő közben törölt járatra volt csak jegyük.

 

A megpróbáltatások itt sem értek véget: Cebuban csak tiszteletbeli magyar konzul van, de ő végül annyit tudott nekik segíteni, hogy kedvezményes áron, 44 euró/szoba áron alhatnak egy eredetileg 110 eurós resortban a tiszteletbeli konzul szerint is kifejezetten rossz közbiztonságú 2,9 milliós városban:

 

„Tegnap amikor kimentünk vacsorázni, hazafele egy kamasz fiúkból álló bandából odaordította az egyik, vérben úszó szemekkel, hogy ‘I will fuck you’. És velünk volt a magyar házaspár, tehát nem csak ketten voltunk lányok.”

 

A tiszteletbeli konzul hősies segítségnyújtásán kívül egyelőre semmit nem kaptak itthonról: a repülőjegyeket és a szállást ugyanúgy maguknak kell fizetni, mintha még mindig nyaralnának.

 

Először úgy volt, a Philippine Airlines szerdán két mentesítő járatot indít Manilába, ezeknek a törléséről pár órával a felszállás előtt küldtek üzenetet.

 

„Ha nem lenne elég pénzünk, nem tudom mi, mi lenne. Nyilván kölcsön tudnánk kérni – mondta, hozzátéve, hogy arról sem kaptak tájékoztatást, hogy mikor van esélyük egyáltalán hazajutni: „Senki nem ígért nagyon semmit. Annyit mondtak, dolgoznak az ügyön.” Ha ez esetleg nem lenne elég, megkapták ezt az e-mailt a konzulátusról:

 

 

„Ezen kívül sajnos egyelőre semmi sem történt annak érdekében, hogy haza tudjunk jutni, míg a német és osztrák turistákat egy héten belül haza fogja szállítani a kormányuk.

 

Most már olcsóbb hotelt sem tudnánk itt keresni, mert állítólag ha nincs foglalásod a karantén előttről, akkor nem mehetsz át.”

 

Tudomásuk szerint a többi kint ragadt magyar változatos helyeken ragadt: „Négy magyar önkéntesen úgy döntött, hogy marad Siargao szigetén, mivel nem akartak a reptéren rekedni. Úgy tudjuk, két magyar eljutott Maniláig, de azt nem tudjuk, kiutottak-e az országból. A szállodánkban egy magyar házaspár van, ők 24-én repülnének el Bangkokba, és onnan Budapestre.”

 

A külföldön ragadt turisták hazahozataláról egyelőre kevés hír van: az biztos, hogy a Marokkóban lévő 146 magyart különgép hozza haza, illetve nem hivatalos információk szerint Peruba is érkezik ilyen.

 

A témával kapcsolatban megkerestük a Külügyminisztériumot is, akiktől érdeklődtünk, pontosan hogy tervezi ksegíteni az ott ragadt magyarok hazajutását, és hogy priorizálják, hova repüljön különgép, ezt a választ kaptuk: 

 

„Manilai külképviseletünk tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 40 magyar állampolgárról van tudomásuk a konzuli regisztráció alapján, számuk azonban folyamatosan változik a hazajutások és az új jelentkezések tükrében. A konzulátuson dolgozó kollégáink folyamatos kapcsolatban állnak a segítséget kérő magyarokkal, és igyekeznek minden segítségért folyamodót naprakész információval ellátni, valamint megkönnyíteni hazajutásukat, a szabályozások és a diplomácia keretein belül.”

 

BORÍTÓKÉP: Manila nemzetközi repülőtere / Wikipédia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás