+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 17. kedd, 16:04
Két itthoni koronavírus-fertőzött van súlyos állapotban, kiskorú még nem kapta el a vírust, éjszaka románok és bolgárok utaznak át az országon. Többszázas nagyságrendben kell új fertőzöttekre számítani a napokban: minden, amit az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondtak!

Ezúttal is Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartotta a koronavírusról tartott napi sajtótájékoztatót. A reggeli hírekhez képest ezeket lehetett megtudni az újságírói kérdésekre adott válaszokból:

 

A következő napokban megtöbbszöröződhet a fertőzöttek száma, egy beteg két-háromnak tudja átadni. Többszázas nagyságrendre számíthatunk, ezért az egész magyar ellátórendszer átalakítás alatt áll jelenleg.

 

+ Továbbra sincs mozi, zenés-táncos rendezvény, stb. Akik megszegik az előírásokat, és tiltott helyen tartózkodnak, 5000-től 500 ezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatók.

 

A határok lezárása miatt a hegyeshalmi határátkelő túloldalán, Nickelsdorfnál torlódás alakult ki, mivel többen közúti blokáddal akadályozták a forgalmat, hogy jelezzék türelmetlenségüket a magyar állam járványellenes lépései miatt. Végül Szijjártó Péter a román és bolgár kollégájával való többszöri konzultációt követően arról tájékoztatott, hogy kedd 21:00 és 24:00 között a román és bolgár állampolgárok is átutazhatnak az országon hazafelé, 24:00 és 05:00 között pedig már csak a román állampolgárok utazhatnak haza Magyarországon keresztül.

 

Kedd éjféltől 12:00-ig hatszáz embert fordítottak vissza Magyarország határairól, 1300-an jöttek be. 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Kiss Zoltán biológus vezetésével elsőként tudta izolálni az új koronavírust. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére, és a vírus megismerésére. A központ hazai és nemzetközi kutatócsoportok számára is elérhetővé teszi az eredményeket, elkezdtünk vírusellenes szert fejleszteni.

 

Bár Magyarország egész Európában egyedüliként nem teszi nyilvánossá a fertőzöttek életkorát, és a fertőzöttek regisztrálásának helyét, ez azért van, mert nem pánikot akarnak kelteni, hanem megelőzni. Annyit azért elárult Müller, hogy kiskorú fertőzöttről nem tud. Akit érdekel, milyen az, amikor magyarok készítenek területi bontású adatokról is beszámoló tájékoztatóhonlapot, nézze meg az erdélyi magyarokat képviselő RMDSZ koronavírusos honlapját.

 

Jelenleg két fertőzöttnek súlyos az állapota.

 

Mit lehet csinálni?

 

A szabadba ki lehet menni sportolni, ha tünetmentesek vagyunk.

 

Kirándulni is szabad, de maximum ketten, egymástól lehetőleg távolságot tartva.

 

Az apás szülések továbbra is engedélyezettek, ha az apa tünetmentes.

 

A parlament sem áll le, mivel továbbra sem számít rendezvénynek.

 

FOTÓ: M1

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás