Operatív törzs: akár 500 ezer forintra is büntethetik, aki bármilyen szabályt megszeg

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.17. 16:04

Két itthoni koronavírus-fertőzött van súlyos állapotban, kiskorú még nem kapta el a vírust, éjszaka románok és bolgárok utaznak át az országon. Többszázas nagyságrendben kell új fertőzöttekre számítani a napokban: minden, amit az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondtak!

Operatív törzs: akár 500 ezer forintra is büntethetik, aki bármilyen szabályt megszeg

Ezúttal is Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartotta a koronavírusról tartott napi sajtótájékoztatót. A reggeli hírekhez képest ezeket lehetett megtudni az újságírói kérdésekre adott válaszokból:

A következő napokban megtöbbszöröződhet a fertőzöttek száma, egy beteg két-háromnak tudja átadni. Többszázas nagyságrendre számíthatunk, ezért az egész magyar ellátórendszer átalakítás alatt áll jelenleg.

+ Továbbra sincs mozi, zenés-táncos rendezvény, stb. Akik megszegik az előírásokat, és tiltott helyen tartózkodnak, 5000-től 500 ezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatók.

A határok lezárása miatt a hegyeshalmi határátkelő túloldalán, Nickelsdorfnál torlódás alakult ki, mivel többen közúti blokáddal akadályozták a forgalmat, hogy jelezzék türelmetlenségüket a magyar állam járványellenes lépései miatt. Végül Szijjártó Péter a román és bolgár kollégájával való többszöri konzultációt követően arról tájékoztatott, hogy kedd 21:00 és 24:00 között a román és bolgár állampolgárok is átutazhatnak az országon hazafelé, 24:00 és 05:00 között pedig már csak a román állampolgárok utazhatnak haza Magyarországon keresztül.

Kedd éjféltől 12:00-ig hatszáz embert fordítottak vissza Magyarország határairól, 1300-an jöttek be. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Kiss Zoltán biológus vezetésével elsőként tudta izolálni az új koronavírust. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére, és a vírus megismerésére. A központ hazai és nemzetközi kutatócsoportok számára is elérhetővé teszi az eredményeket, elkezdtünk vírusellenes szert fejleszteni.

Bár Magyarország egész Európában egyedüliként nem teszi nyilvánossá a fertőzöttek életkorát, és a fertőzöttek regisztrálásának helyét, ez azért van, mert nem pánikot akarnak kelteni, hanem megelőzni. Annyit azért elárult Müller, hogy kiskorú fertőzöttről nem tud. Akit érdekel, milyen az, amikor magyarok készítenek területi bontású adatokról is beszámoló tájékoztatóhonlapot, nézze meg az erdélyi magyarokat képviselő RMDSZ koronavírusos honlapját.

Jelenleg két fertőzöttnek súlyos az állapota.

Mit lehet csinálni?

A szabadba ki lehet menni sportolni, ha tünetmentesek vagyunk.

Kirándulni is szabad, de maximum ketten, egymástól lehetőleg távolságot tartva.

Az apás szülések továbbra is engedélyezettek, ha az apa tünetmentes.

A parlament sem áll le, mivel továbbra sem számít rendezvénynek.

FOTÓ: M1

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek