+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 17. kedd, 16:04
Két itthoni koronavírus-fertőzött van súlyos állapotban, kiskorú még nem kapta el a vírust, éjszaka románok és bolgárok utaznak át az országon. Többszázas nagyságrendben kell új fertőzöttekre számítani a napokban: minden, amit az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondtak!

Ezúttal is Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartotta a koronavírusról tartott napi sajtótájékoztatót. A reggeli hírekhez képest ezeket lehetett megtudni az újságírói kérdésekre adott válaszokból:

 

A következő napokban megtöbbszöröződhet a fertőzöttek száma, egy beteg két-háromnak tudja átadni. Többszázas nagyságrendre számíthatunk, ezért az egész magyar ellátórendszer átalakítás alatt áll jelenleg.

 

+ Továbbra sincs mozi, zenés-táncos rendezvény, stb. Akik megszegik az előírásokat, és tiltott helyen tartózkodnak, 5000-től 500 ezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálhatók.

 

A határok lezárása miatt a hegyeshalmi határátkelő túloldalán, Nickelsdorfnál torlódás alakult ki, mivel többen közúti blokáddal akadályozták a forgalmat, hogy jelezzék türelmetlenségüket a magyar állam járványellenes lépései miatt. Végül Szijjártó Péter a román és bolgár kollégájával való többszöri konzultációt követően arról tájékoztatott, hogy kedd 21:00 és 24:00 között a román és bolgár állampolgárok is átutazhatnak az országon hazafelé, 24:00 és 05:00 között pedig már csak a román állampolgárok utazhatnak haza Magyarországon keresztül.

 

Kedd éjféltől 12:00-ig hatszáz embert fordítottak vissza Magyarország határairól, 1300-an jöttek be. 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Kiss Zoltán biológus vezetésével elsőként tudta izolálni az új koronavírust. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére, és a vírus megismerésére. A központ hazai és nemzetközi kutatócsoportok számára is elérhetővé teszi az eredményeket, elkezdtünk vírusellenes szert fejleszteni.

 

Bár Magyarország egész Európában egyedüliként nem teszi nyilvánossá a fertőzöttek életkorát, és a fertőzöttek regisztrálásának helyét, ez azért van, mert nem pánikot akarnak kelteni, hanem megelőzni. Annyit azért elárult Müller, hogy kiskorú fertőzöttről nem tud. Akit érdekel, milyen az, amikor magyarok készítenek területi bontású adatokról is beszámoló tájékoztatóhonlapot, nézze meg az erdélyi magyarokat képviselő RMDSZ koronavírusos honlapját.

 

Jelenleg két fertőzöttnek súlyos az állapota.

 

Mit lehet csinálni?

 

A szabadba ki lehet menni sportolni, ha tünetmentesek vagyunk.

 

Kirándulni is szabad, de maximum ketten, egymástól lehetőleg távolságot tartva.

 

Az apás szülések továbbra is engedélyezettek, ha az apa tünetmentes.

 

A parlament sem áll le, mivel továbbra sem számít rendezvénynek.

 

FOTÓ: M1

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás