Külföldiek nem jöhetnek az országba, de a repterünk így is pörög

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.17. 14:58

Továbbra is több az olyan Budapestet érintő járat, amit nem töröltek még, pedig kedd reggeltől külföldiek be sem jöhetnek az országba.

Külföldiek nem jöhetnek az országba, de a repterünk így is pörög

Március 17-én, kedden lépett életbe az a kormányrendelet, amely külföldi állampolgárok részére megtiltja a Magyarországra való belépést – áll a Budapest Airport Azonnalinak küldött sajtóközleményében. Ez azt jelenti, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren mostantól minden érkező utas okmányait ellenőrzik (eddig csak a schengeni zónán kívüli utasokéval történt ez meg).

Okmányellenőrzés után Magyarországra csak a magyar állampolgárok és az EGT-országok (tehát EU, Svájc, Norvégia) azon állampolgárai léphetnek be, akik állandó tartózkodásra jogosultak hazánkban. A többi külföldi állampolgárt a hatóság visszafordítja, ők az elutazásukig az erre a célra kijelölt tranzitrészen várakozhatnak.

Tehát a budapesti reptér nem zár be, magyarok és külföldiek is elutazhatnak innen.

Családok közös beutazása esetén ha legalább az egyik fél magyar állampolgár, a külföldi állampolgársággal rendelkező hozzátartozója (gyermek, szülő, nagyszülő, házastárs) beléphet Magyarországra. A Dél-Koreából, Kínából, Iránból, Izraelből és Olaszországból hazaérkezett magyarok továbbra is kötelező egészségügyi szűrésen esnek át, azokat a külföldieket pedig, akik nem léphetnek be Magyarország területére, egy erre a célra kijelölt tranzitzónában helyezik el. A beérkező járatok mindegyike a 2B Terminálra érkezik.

Utazhatnak-e még a magyarok valahova?

Magyarország légiforgalma tehát nem áll le, de jelentősen csökken:

csak ma délután 13:00-ig 49 induló járatot töröltek, és ugyanennyi érkezőt is.

Ha holnap valamiért nagyon fontos elrepülnünk, akkor elvileg Londonba, Barcelonába, Dortmundba, Hannoverbe, Brüsszelbe és Edinburgh-be is mehetünk többek közt. 

A Budapest Airport honlapja alapján az is változó, melyik légitársaságok hogy dolgoznak: a Wizz például törölte a moszkvai járatát, az Aeroflot nem, a Ryanair pedig még repülni fog elvileg Tel-Avivba. A kedd délutáni helyzet alapján a repülők többsége így is felszáll még szerdán: 

52 törölt járat mellett 88 van, ami elvileg elrepül Budapestről. Az érkezők közül 46 járat biztos nem ér Budapestre, de 91-et így is várnak.

A teljes képhez érdemes hozzá tenni, hogy ha nem zár be egy repülőtér, akkor a légitársaságoknak épp az EU-s szabályozás miatt kötelező reptetni akár üres járatokat is, bár ezt elvileg hamarosan elengedik.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek