+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. március 17. kedd, 19:57
A járvány miatt most különösen kockázatos tömegközlekedéssel utazniuk az időseknek, de a BKK nem tervezi, hogy átmenetileg megvonja a kedvezményüket.

Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital alapítója hétfőn nyilvános Facebook-bejegyzésben javasolta a 65 év feletti nyugdíjasok ingyenes utazási lehetőségének megszüntetését a tömegközlekedési eszközökön.

 

„Ez ugyanis most megöli őket”

 

– írja Somogyi és rögtön meg is magyarázza, hogy miért írta bejegyzését: úgy látja, hogy a nyugdíjasok most többet utaznak tömegközlekedéssel, mint ami feltétlenül szükséges.

 

Somogyit telefonon értük utol kérdéseinkkel, és megtudtuk tőle, hogy amit kiírt, leginkább szociológusként írta. Szerinte

 

ha egy kormányzat el akarja érni, hogy az idősek ne menjenek ki az otthonukból, akkor ezzel teljesen ellentétes gyakorlat, hogy ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön.

 

Ebből ugyanis az következik, hogy számos családnál úgy oldják meg a lehető legköltséghatékonyabban a dolgokat, hogy sok dolgot terhelnek a nagyszülőkre, akik gyakran nem is tudják, hogy pontosan mi a helyzet a világban. Elmenni vigyázni az unokára vagy bevásárolni pedig annak a legköltséghatékonyabb, aki a legkevesebbet költ utazásra a családon belül. Ezek az idős emberek ráadásul a legveszélyeztetettebbek a járványhelyzetben, ezért úgy véli, érdemes lenne elgondolkozni a javaslaton.

 

Hangsúlyozta, hogy normális helyzetben az ingyenes tömegközlekedés kérdése egy politikai vita lenne, amelybe ő nem is kívánna beleszólni, viszont a helyzet most messze van a normálistól, és csak az elkövetkező hetekről, hónapokról beszélt.

 

Hogyha valakiket az állam támogat más társadalmi csoportokkal szemben, akkor azok élni fognak a lehetőséggel ebben a helyzetben is, ez viszont ellentmond annak a jogos válságkommunikációnak, amelyet jelenleg folytat a kormány, hogy a családok megértsék: az idős embereknek otthon kell maradniuk. Ha ennek meg is akarják találni a módját, szerinte sürgősen be kéne jelenteni, hogy átmenetileg nem szabad megtenni ezt az engedményt az idősek felé.

 

„Az állam akkor kell, hogy fellépjen, ha meg kell valamit értetnie. Az államot azért tartjuk, hogy határokat szabjon, a szabadsághoz nem kell az állam, ahhoz kell, hogy edukáljon. Ha viszont edukál, azt most nagyon gyorsan kell, el kell juttatni az információt, hogy azok az idősek, akik nem értik meg, hogy meg kell valahogy szervezni az otthon maradásukat, meg fognak halni. Ilyen irányba megy a kormányzati és az önkormányzati cselekvés is, ahogy látom” – zárta telefonos interjúnkat a szociológus.

 

Somogyi ötlete kapcsán megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot is.

 

A BKK az Azonnali kérdésére közölte: sem a 65 év felettiek ingyenes utazási lehetőségét, sem a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok félárú utazási kedvezményét nem tervezik átmenetileg felfüggeszteni.

 

A BKK azt is közölte, hogy terveznek viszont egyéb korlátozásokat a veszélyhelyzet idejére, folyamatosan vizsgálják a járműveik kihasználtságát, a kockázatokat is mérlegelik, és ezek alapján hozzák meg további döntéseiket.

 

Kérdésünkre, hogy otthonmaradásra felszólító tájékoztató kampánnyal készülnek-e járműveiken, nemleges választ kaptunk, illetve azt is megtudtuk, hogy a sofőröknek nem kötelező a maszk és a gumikesztyű használata, ugyanis az az „egészséges emberek számára még veszélyes is lehet”.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás