+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Bakó Bea
2020. március 15. vasárnap, 16:59
Az intézkedést vasárnaptól vezették be a horvátok.

Úgy tűnik, Horvátország is drasztikus lépésre szánta el magát: tizennégy napos karanténba kell vonulniuk azoknak a külföldi állampolgároknak a koronavírus miatt, akik az országba lépnének – tudta meg az Azonnali.

 

Úgy tudjuk, a szigorítást vasárnaptól vezették be, legalábbis kollégáinkat a mai napon már csak ezekkel a feltételekkel engedték volna be az országba.

 

Tranzitcéllal, tehát harmadik országba való továbbutazás céljából be lehet lépni Horvátországba külföldieknek is, ekkor azonban megállás nélkül kellene az országon áthajtani – mondták a horvát határőrök Drávaszabolcsnál, és gyorsan hozzátették, azt ők se tudják megmondani, hogy mondjuk Szerbiába beengednek-e bennünket, vagy ott is karantén várna ránk. 

 

Természetesen nem ez az első szigorú lépése a horvát kormánynak, például hétfőtől náluk is két hétre leállnak az egyetemek és az iskolák. Vasárnapi adatok szerint eddig egyébként 38 fertőzöttet tartanak nyilván Horvátországban.

 

Mi a helyzet Európában?

 

Ugyancsak vasárnapi fejlemény,

 

hogy Ausztria is új korlátozásokat vezet be hétfőtől: például megtiltják az öt főnél nagyobb összejöveteleket.

 

Más európai országok is komolyan veszik a koronavírust: például bezár Szlovákia mindhárom nemzetközi reptere, a teljes román kormány karanténba vonul az egyik szenátoruk pozitív tesztje miatt, míg Csehország teljes határzárat vezet be. Hogy melyik országban pontosan mi várható, arról itt írtunk pénteken részletesebben.

 

Egyébként vasárnapi hír az is, hogy sajnos megvan a koronavírus első magyarországi áldozata is, egy 75 éves férfi az elhunyt.

 

FRISSÍTÉS (2020.03.15. 18:04): A román kormány egyébként megnyugodhat, negatív lett az érintettek koronavírus-tesztje.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás