Kéthetes karantén után engedi csak be a külföldieket Horvátország

2020.03.15. 16:59

Az intézkedést vasárnaptól vezették be a horvátok.

Kéthetes karantén után engedi csak be a külföldieket Horvátország

Úgy tűnik, Horvátország is drasztikus lépésre szánta el magát: tizennégy napos karanténba kell vonulniuk azoknak a külföldi állampolgároknak a koronavírus miatt, akik az országba lépnének – tudta meg az Azonnali.

Úgy tudjuk, a szigorítást vasárnaptól vezették be, legalábbis kollégáinkat a mai napon már csak ezekkel a feltételekkel engedték volna be az országba.

Tranzitcéllal, tehát harmadik országba való továbbutazás céljából be lehet lépni Horvátországba külföldieknek is, ekkor azonban megállás nélkül kellene az országon áthajtani – mondták a horvát határőrök Drávaszabolcsnál, és gyorsan hozzátették, azt ők se tudják megmondani, hogy mondjuk Szerbiába beengednek-e bennünket, vagy ott is karantén várna ránk. 

Természetesen nem ez az első szigorú lépése a horvát kormánynak, például hétfőtől náluk is két hétre leállnak az egyetemek és az iskolák. Vasárnapi adatok szerint eddig egyébként 38 fertőzöttet tartanak nyilván Horvátországban.

Mi a helyzet Európában?

Ugyancsak vasárnapi fejlemény,

hogy Ausztria is új korlátozásokat vezet be hétfőtől: például megtiltják az öt főnél nagyobb összejöveteleket.

Más európai országok is komolyan veszik a koronavírust: például bezár Szlovákia mindhárom nemzetközi reptere, a teljes román kormány karanténba vonul az egyik szenátoruk pozitív tesztje miatt, míg Csehország teljes határzárat vezet be. Hogy melyik országban pontosan mi várható, arról itt írtunk pénteken részletesebben.

Egyébként vasárnapi hír az is, hogy sajnos megvan a koronavírus első magyarországi áldozata is, egy 75 éves férfi az elhunyt.

FRISSÍTÉS (2020.03.15. 18:04): A román kormány egyébként megnyugodhat, negatív lett az érintettek koronavírus-tesztje.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek