Telefonon kérnél hivatalos tájékoztatást a koronavírusról? Úgy tűnik, nem lesz könnyű

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.13. 15:05

Az Azonnali hiába hívta összesen huszonötször felváltva a két hivatalos koronavírus-számot, egyszer sem vették fel.

Telefonon kérnél hivatalos tájékoztatást a koronavírusról? Úgy tűnik, nem lesz könnyű

Napok óta elérhetetlenek a koronavírussal kapcsolatos információs vonalak, ezt már hivatalosan is jelezte a fővárosi önkormányzat az operatív törzs felé – tudta meg az Azonnali. Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka – egyben a Momentum egészségügyi szakpolitikusa maga is arról beszélt, folyamatosan foglaltak a vonalak. A problémára egyébként már a DK is felhívta a figyelmet még kedden.

Na de tényleg elérhetetlenek a vonalak? Ezt mi is szerettük volna megtudni, így elkezdtük hívogatni a koronavírusról szóló kormányzati honlapon feltüntetett két számot, amik az alábbiak:

1.)  06 80 277 455

 2.) 06 80 277 456

Míg csütörtökön este hét után háromszor próbálkoztam, pénteken reggel nyolc és délután fél kettő között már huszonkétszer. A vonal viszont minden egyes alkalommal foglaltat jelzett.

Persze nem állítom ezzel, hogy egyáltalán nem működnek a telefonszámok, de személyes tapasztalatomból kiindulva úgy látom: ezek eléréséhez kitartó próbálkozásra lesz szükség.

Ez már csak azért is probléma, mert már számtalanszor esett arról szól: a betegségnél az azzal kapcsolatos pánik sokkal veszélyesebb. A pánik elkerüléséhez pedig elengedhetetlen a megfelelő tájékoztatás, főleg, mert a helyzetet meglovagolva rengetegen álhíreket is terjesztenek. Ha pedig felüti a fejét egy ilyen, megnyugtató lenne, ha ezt egy telefonhívással rögtön lehetne tisztázni.

Például friss pénteki hír, hogy az a kamuinfó futott végig az emberek között, a kormány lezárná Budapestet. Ezzel kapcsolatban már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentette két napja: kacsa, de a makacsul kitartó fake news miatt pénteken is kiírta közösségi oldalára:

nem merült fel eddig ilyen intézkedésnek még a lehetősége sem, erről pedig Karácsony Gergely főpolgármestert is tájékoztatta.

Azoknak, akik nem érik utol a hivatalos számokat, érdemes figyelembe venni, hogy lehet tájékoztatást kérni a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címen (innen már az Azonnali is több alkalommal kapott választ), és persze magát a koronavirus.gov.hu honlapot figyelemmel lehet követni a hivatalos tájékoztatásért, de hasznos lehet az operatív törzs aktuális sajtótájékoztatóit meghallgatni. koronavirus@bm.gov.hu

Mit mond a foglalt vonalakról a hivatalos tájékoztatás?

A telefonvonalak ügyéről persze szerettük volna megismerni a hatósági álláspontot, ezért írtunk a koronavírussal kapcsolatos e-mail címre, illetve a belügyminisztériumi kommunikációs osztálynak is péntek reggel, akiktől az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

1. A két telefonvonal egyidejűleg összesen hány telefonhívás fogadására alkalmas?

2. Összesen hány munkatárs dolgozik a telefonok fogadásán, és őket pontosan kik, mikor és hogyan készítettek fel a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra?

3. Naponta hány hívást válaszolnak meg átlagosan a vonalak, és megnőtt-e ezek száma a veszélyhelyzet kihirdetése óta? Ha igen, mennyivel nőtt meg a hívások száma?

4. Miután a visszajelzések szerint gyakorlatilag állandóan foglaltak a vonalak, tervezik-e bővíteni a kapacitásaikat, ha igen, konkrétan hogyan, és mikor? Ha pedig nem tervezik bővíteni, miért nem?

Ha kapunk válaszokat, frissítjük velük cikkünket.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek