Péntektől a koronavírus miatt sztrájkokat hirdetnek olasz szakszervezetek néhány, még működő gyárban

Szerző: Techet Péter
2020.03.13. 07:54

Több szakszervezet is azt kifogásolja, hogy a munkások nincsenek eléggé védve a gyárakban, ezért általános sztrájkokat helyeztek kilátásba az olasz gazdaság szívét adó Lombardiában.

Péntektől a koronavírus miatt sztrájkokat hirdetnek olasz szakszervezetek néhány, még működő gyárban

Noha Giuseppe Conte kormánya mostanra egész Olaszországot gyakorlatilag karanténba küldte (az iskolák, egyetemek, múzeumok, színházak, valamint az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül minden üzlet bezár április első hetéig), a munkavégzés nem állt meg. Eleve csak az tud otthon maradni, akinek a munkahelye (mert az említett bezárások alá esik) nem működik, vagy aki otthonról tud dolgozni. De éppen

a munkásoknak, akik úgymond a „szalag mellett” állnak, értelemszerűen nem opció a home office.

Ráadásul az ő esetükben a tulajdonosok különösen el szeretnének kerülni mindenféle szünetelést: a baloldali grilloista Il Fatto Quotidiano napilap információi szerint a vállalkozókat tömörítő Confindustria sikeresen lobbizott Conténél, hogy a leállások, kötelező bezárások a gyárakat, üzemeket semmiképpen se érintsék.

Így a minisztertanácsi rendelet értelmében a munkásokat megilletik a védelmi intézkedések, a gyártulajdonosoknak gondoskodniuk kell az egészséges környezetről, de ezen túl a rendelet semmiféle konkrétumot nem tartalmaz rájuk nézve – azaz miközben Olaszország jelentős része otthon marad, a gyári melósok továbbra is járhatnak dolgozni. A Confindustria lombardiai szervezete egyenesen úgy látja:

„jelenleg a gyárak a legbiztonságosabb helyek”, azaz a munkások csak jól járnak azzal, ha továbbra is be kell menniük dolgozni.

A Confindustria aggodalma persze érthető, mert már a mostani intézkedések is óriási kieséseket jelentenek az olasz gazdaságnak: az előrejelzések szerint 2020 első és második negyedévében akár 3 százalékkal is csökkenhet az olasz GDP a koronavírus miatt.

A munkásokat persze ez is érinti, de a jelenlegi helyzetben mégis leginkább az egészségük érdekli őket, ezért maguknak is szeretnék elérni, hadd maradhassanak otthon. Ráadásul egy-egy fertőzött esete egy piemontei Amazon-üzemben, illetve egy pontederai Piaggo-gyárban arra mutat rá: azért a gyár se teljesen véd a koronavírustól.

A három legfontosabb olasz szakszervezet (Cgil, Cisl, Uil) szerint „elfogadhatatlan”, hogy miközben a minisztertanácsi rendelet mindenkinek azt javasolja, hogy otthon maradjon, a Confindustria és az ottani gyártulajdonosok egyoldalúan döntenék el, menjenek-e munkába a melósok, vagy sem.

Jelenleg főleg azon cégek szünetelnek, akik vagy eleve nagyon erősen a szolgáltatóiparhoz kötődnek, azaz eleve a bezárások miatt nem lenne hova termelni, vagy ahol más okból jelentősek a személyi kiesések, azaz nem érné meg folytatni a munkát – de éppen a nagy gyárak tudják tehát folytatni a termelést, a Confindustria erre is kéri őket.

Milánói szakszervezetek eleve arról számoltak be, hogy számos gyárban, ahol folytatódik a munka, nem tartják be az előírásokat – vagy ha betartják, azt olyan módon teszik, ami tovább nehezíti a melósok életét, például amikor egyszerűen (a fertőzésre hivatkozva) bezár a gyári menza.

A szakszervezetek tehát elszántak, és több helyen bejelentették: sztrájkba szólítják a munkásokat. Azt

követelik, hogy legalább március 22-ig zárjon be minden gyár, és addig legyen teljes fertőtlenítés,

valamint utána is legyen megoldva, hogy a munkások nagyrésze otthon maradhasson vagy csak részmunkaidőben kelljen bejárnia.

Már most több lombardiai üzemben voltak kisebb sztrájkok, de péntektől több helyen is tíznapos sztrájkot hirdetnek a szakszervezetek, például az egykori Ilva fém- és acélgyárában is.

FOTÓ: AA.VV. / Wikimedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek