+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 13. péntek, 07:54
Több szakszervezet is azt kifogásolja, hogy a munkások nincsenek eléggé védve a gyárakban, ezért általános sztrájkokat helyeztek kilátásba az olasz gazdaság szívét adó Lombardiában.

Noha Giuseppe Conte kormánya mostanra egész Olaszországot gyakorlatilag karanténba küldte (az iskolák, egyetemek, múzeumok, színházak, valamint az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül minden üzlet bezár április első hetéig), a munkavégzés nem állt meg. Eleve csak az tud otthon maradni, akinek a munkahelye (mert az említett bezárások alá esik) nem működik, vagy aki otthonról tud dolgozni. De éppen

 

a munkásoknak, akik úgymond a „szalag mellett” állnak, értelemszerűen nem opció a home office.

 

Ráadásul az ő esetükben a tulajdonosok különösen el szeretnének kerülni mindenféle szünetelést: a baloldali grilloista Il Fatto Quotidiano napilap információi szerint a vállalkozókat tömörítő Confindustria sikeresen lobbizott Conténél, hogy a leállások, kötelező bezárások a gyárakat, üzemeket semmiképpen se érintsék.

 

Így a minisztertanácsi rendelet értelmében a munkásokat megilletik a védelmi intézkedések, a gyártulajdonosoknak gondoskodniuk kell az egészséges környezetről, de ezen túl a rendelet semmiféle konkrétumot nem tartalmaz rájuk nézve – azaz miközben Olaszország jelentős része otthon marad, a gyári melósok továbbra is járhatnak dolgozni. A Confindustria lombardiai szervezete egyenesen úgy látja:

 

„jelenleg a gyárak a legbiztonságosabb helyek”, azaz a munkások csak jól járnak azzal, ha továbbra is be kell menniük dolgozni.

 

A Confindustria aggodalma persze érthető, mert már a mostani intézkedések is óriási kieséseket jelentenek az olasz gazdaságnak: az előrejelzések szerint 2020 első és második negyedévében akár 3 százalékkal is csökkenhet az olasz GDP a koronavírus miatt.

 

A munkásokat persze ez is érinti, de a jelenlegi helyzetben mégis leginkább az egészségük érdekli őket, ezért maguknak is szeretnék elérni, hadd maradhassanak otthon. Ráadásul egy-egy fertőzött esete egy piemontei Amazon-üzemben, illetve egy pontederai Piaggo-gyárban arra mutat rá: azért a gyár se teljesen véd a koronavírustól.

 

A három legfontosabb olasz szakszervezet (Cgil, Cisl, Uil) szerint „elfogadhatatlan”, hogy miközben a minisztertanácsi rendelet mindenkinek azt javasolja, hogy otthon maradjon, a Confindustria és az ottani gyártulajdonosok egyoldalúan döntenék el, menjenek-e munkába a melósok, vagy sem.

 

Jelenleg főleg azon cégek szünetelnek, akik vagy eleve nagyon erősen a szolgáltatóiparhoz kötődnek, azaz eleve a bezárások miatt nem lenne hova termelni, vagy ahol más okból jelentősek a személyi kiesések, azaz nem érné meg folytatni a munkát – de éppen a nagy gyárak tudják tehát folytatni a termelést, a Confindustria erre is kéri őket.

 

Milánói szakszervezetek eleve arról számoltak be, hogy számos gyárban, ahol folytatódik a munka, nem tartják be az előírásokat – vagy ha betartják, azt olyan módon teszik, ami tovább nehezíti a melósok életét, például amikor egyszerűen (a fertőzésre hivatkozva) bezár a gyári menza.

 

A szakszervezetek tehát elszántak, és több helyen bejelentették: sztrájkba szólítják a munkásokat. Azt

 

követelik, hogy legalább március 22-ig zárjon be minden gyár, és addig legyen teljes fertőtlenítés,

 

valamint utána is legyen megoldva, hogy a munkások nagyrésze otthon maradhasson vagy csak részmunkaidőben kelljen bejárnia.

 

Már most több lombardiai üzemben voltak kisebb sztrájkok, de péntektől több helyen is tíznapos sztrájkot hirdetnek a szakszervezetek, például az egykori Ilva fém- és acélgyárában is.

 

FOTÓ: AA.VV. / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás